ÂYET-İ KERÎME
Ey Peygamber! Dinlerine uymadıkça Yahudiler de Hrıstiyanlar da senden asla hoşnut olmayacaklardır.
Bakara, 120.
HADÎS-İ ŞERİF
Dünya tatlı ve caziptir. Allah sizi dünyada egemen kılacak ve nasıl davranacağınıza bakacaktır. Dünyadan ve kadınlardan sakının.
Müslim, Rikak, 99.
SÖZÜN ÖZÜ
Bir düşünce için ölümü göze almak, kendini feda ediş değil; hayatı anlamlandırmaktır.
İsmet Özel
Kategori : / PORTRELER
Okunma Sayısı: 3404
Yazar:
NURETTİN TOPÇU'YA GÖRKEMLİ ANMA

35 yıl sonra Nurettin Topçu bilgi şöleni 4 aralık cumartesi günü Erzurumda yapılıyor

Cumhuriyet dönemi Türk düşünce hayatının kilometre taşlarından olan Nurettin Topçu Türkiye Yazarlar Birliği Genel Merkezi ve Türkiye Yazarlar Birliği Erzurum Şubesi tarafından ortaklaşa tertiplenen bir bilgi şöleni ile vefatının 35.yılında memleketi Erzurum’da yad edilecek.

Erzurum Valiliği tarafından da desteklenen şölen kapsamında Nurettin Topçu’nun fikriyatı, hareket anlayışı, din düşüncesine – eğitim sistemine bakışı, eserleri aralarında akademisyenlerin, köşe yazarlarının, araştırmacı - yazarların da bulunduğu çok sayıda katılımcı tarafından değerlendirilecek.

1939 yılında çıkarmaya başladığı “Fikir ve Sanatta Hareket Dergisi” ile Milli Şef döneminde İslami damardan beslenen muhalefet anlayışının temsilcisi olan; sonraki dönemlerde de konjonktürel hadiselerin dışarısına çıkıp geleceğe seslenebilen bir üslup oluşturan Nurettin Topçu “Yarınki Türkiye” , “İsyan Ahlakı” , “Ahlak Nizamı” , “Komünizm Karşısında Yeni Nizam” , “Var Olmak” , “Büyük Fetih” gibi eserleriyle Anadolu gençliğinin önüne bir hareket metodolojisi koyma gayretinde oldu. Türkiye’nin ciddi şekilde yapay bir politizasyon sürecinden geçtiği 1960 ve 1970’li yıllarda dönemin kısır tartışmalarına girmeden kendi çizdiği yolda devam eden Nurettin Topçu ne yazık ki çevresindekiler ve toplum tarafından tam manasıyla anlaşılamadı.

Bütün meseleleri değerlendirirken bir medeniyet dairesine mensup olmanın uzantılarını dikkate aldı. İslam’ın görünen ve görünmeyen düşmanları tespitiyle Komünizm ve Kapitalizm karşısında yeni bir “cemaatçi nizam”ın gerekliliği üzerinde durdu. “Anadolu sosyalizmi” kavramsallaştırması ve “sosyalizm asrımızın şeraitidir” gibi söylemleri ile dönemin muhafazakar çevrelerinin tepkisini çekti.

Düşüncelerinde ve tahlillerinde “yerli olma”ya önem veren Topçu halen tam manasıyla kavranamamış ve görüşleri etraflıca tartışılmamıştır. Türkiye Yazarlar Birliği tarafından tertiplenen Nurettin Topçu şölenleri halkasına eklenecek olan Erzurum toplantısı bu açıdan da ciddi önem arz etmektedir. Ayrıca toplantının Erzurum’da yapılacak olması, son dönemlerde şehrin ciddi bir “kültürel sefalet” yaşadığı tartışmaları çerçevesinde son derece önemli…
 
4 Aralık 2010 günü Atatürk Üniversitesi Sergi ve Konferans Salonu’nda saat 09:30’da başlayacak bilgi şölenine katılım serbest olacak ve toplantı üç oturum halinde akşama kadar devam edecek. Bilgi şöleninde tebliğ sunacak isimler ise şunlar: D. Mehmed Doğan (Türkiye Yazarlar Birliği Şeref Başkanı), Ahmet Fidan(Türkiye Yazarlar Birliği Genel Başkan Yardımcısı), Dr. Hüseyin Aydoğdu, Prof. Dr. Zeki İşcan, Doç. Dr. Hüseyin Karaman, Dr. Mustafa Kök, Yrd. Doç. Dr. Selami Şimşek, M. Çetin Baydar, Doç. Dr. Hasan Ayık ve Doç.Dr. Faruk Karaca.
 
Toplantı hakkında daha ayrıntılı bilgi edinmek için Türkiye Yazarlar Birliği Genel Merkezi ve Türkiye Yazarlar Birliği Erzurum Şubesi ile irtibata geçilebilir.

Yazının kaynağına ulaşmak için tıklayınız.

Yazar:
02-12-10
E mail: haberkültür.net
 
 
Yorumlar: 0
Bu yazı için henüz yorum yapılmamıştır.
NURETTİN TOPÇU'YA GÖRKEMLİ ANMA
Online Kişi: 10
Bu Gün: 52 || Bu Ay: 10.299 || Toplam Ziyaretçi: 2.223.491 || Toplam Tıklanma: 52.194.000