ÂYET-İ KERÎME
Ey Peygamber! Dinlerine uymadıkça Yahudiler de Hrıstiyanlar da senden asla hoşnut olmayacaklardır.
Bakara, 120.
HADÎS-İ ŞERİF
Dünya tatlı ve caziptir. Allah sizi dünyada egemen kılacak ve nasıl davranacağınıza bakacaktır. Dünyadan ve kadınlardan sakının.
Müslim, Rikak, 99.
SÖZÜN ÖZÜ
Bir düşünce için ölümü göze almak, kendini feda ediş değil; hayatı anlamlandırmaktır.
İsmet Özel
Kategori : / MÜLÂKÂT
Okunma Sayısı: 2815
Yazar: Fikri Özçelikçi
IŞIĞI YUNUS BİR ŞÂİR

Bir yaşında babamı kaybettim..

Mustafa Özçelik şiir serüvenini Bursa'da okurlarla paylaştı..

“İman ve Aşk Medeniyetinin Çocuklarıyız”

4 Aralık Cumartesi günü, şair Adem Turan’ın daveti üzerine kadîm dostum, has şair Hıdır Toraman ile birlikte Mustafa Özçelik’in “Şiire Yolculuk” serüvenini kendi ağzından dinlemek için maceralı sayılabilecek bir yolculuktan sonra Bursa Büyükşehir Belediyesi Pınarbaşı Sosyal Tesisleri’ne biraz gecikmeli de olsa ulaştık.

Etkinliğin yer seçimi, şiir solumaya uygun olması ve “mekân”ın otantikliği bakımından doğruydu. Çünkü tesisler, heybetli Uludağ’ın eteklerinde, yeşil bir alana inşa edilmişti. Yeşillikler içinde, insanı istemese bile dinginliğin kollarına atan, ‘güzel bir kır kahvesi’ diyebileceğimiz bir mekân seçilmişti sohbet merkezi olarak. Şehrin dağdağasından uzaktı ama ulaşımın zorluğu hesaba katıldığında, “Ulaşımı daha kolay, daha merkezi bir yer de bulunabilirdi.” diye de düşünmeden edemiyordu insan doğrusu.

Tesislerden içeri adım atmak, ilk hayal kırıklığını da beraberinde getirdi: Katılım çok azdı. Bu azlık, hemen hemen herkesin hayatının en azından bir döneminde ‘şair’ olduğu Türkiye’de, şiire ve şaire verilen değeri resmediyordu belki de.

Programın formatı, iki şairin, konuk ettikleri bir diğer şairi, şiirlerinden yola çıkarak izleyicilere tanıtmak, şair hakkında merak edilecekleri ona soru biçiminde yönelterek onun şiir serüveni ve poetikası hakkında izleyicileri bilgilendirmek şeklinde kurgulanmıştı.

Ve şairin şiire yolculuğu...

Programı hazırlayan Adem Turan ve Sıddık Ertaş’ın şık sunumuyla birlikte Mustafa Özçelik de sohbet masasında yerini aldı. İşte şairin şiir yolculuğu ve şiir anlayışından tadımlık sözleri:

“Şiir ve sanat, varoluş sebebi olarak algılanırsa artık onlardan kopmak mümkün değildir.”

“Sanatın, acı ve yalnızlıktan doğduğu söylenir”

Çocukluğu ve şiir serüveninin başlaması

Şair, daha bir yaşındayken babasını kaybetmesinin hayatı üzerinde kalıcı bir iz bıraktığından bahsettikten sonra, şiirle ve sanat dünyasıyla tanışmasının öyküsünü şu sözlerle anlattı:

“Güzel bir çocukluk yaşadım. Benim şansım, ortaokul ikinci sınıftayken Hareket mecmuasıyla tanışmaktı. Din Kültürü öğretmenimiz bizleri Hareket mecmuasıyla tanıştırdı ve ben de bu şekilde sanat-edebiyattan, düşünceden haberdar oldum o çağlarda.”Atasoy Müftüoğlu

“Lise yıllarımda diğer bir önemli isimle tanıştım: Atasoy Müftüoğlu! Onun çevresinde hep birileri vardı ve yine onun sohbet halkasında şiir ve edebiyat da yer alıyordu.”

