ÂYET-İ KERÎME
Ey Peygamber! Dinlerine uymadıkça Yahudiler de Hrıstiyanlar da senden asla hoşnut olmayacaklardır.
Bakara, 120.
HADÎS-İ ŞERİF
Dünya tatlı ve caziptir. Allah sizi dünyada egemen kılacak ve nasıl davranacağınıza bakacaktır. Dünyadan ve kadınlardan sakının.
Müslim, Rikak, 99.
SÖZÜN ÖZÜ
Bir düşünce için ölümü göze almak, kendini feda ediş değil; hayatı anlamlandırmaktır.
İsmet Özel
Kategori : İKTİBAS / Muhtelif Mevzûlar, Yazarlar, Yazılar
Okunma Sayısı: 1797
Yazar: Ali Nur Kutlu
STK VE CEMAATLERE YAPILAN BAĞIŞLAR NEDEN AZALDI?

STK VE CEMAATLERE YAPILAN BAĞIŞLAR NEDEN AZALDI?Kurban bağışı ve Kurban derisi yıllardır tartışma konusu. Gençliğimizde Türk Hava Kurumu'na (THK) verilmesi zorunlu olan Kurban derisini, kendi derneğimiz için topladığımızdan polis tarafından kovalandığımız çok oldu.

Derilerimize el koyanlar

28 Şubat'ta bu garabet zirveye çıkmış, THK Antalya Şube Müdürü, deri toplayan STK'lara o kadar sert tepki göstermişti ki, o esnada kalp krizi geçirip ölmüştü. O dönem devlet kurbanları resmi kurumlara verilmesi için zorlar, THK, Kızılay, Yeşilay, Mehmetçik Vakfı ön plana çıkarılırdı.

Bu nedenle bir çok vakıf, dernek ve cemaat gizli olarak kurban bağışı toplar, keser, hem etini, hem de dersini kendi sivil toplum kuruluşları yararına kullanırdı.

Neyse ki AK Parti iktidarıyla birlikte bu akla zarar garabet uygulama ortadan kalktı. Kim, nereye istiyorsa oraya bağış yaptı, kestiği kurbanın derisini de istediği kuruma verdi. Sırtımızda suları aka aka, polisten deri kaçırma hikayeleri de bitti dolayısıyla.

İlerleyen zamanlarda, kurban bağışı, kesimi ve derisi son derece profesyonel yöntemlerle yapılır oldu. Online yaptığınız bir Kurban bağışının, nerede, ne zaman kesildiğini görebiliyorsunuz artık.

Adını sayamayacağımız kadar çok yardım kuruluşu bu bağışlar sayesinde, Afrika ve Asya'da fakir fukara, garip gurebaya yardım götürdü, et dağıttı.

Sadece kurban değil, ayni yardımlar konusunda da dünyanın fakir bölgelerine en çok yardım yapan ülkelerden biri haline geldik. Bunda sivil yardım kuruluşlarının payı büyük.

Resmi ve özel yardım kuruluşlarının güçlenmesi

Öte yandan AK Parti hükümetleri, devlete ait kurumları da ciddi oranda dönüştürdü. TİKA, AFAD, Kızılay, Yeşilay gibi kurumlar, çok ciddi reformlardan ve değişimlerden geçerek, son derece sağlıklı yapılara dönüştüler.

1999 Marmara depreminde, su geçiren bezden çadırları yüzünden, “dinozorun çadırları” diye manşetten eleştirilen Kızılay, bugün gemilerle dünyanın dört bir yanına yardım götüren başarılı bir kurum haline geldi.

TİKA ve AFAD da dünya ölçeğinde etki yapabilen, sanırım dünyadaki bir çok yardım ve lojistik kurumlarını geride bırakan güçlü kurumlar oldu. Hepsinin başında, gençliğinde bizim gibi, polisten kurban derisi kaçıran yetenekli arkadaşlarımız var.

Suriye, Gazze ve Myanmar krizlerinde hem devletin, hem de sivil toplum örgütlerinin ortak hareket ederek, yardım çalışmalarını daha da güçlendirmeleri ayrıca takdire şayan bir gelişmedir. Sanırım 4 yıl önce, Rabia Platformu'nun Suriye için başlattığı, “Bir ekmek, bir battaniye” kampanyası, resmi ve sivil örgütlerin bir platformda buluşması açısından önemli bir milat teşkil ediyor.

