ÂYET-İ KERÎME
Ey Peygamber! Dinlerine uymadıkça Yahudiler de Hrıstiyanlar da senden asla hoşnut olmayacaklardır.
Bakara, 120.
HADÎS-İ ŞERİF
Dünya tatlı ve caziptir. Allah sizi dünyada egemen kılacak ve nasıl davranacağınıza bakacaktır. Dünyadan ve kadınlardan sakının.
Müslim, Rikak, 99.
SÖZÜN ÖZÜ
Bir düşünce için ölümü göze almak, kendini feda ediş değil; hayatı anlamlandırmaktır.
İsmet Özel
Kategori : / ŞU GİDENLER (Tasavvuf Büyüklerinden Levhalar)
Okunma Sayısı: 5825
Yazar: Fatma Zeynep Yılmaz
BİR YÂKÛB-I ÇERHÎ GEÇTİ BU ÂLEMDEN

Hakkı seven âşıklar

Âlemleri yoktan var eden Rabbimiz, mahlukat içerisinde, insanı en şerefli ve mükerrem kıldı ve onu akıl cevheriyle bezedi. Bununla da yetinmeyip ola ki yolu şaşırırlar diye Kendisine ulaşmaları için vuslat yolunu gösteren peygamberler ve Hak Âşıkları olan âriflerle  insanoğlunun yolunu aydınlattı. İnsan, çoğu zaman hüsrana düşer unuttuğu için Rabbini, yaratılma sebebini ve tüm kulluk vazifelerini…
 
Akıl yetmiyor anlamaya, aklı selim olana kadar bazı aşamalardan geçmek gerekiyor.  Akıl, zahiri ilimleri öğrenirken batini ilimlerle desteklenirse bize kurtuluş vesilesi oluyor, bunun için de  nasıl ki zahiri ilimleri ilim erbabından alıyorsak batini ilimleri de marifetullaha, muhabbetullaha eren mürşid-i kamillerin terbiyesine girerek öğrenmek gerekiyor. Hakk’ı arayan âşıklar, bu yüzden Rabbimizi hakiki manada  tanıyabilmek için tüm ilimleri öğrenmeye azm ü gayret sarfetmişlerdir.
 
İşte bu güzel örneklerden müstesna bir Hak aşığı ; Hace Yakup Çerhi  Hazretleri (ks)
 
Gazze’nin Çerh köyünde doğan Hace Yakup, ilk tahsilini Herat’ta, yüksek tahsilini Mısır’da yaptı. Manevi tahsilini Buhara’da tamamladı. Mısır’da zahir ilimlerini tahsil ederken içini bir cezbe-i Rahmani kapladı. Kalktı, Buhara yolunu tuttu. Yolda bir meczubla karşılaştı. Meczub:

-   Ey Yakup !Adımlarını hızlı at, kabul edilecekler zümresine girmenin zamanı geldi! Dedi ve Şah-ı Nakşibend’in huzuruna varmasına işaret etti.
 
Hazretin huzuruna geldiğinde aralarında şu konuşma geçti. Yakup:

- Beni hizmetinize kabul buyurup ders talim eder misiniz efendim?
- Gidilecek zamanda mı gelinir?
- Gönlünüzün bir köşesinde bize yer lütfeder misiniz?
- Ne yüzden?
- Siz ulu bir kişisiniz. Herkesin makbulüsünüz.
- Ya herkesin makbulü olmak şeytani bir hal ise?
- Size bir hadis-i şerifle cevap vereyim efendim: "Allah bir kulunu dost edinmek isterse onu herkese sevdirir, makbul eder.”
- Güzel…O halde istihare edelim.
 
O gece istihare ederler...
 
Yakup Çerhi diyor ki;
 
“O gece gözüme uyku girmedi. Acaba kabul olunmazsam halim nice olur, diye sabaha kadar endişeler içinde kıvrandım, durdum. Sabahleyin mahcup ve kederli huzura vardım. Hazret tebessümle:
 
"Kabul olundun, gel!" buyurdular ve dersimi vererek Hace Alaeddin Hazretlerine havale ettiler.
 
Yakup Çerhi Hazretleri diyor ki;
 
“Şimdiye kadar okuduğum ilimlerin şer’i tatbikini, öğrendiğim güzel ahlâkın nefsimde yaşanmasını  ve manevi hallerin seyir ve tekamülünü Hace Alaeddin Hazretlerinden öğrendim. Hak yolun bu yol olduğunu anladım, elhamdülillah.”
 
Yakup Çerhi Hazretleri marifet ilminin uçsuz bucaksız bir derya olduğunu, bir kâmil mürşidin izinden gidilmezse çok zorlu bir yolculuk olduğunu  anlamış, aklının bu noktada yetersiz kaldığını görmüş ve hemen  yol göstericisini aramaya koyulmuş. Bu yolculuk aslında kişinin özüne dönme çalışması… "Kendini bilen Rabbini bilir.” bilmecesini çözme çabası. Allah dostları da hiçbir menfaat gözetmeksizin sevgili peygamberimizin (sav) yolundan giderek, içinde azıcık da olsa Allah’ı bulma isteği olanları Hakk’ın sevgisine erdirmeye çalışıyorlar. Edeb ve takva  libasının nasıl giyilmesi gerektiğini, yaşayarak gösteriyorlar. İnşallah biz de bu yolculuğa çıkmak için geç kalmayız, gidilecek zamanda gelmeyiz, kabul edilenlerden oluruz. Allah hepimizin yolunu açık etsin… Büyük bir Hak âşığı olan Es’ad-ı Erbili  Hazretleri (ks) de bu konuda bakın ne diyor:
 
Âdem olamaz  Ahsen-i takvim ile ekrem
Takvâdır eden ehlini insân-ı mükerrem
 
İlm ü amel etmezse eğer kalbini tenvîr
Şeytan kesilir nefs-i habîsi ile âdem
 
 
                                                                          
F.Zeynep Yılmaz

Yazının kaynağına ulaşmak için tıklayınız.

Yazar: Fatma Zeynep Yılmaz
30-04-11
E mail: haberkültür.net
 
 
Yorumlar: 0
Bu yazı için henüz yorum yapılmamıştır.
BİR YÂKÛB-I ÇERHÎ GEÇTİ BU ÂLEMDEN
Online Kişi: 16
Bu Gün: 310 || Bu Ay: 10.206 || Toplam Ziyaretçi: 2.223.225 || Toplam Tıklanma: 52.189.361