ÂYET-İ KERÎME
Ey Peygamber! Dinlerine uymadıkça Yahudiler de Hrıstiyanlar da senden asla hoşnut olmayacaklardır.
Bakara, 120.
HADÎS-İ ŞERİF
Dünya tatlı ve caziptir. Allah sizi dünyada egemen kılacak ve nasıl davranacağınıza bakacaktır. Dünyadan ve kadınlardan sakının.
Müslim, Rikak, 99.
SÖZÜN ÖZÜ
Bir düşünce için ölümü göze almak, kendini feda ediş değil; hayatı anlamlandırmaktır.
İsmet Özel
Kategori : / PORTRELER
Okunma Sayısı: 3549
Yazar: Görkem Evci
MEHMET ÂKİF'E YAPTIKLARIMIZ

Bu ayıp kimin?

Mehmet Akif’i anıyoruz ama onu ne de az tanıyoruz. Hele ki devletimizin onunla nasıl ilgilendiğini(!) biliyor muyuz?

Ölüm yıldönümü, doğum günü derken Mehmet Akif yine gündemimizde… Cenazesi kaldırılırken bir töreni – törenlerin meraklısı değiliz elbette ancak ilgiyi göstermesi açısından belirtmekte fayda var- bile çok gören bir devletin var olduğu günlerden bugüne bazı şeyler değişti elbette ama geçmişin hesabı sorulmayacak mı?


En çok gündemde kalıp en az bilinen şair

İlgili ilgisiz her toplantıda devletin o soğuk prosedürü sebebi ile okunan İstiklal Marşı’na rağmen bu marşın şairine bu derece uzak kalmak nasıl mümkün olur anlamak zor. Aslında başka bir açıdan düşününce o kadar da zor değil. Zira İstiklal Marşı’nı gururla okuduğunu söyleyenlerin ülkesinde, peşine polis takılan ve Mısır’da yaşamak zorunda kalan bir Mehmet Akif’ten bahsediyoruz.

Elbette asıl mesele Akif’in yalnızca bir şair olmamasıdır. Onun aksiyon sahibi bir fikir adamı oluşu dışlanmasının gerçek sebebidir. Şayet İstiklal Marşı’nı yazmasaydı bugün adı geçtiğinde ne tür ithamlara maruz kalacağı da aşikârdır. Mehmet Akif’i “vatan haini bir yobaz” olarak yaftalanmaktan alıkoyan tek şey İstiklal Marşı’nın devlet ve milletle bu derece kaynaşmış olmasıdır.

Mehmet Akif’e çektirdiklerimiz

Farklı ırksal kökenlerden gelen insanları ortak paydada toplayan, birleştiren bir bağ gibi durduğundan marşa dokunamayan devlet, ikinci bir yönteme başvurarak Mehmet Akif’in bugün topluma aktarılmasında “ehlileştirme” gayretine soyunmuş ve büyük oranda da başarılı olmuştur. Resmi ideolojinin Akif’i bir milliyetçi, neredeyse ulusalcı kıvamında sulandırıp anlatması ders kitabından başka kitap okumayanlarca güzelce benimsenmiştir.

Bu kısacık video vicdan sahibi insanlarda hiç olmazsa bir kırıntı hareket oluşturması ve “yüce devletimizin” duyarlılığını ortaya koyması bakımından fevkalade önemli… Mehmet Akif'e ve onun emanetlerine gösterilen saygının ideolojik bir yaklaşımdan çıkıp insanî durumları bile aştığı açıkça görülmektedir.

"Milli Şairimiz" değil de "Ulusal Şairimiz" olsaydı bunlar gelmezdi belki de Akif'in başına... Nazım Hikmeti ve Ahmet Kaya'yı sürgünde öldüren, Sabahattin Ali'yi sınırda vurduran, Necip Fazıl'ı zindanda çürüten, Mehmet Akif'in peşine polis takıp Mısır'a gitmesine sebep olan ve nicelerini astıran devlete hamd ü senalar olsun!

Yazının kaynağına ulaşmak için tıklayınız.

Yazar: Görkem Evci
27-12-10
E mail: dünyabizim.com
 
 
Yorumlar: 0
Bu yazı için henüz yorum yapılmamıştır.
MEHMET ÂKİF'E YAPTIKLARIMIZ
Online Kişi: 19
Bu Gün: 72 || Bu Ay: 10.319 || Toplam Ziyaretçi: 2.223.548 || Toplam Tıklanma: 52.194.369