Bu Kurban Bayramı'nda bu güzel gelişmelerde bir aksaklık oldu. Sivil Toplum kuruluşları ve cemaatlere yapılan kurban bağışlarında ciddi bir düşüş yaşandı. Bir çok insan, eskiden olduğu gibi Kurban bağışlarını özel yardım kuruluşları yerine, resmi veya yarı resmi yerlere vermeyi tercih etti.

Bu dikkatle üzerinde durulması gereken bir konu.

STK'lara yapılan yardımlar neden azaldı?

Neden sivil toplum kuruluşlarına yapılan bağışlarda büyük düşüş var?

Bir kaç kurumla görüştüm. Sadece Kurban bağışında değil, diğer bağışlarda ve ilgide de düşüşler yaşanıyor. Bunun nedenlerini şöyle sıralayayım:

1. FETÖ, dini cemaat görünümü yüzünden, en büyük tahribatı, insanların inanç ve aidiyet duygularında yarattı. Herkes artık cemaatlere karşı ön yargılı bakıyor. Son bir kaç gündür, 'FETÖ Kurban ve yardım bağışlarını safaride yedi' haberleri, cemaatlere ve yardım kuruluşlarına bakışı hepten zedeledi.

2. Cemaatler, vakıf ve derneklere yönelik devam eden kampanyada bazı yazar ve yorumcularının, kurbanlarınızı bu kurumlara vermeyin diye aleni çağrılar yapması.

3. Ensar Vakfı vakası üzerine yapılan aleyhte kampanyaların etkisi çok oldu. Bunu izale edecek, gidecek karşı çalışmalar da yapılmadığı için, bu algı toplumu etkiledi.

4. Vakıf, dernek ve yardım kuruluşlarını yöneten bazı kişilerin hatalı tutumları. Siyasi polemiklere girip, çalışma alanlarının dışına çıkarak, yardım kuruluşlarını anlamsız tartışmanın bir parçası haline getirip, yıpratmaları.

5. Sivil Toplum kuruluşlarının aşırı politize olmaları, kurumsallaşmak yerine, sivil toplum ruhuna aykırı olarak, politik ilişkilerle hayatiyetlerini sürdürmeye kalkmaları.

6. Toplumda dini cemaatlere, vakıflara ve yardım kuruluşlarına yönelik meydana gelen güven sarsılması, şüphe ve korkuyu giderecek ciddi hiçbir çalışmanın yapılmaması.

Bu sebeplerden (başkaları da vardır kuşkusuz), duyuyorum ki, bazı yardım kuruluşları ve cemaatler, bağışların azalması nedeniyle Afrika ve Asya'da kurban dağıtımını iptal etmek zorunda kaldılar. Kaybeden buradaki garip gureba oldu yani.

Sadece devletin yardım kuruluşunun güçlenmesi doğru mu?

Dünyanın dört bir yanına yardım götüren sivil yardım kuruluşlarının kapanması çok büyük bir kayıp olur. Eğer bu yardım kuruluşlarında bir sorun varsa, bunlar sıkı denetlenerek, çürük olanlar ayıklanmalı. Yok bunların hukuki ve etik sorunları yoksa, bu yardım kuruluşlarının zarar görmesi kesinlikle engellenmeli.

Sivil toplum kuruluşları içinde bulundukları tehlikeyi dikkate almak zorunda. Gittikçe artan bu negatif rüzgarı nasıl önleyecekler, nasıl tersine çevirecekler, bunun için harekete geçmeliler.

Öte yandan devlet büyüklerimiz de Kurban ve ayni yardım bağışlarını yaparken Kızılay, Diyanet Vakfı gibi kurumlara gösterdikleri desteği, sağlıklı işlediklerine inandıkları kurumlara da vermeliler.

Sadece devletin yardım kuruluşunun güçlü olması, demokrasi için de sosyal hayatımız için de sağlıklı değildir.

Kurban Bayramı arefesinde bu yazıyı yazmak istemezdim. Ancak ülkenin çok önemli parçası olan Sivil toplum ve yardım kuruluşları için önemli bir tehlike var ortada.

Yazının kaynağına ulaşmak için tıklayınız.

Yazar: Ali Nur Kutlu
11-09-16
E mail: yenisafak.com
 
 
Yorumlar: 0
Bu yazı için henüz yorum yapılmamıştır.
STK VE CEMAATLERE YAPILAN BAĞIŞLAR NEDEN AZALDI?
Online Kişi: 25
Bu Gün: 102 || Bu Ay: 3.106 || Toplam Ziyaretçi: 2.232.047 || Toplam Tıklanma: 52.268.986