ÂYET-İ KERÎME
Ey Peygamber! Dinlerine uymadıkça Yahudiler de Hrıstiyanlar da senden asla hoşnut olmayacaklardır.
Bakara, 120.
HADÎS-İ ŞERİF
Dünya tatlı ve caziptir. Allah sizi dünyada egemen kılacak ve nasıl davranacağınıza bakacaktır. Dünyadan ve kadınlardan sakının.
Müslim, Rikak, 99.
SÖZÜN ÖZÜ
Bir düşünce için ölümü göze almak, kendini feda ediş değil; hayatı anlamlandırmaktır.
İsmet Özel
Kategori : / DİL KALESİ
Okunma Sayısı: 4009
Yazar: Yavuz Bülent Bakiler
GÜZEL TÜRKÇEMİZ, EYVAH!

Bugün bu sütuna iki güzel öğrencimizi misafir ediyorum: Nurefşan ve Alperen Akkuş kardeşleri siz de seveceksiniz. Alperen, Malatya Gazi İlköğretim okulunun 8. sınıf öğrencisi. Nurefşan ise yine Malatya’da Cumhuriyet Anadolu lisesinin 11. sınıfında okuyor. Bu iki öğrencimizin Türkçe hassasiyeti ve şuuru keşke bütün öğrencilerimizde, bütün aydınlarımızda olsaydı diyerek sözü onlara bırakıyorum:

“Kendisine hayran olduğum padişahlarımızdan Yavuz Selim’i anlatan bir kitabı bu hafta bitirdim. Evimizde, hiç bitmesini istemediğim akşam sohbetlerimizden birinde, ailemle birlikte, devletimizin o günlerdeki ihtişamını konuşuyorduk. “Şimdi ise, bir Türkçe’mize bile sahip çıkamıyoruz, dedi annem. Kıyafetlerdeki yazıları gösterdi üzülerek. Dikkat ettim, kullandığımız eşyaların bir çoğunda, Türkçe değil, yabancı kelimeler vardı. Ablamdan da yardım alarak, Türkçe’mizin yerine geçmeye çalışan yabancı kelimelerle ilgili bir araştırma yaptım. Şapkamın önünde NY arkasında NEW YORK yazıyor. Amerika’da bir şehir adı. Neden ANKARA, İSTANBUL, MALATYA değil de NEW YORK?
Kardeşimin topunda WINNIE THE POOH yazıyor. Neden SEVİMLİ AYI değil de WINNIE THE POOH? Kalem kutumda HARRY POTTER, BEN 10 yazıyor. Neden YAVUZ SELİM, KANUNİ, OSMAN GAZİ, FATİH, ATATÜRK değil de HARRY POTTER?

Çikolatamda ÜLKER GOLDEN yazıyor. Neden ALTUN ÜLKER değil de ÜLKER GOLDEN?
Ülkemizde üretilmiş, pamuklu kulak temizleme çubuğunda COTON COFT kelimeleri. KULAK TEMİZLEME ÇUBUĞU yazılabilirdi.

Annemin kredi kartında DÜNYA KART değil de WORLD CARD yazıyor. Babamın kredi kartında ise AXESS CARD. İkisi de TÜRK BANKASI olmalarına rağmen. Tuvalet kağıdında ULTRA COMFORT yazıyor. ÇOK YUMUŞAK demek.

Türk yapımı çamaşır makinesinde FULL AUTOMATIC kelimeleri bulunuyor. Çarşıya giderken, yolda gördüğüm hastahanenin tabelalarında HOSPITAL kelimesi dikkatimi çekti. HASTAHANE kelimesini kullanmak sanki ayıpmış gibi. Yarın bizim çocuklarımız da, galiba bize:

- “Anne, Baba! Ben hospitala gidiyorum diyeceklerdir.

Birileri galiba bizim, hiç zahmet çekmeden İngilizce bilmemizi istiyor. Yoksa, birileri, bizi dilimize, dilimizi bize yabancılaştırmaya mı çalışıyor?

Bu saçma sapan iş, ilgimizi çekti. Gittik bizim mutfağa ÜLKER ZEYTİNYAĞI üzerinde RIVIERA ZEYTİNYAĞI yazılı, ne demekse bu?

-Anne! Salataya RIVIERA ZEYTİNYAĞI mı koydun; RIVIERA olmayan zeytinyağı mı? demek size göre nasıl?

Türkiye’de üretilmiş ALTUN GOFRET’in üzerinde GOLD WAFERS ayakkabı boyasında SİTİL SPECIAL ACTIVITE, ayakkabımda KINETIX kelimeleri sırıtıyor. Araştırdım; Türk malıymış bu ayakkabı da.

Sınavlarda FULL ÇEKİLİYOR, arabanın deposu FULLENİYOR, bilgisayardan CHATLEŞİLİYOR, internetten DOWLOAD ediliyor, cep telefonlarından selâm yerine SLM veya BY yazılıp MSJ‘laşılıyor.

Benim öğretmenlerimin öğrettiği GÜZEL TÜRKÇEMİZ nereye gidiyor? Yoksa bizim anadilimiz TURQCHE‘leştiriliyor mu?

