ÂYET-İ KERÎME
Ey Peygamber! Dinlerine uymadıkça Yahudiler de Hrıstiyanlar da senden asla hoşnut olmayacaklardır.
Bakara, 120.
HADÎS-İ ŞERİF
Dünya tatlı ve caziptir. Allah sizi dünyada egemen kılacak ve nasıl davranacağınıza bakacaktır. Dünyadan ve kadınlardan sakının.
Müslim, Rikak, 99.
SÖZÜN ÖZÜ
Bir düşünce için ölümü göze almak, kendini feda ediş değil; hayatı anlamlandırmaktır.
İsmet Özel
Kategori : EDEBİYAT / YAZI VE YAZMAK ÜZERİNE
Okunma Sayısı: 2509
Yazar: Abdullah Yalnız
HANGİ KİTAP FIRLATILIP ATILIR?

Kimlere sahtekâr diyor!

Schopenhauer'in, bu huysuz adamın ilgi çekici bir kitabı var: Okumak, Yazmak ve Yaşamak Üzerine..


Zihin kireçlenmesine dikkat!

Okumak Yazmak ve Yaşamak Üzerine, Arthur SchopenhauerArthur Schopenhauer’ın “Okumak, Yazmak ve Yaşamak Üzerine” adlı kitabı, bayağılaşmamış dünya klasiklerinden birisi. Çoğunlukla bir felsefe kitabını andırsa da ağır bir içeriğe sahip değil.

Kitabında genellikle varoluşa dair sorgulamalar yapan insanlara, rehber olmaya çalışmış yazar. Bunun yanı sıra birçok önemli konudan da söz etmeyi ihmal etmemiş. Örneğin hayatı boyunca hep ‘yazan’ olarak kalmasına rağmen kendini yazar sananları ironik bir dille eleştirirken; iyi bir düşünce adamı ve yazar olmayı şu şarta bağlamış: “Herkesin kullandığı dille, herkesin kuramayacağı cümleler kurmak…” Bu ifadeyi okuyunca Yunus Dede’sine hemen selâm veresi geliyor insanın. “Bir batılı Yunus Emre’yi taltif etti” şeklindeki bir aşağılık kompleksinden kaynaklanmıyor bu tavır, bilâkis onun kendinden menkul yeteneğine bir hayranlık duyma belirtisi…

Okumanın bir çeşidi de insanı ahmaklaştırır!

Okurken zihnimiz aslında başka birisinin düşüncelerini okuduğu için bir bakıma o kişi bizim yerimize düşünmüş oluyor. Bu durum o kişinin oyun alanı içerisinde etkisizce dolaşmaya benzer. Eğer sürekli olarak, gün ve geceler boyu, hiç düşünmeye vakit ayırmaksızın, okuduklarınızı sindirmeksizin kitap okunursa; bu durum zamanla kişiyi atalete sevk edecektir. Israrla bunu savunur ünlü yazar. Çünkü sürekli okuyan ama üretmeyen, düşünmeyen insan bu işi bir hobi haline getirmiş ve sanki lunaparkta eğlenir edasıyla okumaktadır. Sonra da yavaş yavaş zihnindeki kireçlenme tebellür eder ve kişi kendi kendine düşünme yeteneğini kaybeder.

Söylemek istediklerini “At üstünden inmeyen bir adam zamanla yürümeyi unutur.” diyerek daha da belirginleştirmektedir Arthur. Ayrıca mevcut durumda, birçok okumuş ve eğitimli insanının durumunu çok üzücü görür. Okumanın bu gibi kişileri değiştirmediğini, geliştirmediğini tam aksine ahmaklaştırdığını söyler. Beyni de mideye benzetir yazar. Sürekli yemek yiyen bir kimsenin midesinin bozulması gibi, zihnin de lüzumundan fazla beslendiği durumlarda boğulacağını ifade eder.

Bazı  kitaplar fırlatılıp atılmalıdır!

