ÂYET-İ KERÎME
Ey Peygamber! Dinlerine uymadıkça Yahudiler de Hrıstiyanlar da senden asla hoşnut olmayacaklardır.
Bakara, 120.
HADÎS-İ ŞERİF
Dünya tatlı ve caziptir. Allah sizi dünyada egemen kılacak ve nasıl davranacağınıza bakacaktır. Dünyadan ve kadınlardan sakının.
Müslim, Rikak, 99.
SÖZÜN ÖZÜ
Bir düşünce için ölümü göze almak, kendini feda ediş değil; hayatı anlamlandırmaktır.
İsmet Özel
Kategori : EDEBİYAT / UNUTULMAYANLAR
Okunma Sayısı: 2751
Yazar: Talha Yıldırım
KAHRAMANLARIN YAŞI OLUR MU?

Yavuz Bülent Bakiler vefatının 36. yılında Arif Nihat Asya'yı anlattı

Üsküdar Belediyesi Kültür ve Sosyal İşler Müdürlüğü'nün düzenlediği Türk Edebiyatının önde gelen şahsiyetlerinden "Arif Nihat Asya'yı Anarken" konulu program Yavuz Bülent BAKİLER'in sunumuyla gerçekleşti.

Heycanlı bir kalabalığa seslenen Bakiler kendine özgü Türkçesiyle dinleyicilere Arif Nihat Asya'nın görkemli hayatını ve edebi dünyasını anlattı.

Arif Nihat Asya'nın şiirimizin en seçkin şairlerinden biri olduğunu belirten Yavuz Bülent Bakiler, onun hem şiir hem de nesirde eşsiz bir usta olduğunu söyledi. Şairin eserlerinden örnekler vererek ayrıntılı bir biçimde yorumlarda bulunan Bakiler, "onun şiirdeki ustalığı için Bayrak şiiri bile tek başına yeterdir" dedi. Bakiler, sözlerini şöyle sürdürdü: "Ben Arif Nihat üstadımı, lise yıllarımda okumaya başladım. 1955 yılında, yüksek tahsil için Ankara'ya gidince, onun dizinin dibinde oldum. 1955 yılından 1975 yılına kadar tam 20 yıl, onun şiirleriyle ve nesirleriyle savruldum. Sohbetlerinde bulundum, çantasını taşıdım. Şiirimde ve nesrimde onun çizgileri vardır. Yolumu, onun aydınlığına çevirdim. Bir sohbetimizde demişti ki: Benim Kıbrıs Rum Radyosu'nda ve Televizyonu'nda sesim ve görüntüm vardır da, Türkiye Radyo ve Televizyonları'nda yoktur!

Arif Nihat Asya, bizim kültür ordumuzun büyük kahramanlarından biridir. 7 Şubat 1904 yılında, Çatalca'nın İnceğiz Köyü'nde doğdu. 5 Ocak 1975 yılında, Ankara'da Hakk'a yürüdü. Hayatta olsaydı yüz yaşını aşmış olacaktı. O'nun için yüz yaş nedir ki? Eğer Balzac'ın dediği gibi, 'Millet, edebiyatı olan bir büyük topluluk ise' milletimiz var olduğu müddetçe, kültür ordumuzun büyük kahramanlarından şair ve nasir Arif Nihat Asya da yaşamaya devam edecektir. Kahramanların yaşı olur mu? Arif Nihat Asya, evvela kültür ordumuzda otuz yıl öğretmenlik yaptı. Binlerce vatansever yetiştirdi. Sonra edebiyatımıza birbirinden güzel 34 eser kazandırdı. Bu eserlerden 23'ü şiir, 11'i ise nesir kitabıdır.

TÜRK Edebiyatı'nda en çok rübai yazan şairimiz O'dur. Serbest vezinle, bazen de hece vezniyle yazdıkları dört mısraya 'rübain' diyen, kolaycılarımız... yanında Arif Nihat Asya'nın aruz vezniyle yazdığı rübailer ne kadar güzeldir:

'Ney! Ney! diye Mesnevi'den neyden dile gel!

Gülden güle git gazelde, gülden güle gel!

Ey Pir! Rübaide de bir başbuğ olup

Ardından binaltıyüz rübai ile gel.'

1600 rübaimizin başbuğu olan Arif Nihat Asya, Türkiye üzerine en çok güzelleme yazan şairlerimizin de başında bulunuyor.

Şiirimizin üç ayrı veznini, insanı şaşırtan bir rahatlıkla ve güzellikle kullanması, O'nun ayrı bir özelliğidir.

1930 yılında, O'nun 'Yastığımın Rüyası' isimli ilk mensur şiir kitabı çıktığı zaman, Ahmet Hamdi Tanpınar şöyle yazmıştı: 'Arif Nihat, kendisine mahsus yazışı ve duyuşu olan orijinal bir sanatkardır. 'Yastığımın Rüyası' eskiyi gevelemekten yorulan dimağımıza fantezist bir çeşni getirmektedir. Küflü bir romantizme ve şekle bürünen ruhlara, bu kitap büyük bir ders ve yeniliğe susamış ruhlara da büyük bir ümittir!' O ümit hiçbir zaman sönmedi.

Yazının kaynağına ulaşmak için tıklayınız.

Yazar: Talha Yıldırım
06-01-11
E mail: haberkültür.net
 
 
Yorumlar: 0
Bu yazı için henüz yorum yapılmamıştır.
KAHRAMANLARIN YAŞI OLUR MU?
Online Kişi: 11
Bu Gün: 285 || Bu Ay: 9.542 || Toplam Ziyaretçi: 2.221.345 || Toplam Tıklanma: 52.166.137