ÂYET-İ KERÎME
Ey Peygamber! Dinlerine uymadıkça Yahudiler de Hrıstiyanlar da senden asla hoşnut olmayacaklardır.
Bakara, 120.
HADÎS-İ ŞERİF
Dünya tatlı ve caziptir. Allah sizi dünyada egemen kılacak ve nasıl davranacağınıza bakacaktır. Dünyadan ve kadınlardan sakının.
Müslim, Rikak, 99.
SÖZÜN ÖZÜ
Bir düşünce için ölümü göze almak, kendini feda ediş değil; hayatı anlamlandırmaktır.
İsmet Özel
Kategori : TÂRİH / TÂRİHİN ARA SOKAKLARI
Okunma Sayısı: 3664
Yazar: Rukiye Günal
ÇANAKKALE MAHŞERİN PROVASIDIR

 

Tarihçi Yazar Ercan Yılmaz'a "Çanakkale Zaferi bizim için neden önemlidir?" diye sorduk..

Çanakkale kelimelerle ifade edilmeyecek kadar büyük, anlamlı ve kutlu bir düğünün adıdır. Düğün diyorum çünkü her türlü yokluğa ve yoksulluğa rağmen o kalbi temiz, saf Anadolu çocukları düğüne gider gibi cepheye koşmuş, Rab'lerine kavuşma ve Akif'in tabiriyle "kucağını açıp bekleyen peygambere" vasıl olmanın heyecanını duymuşlardır.

Savaşın teknik ve stratejik pozisyonunu değerlendirmek Çanakkale için geçerli bir husus değildir. Çünkü bu savaşta bütün rasyonel mantık iflas etmiş ve madde manaya mağlup olmuştur.Çanakkale, yine Akif'in nefis tabiriyle mahşerin de bir provasıdır. Madde ile ruh, hak ile batıl, maddiyatla maneviyat burada çarpışmış ve Yaradanın müjdesinin sırrına binaen hak galebe çalmıştır.

Ecdadın, Çanakkale'de fizik kurallarını ve rasyonel mantığı şaşkına çeviren bu inanılması güç zaferi; bizlere, içinde çok önemli dersleri barındıran bir hayat felsefesinin de öncülüğünü yapmalıdır. Bunu duymak, yaşamak isteyenlerin gözünü ve gönlünü, Çanakkale'de cereyan eden hadisenin arka planına çevirmesi yeterli olacaktır. Aksi takdirde iki dakikalık saygı duruşu ve iki kıytırık konuşma ile Çanakkale'nin ruhuna vakıf olmamız elbette ki söz konusu olamaz ve olmayacaktır.

Çanakkale ruhunu, bir hayat gayesi olarak yaşamak ve inançla taşımaktır asıl mesele... Gerisi laf-ı güzaf ve zaman kaybından başka bir şey değildir.

Yazının kaynağına ulaşmak için tıklayınız.

 

Yazar: Rukiye Günal
19-03-11
E mail: haberkültür.net
 
 
Yorumlar: 0
Bu yazı için henüz yorum yapılmamıştır.
ÇANAKKALE MAHŞERİN PROVASIDIR
Online Kişi: 17
Bu Gün: 335 || Bu Ay: 9.591 || Toplam Ziyaretçi: 2.221.488 || Toplam Tıklanma: 52.167.086