ÂYET-İ KERÎME
Ey Peygamber! Dinlerine uymadıkça Yahudiler de Hrıstiyanlar da senden asla hoşnut olmayacaklardır.
Bakara, 120.
HADÎS-İ ŞERİF
Dünya tatlı ve caziptir. Allah sizi dünyada egemen kılacak ve nasıl davranacağınıza bakacaktır. Dünyadan ve kadınlardan sakının.
Müslim, Rikak, 99.
SÖZÜN ÖZÜ
Bir düşünce için ölümü göze almak, kendini feda ediş değil; hayatı anlamlandırmaktır.
İsmet Özel
Kategori : / MAÂRİF (Eğitimle İlgili Yazılar)
Okunma Sayısı: 2465
Yazar: Kıvanç Tığlı
OKUL BAŞARISI DÜŞÜK ÇOCUKLAR

Değerli okuyucularım, her anne baba çocuğunun okulda başarılı olmasını, yüksek notlar almasını ister, bekler. Okul döneminde çocuk, yepyeni bir yaşama başlamış ve farklı tavırlar geliştirme ihtiyacı içindedir. Bu dönemde aile ve öğretmen tutumları, çocuğun okul döneminde başarılı olması açısından oldukça önem taşımaktadır. Öğrencinin okul başarısı için zeka çok önemli bir faktördür ancak tek başına yeterli değildir. Çocuğun anne ve babası tarafından koşulsuz olarak sevilmesi, onunla ilgilenilmesi, ona güven duygusunun kazandırılması, ihtiyaçlarının zamanında ve yeterince karşılanması çok önemli faktörlerdir. Yani, ailesi tarafından sevilen, ilgilenilen, sahiplenilen, ihtiyaçları yeterince ve zamanında karşılanan çocuklar, okulda ve hayatında daha başarılı olurlar diyebiliriz. Bu yüzden çocuğun aile içi ilişkileri çok önemli....

Okuldaki başarısızlığının nedenlerine bakıldığında:

1.Çocuğun kişisel özellikleri: Yani çocuğun zeka seviyesinin yaşıtlarına oranla düşük olması, öğrenme güçlüğü, depresyon, davranış bozukluğu, dikkat eksikliği ve hiperaktivite, bedensel engelin veya rahatsızlığının olması, görme-işitme kayıpları önem taşımaktadır.

2.Aileden kaynaklanan sebepler: Aile içi ilişkilerin kaliteli olması, çocukla kurulan iletişim dilinin doğru olması, çocuğun gelişim dönemlerinde zengin uyaran verilmesi, öğrenme ile ilgili çevresel faktörlerin zengin ve doğru verilmesi, anne babanın sağlıklı model olması, ders çalışma ortamının sağlanması, başarıyı etkileyen faktörlerdir.

3.Okuldan kaynaklanan sebepler: Okuldaki eğitim programlarının çocukların gelişim seviyelerine uygun ve zenginleştirilmiş programlar olması, öğretmenin mesleğini sevmesi ve psikolojik problemlerinin olmaması, disiplini sağlayabilen, araştırıcı etkili öğretmenlik yetilerine sahip olması gerekmektedir.

Değerli okuyucularım, başarısız olan çocuklarda şu benzer durumlar görülür; Sınıfta ya bir köşeye çekilip sessiz bir şekilde dururlar ya da çok yaramazlık yaparlar, sürekli arkadaşlarıyla derste konuşurlar ya da kavga ederler. Ev ödevleri konusunda dikkatsiz ve isteksizlerdir. Ev ödevlerini çoğu kez yapmadan gelirler ya da eksik, özensiz yaparlar. Kendilerini diğer çocuklardan aşağıda, değersiz görürler. Bu yüzden genelde güvensiz çocuklardır. Maalesef bazı öğretmenler tarafından da sınıfın en arka sırasına atılıverirler.

Okul başarısızlığı yaşayan çocuklardan bir kısmı öğrenme güçlüğü yaşayan çocuklardır; Bu çocuklar, aslında zekidirler ancak zekayı oluşturan bileşenlerden sadece entelektüel fonksiyonlarda bozukluk yaşarlar. Öğrenme güçlüğü çocuğun, okuma yazma, konuşma veya aritmetik becerilerini etkileyebilir. Bu bozukluk aynı zamanda sosyal aktivitelerine de yansır. Bu çocuklar akranlarına göre daha geç ve yavaş öğrenirler, dikkat eksikliği yaşarlar.

Bir diğer kısım da stresli, psikolojik sorunları olan çocuklardır. Bu çocuklar da okulda başarısız olurlar. Çocuğun her doğru ya da yanlış davranışı bir işarettir aslında. Ergenlik dönemi öncesi çocuklar ve gençler sorunlarını söz diliyle ifade edemezler. Kullandıkları dil davranış dilidir. Yatağı ıslatma, yemeği reddetme, yalan söyleme, hırsızlık, öfke nöbetleri, kekemelik, aşırı hareketlilik, içe dönüklük, uykusuzluk, kıskançlık, tembellik, sinirlilik, suç işemeler, bağımlılık, hastalık hastalığı görülebilir. Bu saydıklarım davranış bozukluklarıdır. Davranış bozuklukları, anne ve babaya verilmek istenen bir mesajın varlığını gösterir. Duyuru genelde şudur; “Dikkat! Lütfen bana zaman ayırın.” Çocuklarda görülen bu davranış bozuklukları, okul ve ders başarısının düşmesine sebep olur. Bu yüzden, çocuğunuzda okul başarısızlığı olduğunda, bir uzman yardımı alarak sorunun kaynağını bulup ona göre tedbirler almak gerekir.

Çocuğu başarılı olma yönünde güdülemek gerekir, bunun için de onu yüreklendirmek şarttır. Eğer ebeveyn, çocuğun başarabileceğine inanırsa ve bunu çocuğuna aktarabilirse, onun başarısı için kendisinden beklentisi de yüksek olur.

Ayrıca çocuğunuzun günlük faaliyetlerini (ders çalışma, TV izleme, oyun oynama) düzenli bir şekilde yapması için birlikte ortak bir çalışma planı hazırlayarak zamanı iyi kullanmasını sağlayabilirsiniz.
Çocuğu okulda başarısız olan anne ve babalar özellikle kendilerini sorgulamalılar. İyi bir model olup olmadıklarının farkına varan büyükler hatalarını hemen düzeltebileceklerdir.

Çocuklarımızın okulda başarılı, mutlu, verimli olması duasıyla.. Allah’a emanet olunuz.

PSİKOTERAPİST KIVANÇ TIĞLI
DNŞ TEL:0212 543 43 17-0506 401 79 91

Yazının kaynağına ulaşmak için tıklayınız.

Yazar: Kıvanç Tığlı
07-11-10
E mail: habervaktim.com
 
 
Yorumlar: 0
Bu yazı için henüz yorum yapılmamıştır.
OKUL BAŞARISI DÜŞÜK ÇOCUKLAR
Online Kişi: 23
Bu Gün: 257 || Bu Ay: 10.153 || Toplam Ziyaretçi: 2.223.064 || Toplam Tıklanma: 52.186.834