“Ufkumun açılması Atasoy Müftüoğlu ile tanıştıktan sonra oldu. Arkasından da Necip Fazıl, Sezai Karakoç, Nuri Pakdil gibi isimleri tanıdım ve bu böyle sürüp gitti.”

Lise yıllarında gelen başarılar ve Yunus Emre

Şair, lise yıllarında düzenlenen bir yarışmanın ve bu yarışmanın ödül töreninde yaşanan bir olayın da hayatının dönüm noktalarından biri olduğunu şöyle anlattı:

“Lisede öğrenciyken Yunus Emre konulu bir yarışmaya uzun bir makaleyle katıldım. Eser 1. oldu ve aynı zamanda Eskişehir’de gündem oluşturdu. Ödül törenine Abdülbaki Gölpınarlı da katıldı ve bana ‘Yunus Emre önünde ışık olsun!” gibi bir cümle söyledi. Bu cümle beni motive etti ve Yunus’u yeniden keşfetmeye itti.”

Deneme Dergisi

“Yine o yıllarda Eskişehir’de Deneme Dergisi yayımlanmaya başladı. Ben de dergiyi çıkaranlarla ve dergi çevresiyle tanışıp o havayı soludum. Bu havayı solumak, beni biraz daha olgunlaştırdı ve arkasından da, sonrasında bir kitabıma ad olacak “İfşa” şiirimin Gelişme Dergisinde yayımlanması geldi.

Şiirde usta çırak ilişkisi

Şiirde “usta-çırak” ilişkisinden bahisle kendisinin bir ustası olup olmadığı sorusunu şöyle yanıtladı şair:

“Birebir ilişki anlamında böyle bir şey olmadı ama Nuri Pakdil’in çıkardığı Edebiyat dergisi ve bu dergide yazan Akif İnan, Erdem Bayazıt, Cahit Zarifoğlu gibi şairlerle Necip Fazıl Kısakürek, Sezai Karakoç, Ziya Osman Saba ve yabancı şairlerden de Rilke’yi ustalarım olarak sayabilirim”

Şehre, şaire, medeniyete ve tasavvufa dair…

Şiiri ve şiirini besleyen motifleri sayan Özçelik, bu motifler hakkındaki düşüncelerini şu cümlelerle anlattı:

“Şiir, mahrem bir yolculuktur!”

“Şehir, kendini hemen ele veren bir mekân değildir. Onunla ünsiyet kurmanıza bağlı olarak size sırlarını açar.”

“Benim kulaklarım dünyaya biraz tıkalıdır. Bir kitabımın adı ‘Dünyanın Tenhalığında’. Dünyada yaşamak ama dünyayı benimsememek gerekir. Yunus Emre’yi kendine rehber edinen biri olarak ben de kelimelerimle dünyaya tavır alıyorum.”

“Bir şair, medeniyeti kendi kelime ve kavramlarıyla tanımlamalıdır. Bizi tanımlayan kelimeler “İman ve aşktır.”

Sohbetin sonu ve geriye kalan…

Yaklaşık iki saat süren ve arada ney dinletisinin de olduğu program, keyifli ve öğreticiydi. Katılımın çok olmaması, dinleyiciler için bir lütuftu belki de, bunu kim bilebilir ki...

Programa, Hıdır Toraman, Metin Önal Mengüşoğlu, Cevat Akkanat, Yasin Doğru gibi Bursa’da mukim ehl-i edebiyat da dinleyici olarak katılmıştı.

Fikri Özçelikçi haber verdi

Yazının kaynağına ulaşmak için tıklayınız.

Yazar: Fikri Özçelikçi
09-12-10
E mail: dünyabizim.com
 
 
Yorumlar: 0
Bu yazı için henüz yorum yapılmamıştır.
IŞIĞI YUNUS BİR ŞÂİR
Online Kişi: 39
Bu Gün: 130 || Bu Ay: 1.078 || Toplam Ziyaretçi: 2.227.204 || Toplam Tıklanma: 52.224.710