ÂYET-İ KERÎME
Ey Peygamber! Dinlerine uymadıkça Yahudiler de Hrıstiyanlar da senden asla hoşnut olmayacaklardır.
Bakara, 120.
HADÎS-İ ŞERİF
Dünya tatlı ve caziptir. Allah sizi dünyada egemen kılacak ve nasıl davranacağınıza bakacaktır. Dünyadan ve kadınlardan sakının.
Müslim, Rikak, 99.
SÖZÜN ÖZÜ
Bir düşünce için ölümü göze almak, kendini feda ediş değil; hayatı anlamlandırmaktır.
İsmet Özel
Kategori : İKTİBAS / Muhtelif Mevzûlar, Yazarlar, Yazılar
Okunma Sayısı: 1817
Yazar:
PETROLÜN DE TATLISI ACISI VARMIŞ

PETROLÜN DE TATLISI ACISI VARMIŞ

Brent Petrol Nedir?

Brent petrol, Kuzey denizinden çıkarılan ve varili uluslararası standart kabul edilen, kaliteli ham petrol türüdür. Brent petrol adını kuzey denizinde çıkarıldığı 5 ayrı tabakanın baş harflerinden alır; Broom, Rannoch, Etieve, Ness, Tarbat. %0.37 sülfür içermesinden dolayı tatlı ve hafif ham petroller sınıfındadır ve benzin üretiminde kullanıldığından pazar değeri son derece yüksektir. Brent, Atlantik Havzası için önde gelen küresel ham petrol fiyat ölçütüdür. Dünyanın uluslararası ham petrol ticaretinin üçte ikisini karşılayan bölümünün fiyatlandırması için kullanılmaktadır. Fiyatlar varil olarak ifade edilir ve bir varil 159 litre petrol demektir. New York’taki NYMEX ve Londra’daki ICE Futures günümüzde petrol fiyatlarının oluşmasında benchmark niteliğindedir. Bu borsalardaki fiyatlar iki çeşit petrol (Brent ve WTI )üzerindeki vadeli işlemlerde belirlenmektedir.

WTI petrolü ABD’de çıkarılan ve boru hattıyla Oklahoma, Cushing’e gönderilen petrollere verilen isimdir. Karada çıkarıldığı için uzak bölgelere transportasyonu zor ve masraflıdır dolayısıyla fiyatı daha yüksektir. WTI petrolü de Brent petrolü gibi çok hafif ve tatlıdır. Yine benzin ve dizel yakıt üreticileri için ideal bir ham petroldür. ABD’de tüketilen başlıca petrol türü WTI’dir.

Petrol, denizlerdeki bitki ve hayvanların çürüdükten sonraki kalıntılarından oluşur. Bu kalıntılar deniz yatağında milyonlarca yıl boyunca çürüdükten sonra, geriye yalnızca yağlı maddeler kalır. Çamur ve büyük kaya katmanları altında kalan yağlı maddeler de petrol ve gaza dönüşür. Dolayısıyla hiçbir bölgenin petrol bileşenleri birbirinin aynısı değildir. Yoğunluk ve sülfür miktarı; ham petrolün kalitesine ilişkin en önemli göstergelerdir. Sülfür ham petrolün saflığını azaltan bir maddedir ve ham petroldeki yüksek sülfür miktarı ham petrolden daha az verim alınmasını sağlar. Düşük sülfür oranlı ham petrole sweet crude (tatlı)denilmektedir. Brent tatlılık olarak WTI’dan sonra ikinci sıradadır. Ayrıca denizden çıkarıldığı için doğrudan deniz üzerinden başka uzak bölgelere transportasyonu da kolaydır.

Petrol fiyatları son dönemde beklentilerin aksine çok ciddi düşüşler kaydetmektedir. Özellikle 2008 yılında dünyanın yaşadığı finansal kriz küresel büyümeyi derinden sarsmıştır. Büyümedeki yavaşlamayla, Çin başta olmak üzere petrol ithal eden ülkerlerdeki arzın yavaşlaması fiyatlar üzerindeki baskının en önemli sebebidir.

Yazının kaynağına ulaşmak için tıklayınız.

Yazar:
26-12-16
E mail: http://eborsahaber.com
 
 
Yorumlar: 0
Bu yazı için henüz yorum yapılmamıştır.
PETROLÜN DE TATLISI ACISI VARMIŞ
Online Kişi: 13
Bu Gün: 295 || Bu Ay: 7.806 || Toplam Ziyaretçi: 2.240.247 || Toplam Tıklanma: 52.353.175