Komşularımızın kapısının önündeki paspasta WELCOME yazıyor. HOŞGELDİNİZ kelimesi ne suç işlediyse? Bu yabancı kelimeler yerine, TÜRKÇE kelimeler kullanılmasını istiyorum ben.

Arkadaşlar! derdimizi büyüklerimize anlatamamış olabiliriz. Eğer biz, üzerinde TÜRKÇE kelimeler yerine yabancı kelimeler yazılan, bizim öz kültürümüz yerine, yabancı kültürleri tanıtan eşyaları satın almazsak bu konu çözülür. Bir gün gelecek, çocuklarımız, bırakın tarihimizdeki büyüklerimizi, en başta bizi anlamayacaklar. Kültürümüzü koruyup TÜRKÇE konuşmalıyız” (NUREFŞAN ve ALPEREN AKKUŞ.)

Yazının kaynağına ulaşmak için tıklayınız.

Yazar: Yavuz Bülent Bakiler
05-12-10
E mail: turkiyegazetesi.com
 
 
Yorumlar: 1
rıdvan yaylacı
dilimiz...
Tarih : 05-12-10

bir yerlerde bende bir yazı okumuştum...aşağıya aktarıyorum...herkesin emeğine sağlık... Karamanoğlu Mehmet Bey'i arıyorum Göreniniz, duyanınız, bileniniz var mı? Bir ferman yayınlamıştı Bugünden sonra, divanda, dergahta, mecliste, Meydanda Türkçe'den başka dil konuşulmaya diye Hatırlayanınız var mı? Dolanın yurdun dört bir yanını Çarşıyı, pazarı, köyü, şehri Fermana uyanınız var mı? Nutkum tutuldu, şaşırdım, merak ettim Dolandığınız yerlerdeki Türkçe olmayan isimlere Gördüklerine, duyduklarına üzüleniniz var mı? Tanıtımın demo, sunucunun spiker Gösteri adamının showmen, Radyo sunucusunun diskjokey, Hanım ağanın firstlady olduğuna şaşıranınız var mı? Dükkanın store, bakkalın market, torbanın poşet, Mağazanın süper, hiper, gross market, Ucuzluğun damping olduğuna kananınız var mı? İlan tahtasının bilboard, sayı tablasının skorboard, Bilgi alışının brifing, bildirgenin deklarasyon, Merakın, uğraşın hobby olduğuna güleniniz var mı? Beldelerin girişinde welcome, çıkışında goodbye okuyanınız var mı? Korumanın, muhafızın bodyguard, Sanat ve meslek pirlerinin duayen, İtibarın, saygınlığın prestij olduğunu bileniniz var mı? Sekinin, alanın platform, merkezin center, Büyüğün mega, küçüğün mikro, sonun final, Özlemin, hasretin nostalji olduğunu öğreneniniz var mı? İş hanımızın plaza,bedestenimizin galleria, Sergi yerlerimizin center room, show room, Büyük şehirlerimizi mega kent diye gezeniniz var mı? Yol üstü lokantamızın fast food, Yemek çeşitlerimizin menü, Hesabını adisyon diye ödeyeniniz var mı? İki katlı evinizi dublex, üç katlı komşu evini triplex, Köşklerimizi villa, eşiğimizi antre, Sevimlinin sempatik, sevimsizin antipatik, Vurguncunun spekülatör,eşkıyanın mafya, Desteğe sponsorluk diyeniniz var mı? Mesireyi, kır gezisini piknik, Bilgisayarı computer, hava yastığını air bag, Eveti, oluru, pekalayı, okey diye konuşanınız var mı? Çarpıcı önemli haberler, fash haber, Yaşa, varol sevinçleri, oley oley, Yıldızları star diye seyredeniniz var mı? Vırvırık dağının tepesindeki köyde, Cafeshow levhasının altında, Acınında acısı kahve içeniniz var mı? Toprağımızı, bayrağımızı, inancımızı çaldırmayalım derken, Dilimizin çalındığını, talan edildiğini, Özün el diline özendiğine içi yananınız var mı? Masallarımızı, tekerlemelerimizi, atasözlerimizi unuttuk, Şarkılarımızı, türkülerimizi, ninnilerimizi kaybettik, Türkçe'miz elden gidiyor, dizini döveniniz var mı? Karamanoğlu Mehmet Bey'i arıyorum Göreniniz, duyanınız, bileniniz var mı? Bir ferman yayınlamıştı Hayal meyal hatırlayıp ta, sahip çıkanınız var mı? nasıl sevgili dostlar...katılmamak elde mi? eyvaaah bize eyvaahh...yazıklar olsun...artık ben de KARAMANOĞLU MEHMET BEYİ ARAYACAĞIM...SELAMLAR

 
GÜZEL TÜRKÇEMİZ, EYVAH!
Online Kişi: 25
Bu Gün: 196 || Bu Ay: 10.092 || Toplam Ziyaretçi: 2.222.943 || Toplam Tıklanma: 52.184.885