ÂYET-İ KERÎME
Ey Peygamber! Dinlerine uymadıkça Yahudiler de Hrıstiyanlar da senden asla hoşnut olmayacaklardır.
Bakara, 120.
HADÎS-İ ŞERİF
Dünya tatlı ve caziptir. Allah sizi dünyada egemen kılacak ve nasıl davranacağınıza bakacaktır. Dünyadan ve kadınlardan sakının.
Müslim, Rikak, 99.
SÖZÜN ÖZÜ
Bir düşünce için ölümü göze almak, kendini feda ediş değil; hayatı anlamlandırmaktır.
İsmet Özel
Kategori : İKTİBAS / Muhtelif Mevzûlar, Yazarlar, Yazılar
Okunma Sayısı: 5288
Yazar: M. Şevket Eygi
OSMANLICA OKUYAMAMAK BİR TÜR ESÂRETTİR

Bunca hürriyet, serbestlik, imkan varken, Müslüman kesimin yurt çapında Osmanlıca okuma ve yazma seferberliği başlatmamasına çok üzülüyor ve hayıflanıyorum.

Eskiden bugünkü hürriyet ve imkan yoktu. Sünnî Müslümanlar ağır baskılar, tehditler, ideolojik devlet terörü altında eziliyor ve sindiriliyordu.

Artık elhamdülillah oldukça hürriyet var. Bazı Müslüman cemaatler, tarikatlar, özel vakıflar çok zengin oldular. Kimisi milyarlarca dolarla oynuyor.

Bu genişliğe rağmen İslamî okuma yazma konusunda genel ve güçlü bir faaliyet yok.

Gönül arzu eder ki, yurt çapında beş on bin "Osmanlıca Okuma Yazma Kursu" açılsın ve buraya milyonlarca Müslüman gidip, 1928'den önce bu halkın, bu ülkenin, bu devletin asırlarca kullanmış olduğu Osmanlıcayı öğrensin.

Merhum üstadlarımızdan Seyyid Mahir İz beyefendi Osmanlıca konusunda çok hassastı. Bugünleri görse hem sevinir, hem üzülürdü. Maalesef Müslümanlar hürriyetlerden istifade edemiyor.

Her medeniyet gibi (Dünyada halen on küsur medeniyet vardır) İslam medeniyetinin temeli yazıya, yazılı edebî lisana dayanır. Medeniyetle bedeviyet bağdaşmaz. Türkiye Müslümanlarının yeterli sayısı 1928'den önceki yazıyı okuyamadıkça, o yazıyla kayda geçirilmiş Türkçe metinleri anlayamadıkça bizim için gerçek hürleşme olmaz.

Çin'i Çin yapan o son derece zor ve girift yazısıdır. Çin, millî yazısını bırakıp Latinceye dönse sudan çıkmış balığa döner.

1928'den önceki millî ve İslamî yazımızı okuyamayan Müslümanlar, profesör de olsalar cahildir, hür görünseler de bir tür esirdir.

Yazının kaynağına ulaşmak için tıklayınız.

Yazar: M. Şevket Eygi
02-11-11
E mail: milligazete.com
 
 
Yorumlar: 0
Bu yazı için henüz yorum yapılmamıştır.
OSMANLICA OKUYAMAMAK BİR TÜR ESÂRETTİR
Online Kişi: 22
Bu Gün: 75 || Bu Ay: 10.322 || Toplam Ziyaretçi: 2.223.574 || Toplam Tıklanma: 52.194.468