ÂYET-İ KERÎME
Ey Peygamber! Dinlerine uymadıkça Yahudiler de Hrıstiyanlar da senden asla hoşnut olmayacaklardır.
Bakara, 120.
HADÎS-İ ŞERİF
Dünya tatlı ve caziptir. Allah sizi dünyada egemen kılacak ve nasıl davranacağınıza bakacaktır. Dünyadan ve kadınlardan sakının.
Müslim, Rikak, 99.
SÖZÜN ÖZÜ
Bir düşünce için ölümü göze almak, kendini feda ediş değil; hayatı anlamlandırmaktır.
İsmet Özel
Kategori : / MAÂRİF (Eğitimle İlgili Yazılar)
Okunma Sayısı: 718
Yazar: Yusuf Kaplan
YUSUF KAPLAN'IN "MEDENİYET TASAVVURU OKULU" EĞİTİME BAŞLIYOR

YUSUF KAPLAN'IN Küçük bir kıvılcım: Medeniyet Tasavvuru Okulu

Yarın Üsküdar’da Sabahattin Zaim Üniversitesi Altunizade Kampüsü’nde eğitim alanında küçük bir kıvılcım çakacak bir tohum ekiyor olacağız Allah’ın izni ve keremiyle.

Medeniyet tasavvuru çerçevesinde temel akademik alanlarda eğitim verecek, mevcut üniversite fikrinin nasıl tefessüh ettiğini de gösterecek, usta-çırak ilişkisine dayalı medresenin ve tekkenin ruhunu birleştirerek talebeye sadece bilgi değil ruh da verecek, bilme şevki (ilim), bulma coşkusu (irfan) ve olma aşkı (hikmet) kazandıracak Medeniyet Tasavvuru Okulu (MTO) bismillah diyerek yola çıkıyor...

Yola çıkıyoruz; yolda olacağız; ilim, irfan ve hikmet kurucu sütunlarımız ekseninde yol olabilecek miyiz, bunu zamanla göreceğiz biz de.

HER ALANA MEDENİYET TASAVVURU PERSPEKTİFİ

İslâm dünyası iki asırdır büyük bir medeniyet buhranı yaşıyor. Tarihimizde yaşadığımız ikinci büyük medeniyet buhranı bu. 3 Z formülü ile açıkladığım, gökkubemizin ve hayat-dünyamızın çökmesiyle sonuçlanan köklü bir kriz. Müslüman Zihni’nin, Müslümanca Yaşama Zemini’nin ve Müslüman Zamanı’nın yok olmasına neden olan epistemolojik kırılma ve ontolojik kopuş.

Bu krizin anlaşılması, anlamlandırılması ve aşılması, güçlü bir medeniyet tasavvuruna sahip olmaktan ve bu medeniyet tasavvurunu hayatın bütün alanlarına tatbik etmekten geçiyor.

Bunun için bu dünyada yaşayan ama bu dünyayı yaşamayan, çağrısı başka çağlarla ve çağrılarla buluşacak, çağ’ını kuracak öncü bir kuşak yetiştirmek gerekiyor.

Ülkede eğitim sistemi çöktü. Zaten yoktu ki!

Bize yeni Gazâlî’ler, İbn Arabî’ler, Yunus’lar, Sinan’lar, Itrî’ler ve Şeyh Galip’ler yetiştirebilecek bir iddiası, rüyası olamayan, bizi epistemik köleliğin eşiğine fırlatan sömürgeci, mankurtlaştırıcı, ruhsuz bir eğitim sistemi hâkim ülkede. Bizi bizden de, dünyadan da uzaklaştırmaktan başka bir işe yaramayan, çağrımızın çağını kuracağı zorlu bir yolculuğa çıkmak şöyle dursun bizi çağ’ın ağlarına, bağlarına, kavramlarına ve dünyasına hapseden köleleştirici bir eğitim sistemi.

Toplumun mezarını kazıyan bu eğitim sistemiyle bırakınız çağ aşacak yolculuklara çıkabilmeyi bu ülkedeki varlığımızı da koruyamayız.

