ÂYET-İ KERÎME
Ey Peygamber! Dinlerine uymadıkça Yahudiler de Hrıstiyanlar da senden asla hoşnut olmayacaklardır.
Bakara, 120.
HADÎS-İ ŞERİF
Dünya tatlı ve caziptir. Allah sizi dünyada egemen kılacak ve nasıl davranacağınıza bakacaktır. Dünyadan ve kadınlardan sakının.
Müslim, Rikak, 99.
SÖZÜN ÖZÜ
Bir düşünce için ölümü göze almak, kendini feda ediş değil; hayatı anlamlandırmaktır.
İsmet Özel
Kategori : SANAT / DÜNYA BİR OYUN- Sinema
Okunma Sayısı: 3936
Yazar: Görkem Evci
MESUT UÇAKAN'IN YENİ BELGESELİ: TUNA NEHRİ AKSAM DİYOR

Mesut Uçakan’ın yeni belgeseli

 

Mesut Uçakan yeni bir belgeselle döndü. Bu belgesel önümüzdeki günlerde yayınlanacak. Ancak 27 Aralık’ta galası vardı, oradaydık.

“Sorma buralarda ne işimiz var;

Tuna boylarında Aliş’imiz var!”

Mesut Uçakan’ın yönettiği “Tuna Nehri Aksam Diyor” isimli, TV'de 3 bölüm halinde yayımlanacak belgeselin gala gösterimi 27 Aralık’ta Cemal Reşit Rey Konser Salonunda gerçekleştirildi.Yağmura rağmen yüksek düzeyde katılımın olduğu galaya, siyasîler Ankara’daki yoğun tempo sebebi ile katılamadı.

Çekimleri Tuna Nehri’nin uğradığı, bir zamanlar Osmanlı’nın hâkim olduğu şehirlerde yapılan belgesel İstanbul 2010 Kültür Başkenti etkinlikleri çerçevesinde yapıldı. Tuna’nın akıp geçtiği bu şehirlerde kalan Osmanlı miraslarına değinen belgesel aslında bir dramı anlatıyor. İzleyicileri, Tuna Nehri’nin kaynağından Dersaadet’e uzanan şiir tadında bir serüven bekliyor.

Acıklı bir destan: Balkan Savaşları

Gala gösteriminden önce bazı isimler belgesel ile alakalı konuşmak üzere sahneye davet edildiler. İlk konuşmayı yapan İstanbul 2010 Avrupa Kültür Başkenti Ajansı Yürütme Kurulu Üyesi İsrafil Kuralay, Mesut Uçakan için “Zor şartlarda zor projelere imza attı” diyerek usta yönetmene teşekkürlerini sundu.

Belgeselde bir gelin olarak anlatılan Tuna Nehri’ni, Dersaadet’te bekleyen damadı canlandıran Turgay Başyayla da bu projenin Mesut Uçakan ile üçüncü projesi olduğuna değinerek, “Belgeselin Tuna Nehri’nin hasretini anlattığını düşünüyorum” dedi.

Vakanüvis olarak rol alan ünlü oyuncu Emin Olcay da ‘Atalarımızın vaktiyle götürdüğü kültürlerin oradaki etkilerini, kalıntılarını tekrar gündeme getirebileceğini’ söylediği belgeselde rol almaktan onur duyduğunu ifade etti.

Belgeselin danışmanlarından Neval Konuk acıklı bir destan olarak nitelendirdiği Balkanlardan çekilişin, Balkan Savaşları’nın 100. yıldönümünde çok değerli çalışmalarla anılmasını diledi.Tuna Nehri Aksam Diyor, Gala

Gönül ister ki bundan bir sinema filmi yapalım

10 gündür stüdyoda yatıp kalktığını, bu sürede günde iki saat uyuduğunu belirten Mesut Uçakan; konuşmasında, belgeselin yapım aşamasından, geçmişi ve bugünü kendi hayatı üzerinden kıyaslamaya kadar birçok şeyden bahsetti. Uçakan, çekimleri 7 ülkede yapılan belgeselin yapım aşamasının ardından “Hala genç olduğumu anladım.” diyerek yeni projelere imza atabileceğinin sinyalini vermiş oldu.

Belgesel için “en az bir yıl gerekiyordu” diyen Mesut Uçakan, kısa bir zamanda, zor şartlar altında belgeseli bitirdiklerini söyledi. Belgeselde çok büyük bir dramın anlatıldığını ifade ettikten sonra da “Gönül ister ki bundan bir sinema filmi yapalım” diyerek bir isteğini belirtmiş oldu.

Eskiden proje yapmak için fırsat bulunmadığına değinen Mesut Uçakan geçmişi ve şimdiyi şöyle özetledi:

Fırsatlar oluştu, fırsatçılara gitmeye başladı. Bize kırıntıları kaldı.

Bu durumun böyle olmasında, taviz vermek istemediği değerlerin çok önemli rol oynadığını söyledikten sonra da “Eskiden sistemin tahammülü yoktu, şimdi de sanatın yok” diyerek bir serzenişte bulundu. Ancak “3 günlük hayatta ebedi hayatı kazanmak için” sert duruşunu korumaktan vazgeçmeyeceğini söyledi.

“Siyaset beyindir, ekonomi mide, sanat kalp… Gönlü dönüştürmedikçe toplumu dönüştüremezsiniz” diyen Uçakan teşekkür etmek istediği isimleri andıktan sonra belgeselin gösterimine geçildi.

Tuna Nehri aktı mı?

Etkileyici müzikler ve canlı görüntülerle desteklenen belgesel, 3 bölüm olduğu için galada özel bir gösterimle izleyicilerin karşısına çıkıldı. Galada sürenin kısa olması sebebi ile kesilen kısımlar belgeselde bir kopukluk yarattıysa da genel olarak iyi bir iş yapıldığını söylemek yanlış olmayacaktır.

Gösterimin ardından galaya katılan izleyicilere belgeselde çekilen fotoğrafların bulunduğu bir kitap ve belgeselin CD’si hediye edildi.

Görkem Evci haber verdi

Yazının kaynağına ulaşmak için tıklayınız.

 

Yazar: Görkem Evci
31-12-10
E mail: dünyabizim.com
 
 
Yorumlar: 0
Bu yazı için henüz yorum yapılmamıştır.
MESUT UÇAKAN'IN YENİ BELGESELİ: TUNA NEHRİ AKSAM DİYOR
Online Kişi: 24
Bu Gün: 151 || Bu Ay: 1.099 || Toplam Ziyaretçi: 2.227.264 || Toplam Tıklanma: 52.225.823