İsimsiz yazarlar: Sahtekârlar…

Bir yazarın imzasını gizleyerek kalemi eline almasına ağır eleştiri getiriyor Schopenhauer. “Be adam! Madem başka insanlara söylediğin şeyi kabule yanaşmıyorsun, ne diye tutmazsın o karaçalıcı dilini!” diye serzenişte bulunur onlara. Bu şekilde davranan kişilerin edebî sahtekârlar olduğunu ifade eden sözlerden sonra, günümüzde epey popüler bir tutum geliyor insanın aklına: Haber sitelerinin altına yorum yazan fakat söylediklerinin arkasında ismen ve cismen duramayacak kadar özgüvensiz kişiler ve cümleleri…

Üslup, zihnin fizyolojisidir.

Yazarken bir üsluba sahip olmanın ve üslup oluşturmanın üzerine fazlaca eğiliyor Arthur Schopenhauer. “Üslup, bir kimsenin bütün fikirlerinin ne kadar çeşitli olursa olsun yoğrulup şekillendiği hamurdur. Yani üslup, düşüncenin siluetinden başka bir şey değildir; müphem yahut berbat bir üslupla yazmak bön veya insicamsız bir kafa anlamına gelir” demekte üslupla ilgili olarak…

Başkasının üslubunu taklit etmenin ise belli bir aşamadan sonra kabul edilemez olduğunu vurguladıktan sonra, taklitçi kişilere kızdığı kadar zavallılıklarına acır da Schopenhauer. Bir başkasının üslubunu taklit etmeyi bir maske takmaya benzetir. Oysa maske ne kadar güzel olursa olsun sonuçta cansızdır ve çok geçmeden yavan, tahammül edilemez bir şey haline gelecektir. Dolayısıyla en çirkin çehre bile, bir maskeden daha fazla tahammül edilebilirdir, çünkü canlıdır. Yazara göre canlı ve doğal olmak, güzel görünmekten önemlidir. Kişilere maskelerini, taklit üsluplarını çıkarıp atmalarını ve niteliği ne olursa olsun kendi kalemleriyle yazmalarını tavsiye eder ısrarla.

İzleri takip etmek değil yeni bir yol açmak…

Yaşamanın düşünmek üzerine temellendirilmesi gerektiğini anlatırken, anladığım kadarıyla rasyonalizmi kastetmiyor yazar. Duyuşu, duyguyu ve hisleri de bu kategoriye dâhil ediyor. İnsanı diğer canlılardan ayıran özelliğin düşünmek, akletmek, kalbetmek olduğunu vurguluyor adeta satır aralarında. “Bir insan her zaman okuyabilir fakat her zaman oturup düşünemez. Düşünceler de insanlar gibidir: Onları canımız istediği zaman çağıramayız, teşrif edip gelinceye kadar bekleriz” şeklinde ince bir noktayı vurguluyor.

İnsanlara ve zihinlerine önemli bir çağrıyla karşılaştığım anda, yavaş yavaş kitabın sonuna yaklaştığımı fark ediyorum. İnsanın daha önce yürümüş yolları tekrar yürümesinin bir faydası olmayacağını söyledikten sonra, yeni fikirler ortaya koymanın kişiye kattığı onurdan bahsediyor Schopenhauer. Artık düşüncelerin ikinci el olduğundan, karaborsaya düşmüş fikirlerin çokluğundan söz ederken; bu çokluğun bolluk bereket getirmediğini ve tam aksine bir düşünce kısırlığına yol açtığını anlatıyor.

Cidden güzel bir kitap “Okumak, Yazmak ve Yaşamak Üzerine…” Vaktiniz boşa gitmeyecektir emin olun! Çünkü bu kitap, “Bir yazarın sırf yazmış olmak için yazdığını anladığınız an, onun kitabını fırlatıp atın!” diyen birisinin eseri… Şimdiden, kitabın son sayfasını mutlu olarak kapatacağınızı ümit edebiliyorum.

Abdullah Yalnız zihninize afiyet diledi

Yazının kaynağına ulaşmak için tıklayınız.

Yazar: Abdullah Yalnız
15-12-10
E mail: dünyabizim.com
 
 
Yorumlar: 1
alaettin emre yapar
teşekkür
Tarih : 17-12-10

kitapla ilgili kanaatler ve merak uyandırdı. faydalı oldu.Teşekkürler

 
HANGİ KİTAP FIRLATILIP ATILIR?
Online Kişi: 29
Bu Gün: 663 || Bu Ay: 9.199 || Toplam Ziyaretçi: 2.220.687 || Toplam Tıklanma: 52.161.728