MEDENİYET TASAVVURU OKULU (MTO)

Kısaca özetlediğim bu tür hayatî tespitler üzerine MTO’yu kurmaya karar verdik. MTO hem bize güçlü bir medeniyet fikriyatı kazandıracak hem genç talebe arkadaşların önalacakları fikir, sanat, edebiyat çalışmalarına zemin sunacak Genç Kürsü çalışmasıyla gençlerin kendilerini keşfetmelerini, geliştirmelerini sağlayacak.

3 yıllık bir program bu. İlk iki yıl derslerimiz olacak, üçüncü yıl ihtisaslaşmaya gideceğiz. Dersler, verilecek makalelerin, kitapların aksatılmadan okunması, sonrasında her ders için makale çalışmaları yapılması, ayrıca araştırma birimleriyle gruplar halinde birbirinden farklı alanlarda derinleşme yolculuklarına çıkılması... talebelerimizin temel yükümlüleri olacak.

Belki de asıl yolculuk, 3 yıllık eğitim bittikten sonra başlayacak...

Yarın sabah saat 11.00’de Sabahattin Zaim Üniversitesi Altunizade kampüsünde rektör hocamız Mehmet Bulut’un “Medeniyetlerin Yükseliş ve Çöküşleri” başlıklı açılış dersiyle MTO başlayacak...

Bu programı ADAM ve Üsküdar Belediyesi’nin destekleriyle gerçekleştireceğiz. Üsküdar Belediye Başkanımız Hilmi Türkmen Bey’e ve ADAM Mütevelli Heyeti Başkanı rektörümüz Mehmet Bulut hocamıza ve katkı veren öğrenci kardeşlerime teşekkürlerimi sunuyorum.

Talebelerimizin yarıya yakını master ve doktora öğrencisi, diğer yarısı da özenle seçilmiş parlak arkadaşlardan oluşuyor.

Ülkemizin en parlak ilim ve fikir adamlarının ders vereceği bu yılki programımızı sizlerle paylaşıyor ve dualarınızı eksik etmemenizi istirham ediyorum.

2019-2020 AKADEMİK YILI I.-DÖNEM DERSLER

* Arapça Dersleri (Pazar)

* Fütûhât-ı Medeniyye-Yusuf Kaplan

* İslâm Medeniyeti: Müzik, Mimari, Şiir-Savaş Barkçin

* İslâm İlimler Tasavvuru-Asım Cüneyd Köksal

* Sanatın Hakikati, Hakikatin Sanatı-Enver Gülşen

Gelenekten Modernliğe Osmanlı-Bedri Gencer

2019-2020 AKADEMİK YILI I.-DÖNEM SEMİNERLER

* İslâm Düşüncesinin Yeniden İnşası-Ömer Türker

* Müslüman Zihnin Yeniden İnşası-Mehmet Emin Köktaş

* İslâm Antropolojisi-Kadir Canatan

* Bir Kimlik Arayışı-Saadettin Ökten

2019-2020 AKADEMİK YILI II.-DÖNEM DERSLER

* Düşünce Tarihi-Tahsin Görgün

* İslâm Düşünce Tarihi-İbrahim Halil Üçer

* Tasavvuf Tarihi-Hasan Kâmil Yılmaz

* Hüsn-ü Cemâl: İslâm Estetiğine Giriş-Turan Koç

* Sinemanın Hakikati, Hakikatin Sineması-Enver Gülşen

Yazının kaynağına ulaşmak için tıklayınız.

Yazar: Yusuf Kaplan
01-11-19
E mail: yenisafak.com
 
 
Yorumlar: 0
Bu yazı için henüz yorum yapılmamıştır.
YUSUF KAPLAN'IN "MEDENİYET TASAVVURU OKULU" EĞİTİME BAŞLIYOR
Online Kişi: 22
Bu Gün: 236 || Bu Ay: 9.493 || Toplam Ziyaretçi: 2.221.218 || Toplam Tıklanma: 52.165.187