ÂYET-İ KERÎME
Ey Peygamber! Dinlerine uymadıkça Yahudiler de Hrıstiyanlar da senden asla hoşnut olmayacaklardır.
Bakara, 120.
HADÎS-İ ŞERİF
Dünya tatlı ve caziptir. Allah sizi dünyada egemen kılacak ve nasıl davranacağınıza bakacaktır. Dünyadan ve kadınlardan sakının.
Müslim, Rikak, 99.
SÖZÜN ÖZÜ
Bir düşünce için ölümü göze almak, kendini feda ediş değil; hayatı anlamlandırmaktır.
İsmet Özel
Kategori : / DİL KALESİ
Okunma Sayısı: 2603
Yazar: Muhammet Taşçılar
ARAPLARDAN TÜRKÇEYE BÜYÜK İLGİ


Halep’te 150 bin öğrencisi ile bölgenin en büyük üniversiteleri arasında yer alan Halep Üniversitesinde 2004 yılında Fırat Üniversitesi arasında yapılan işbirliği ile kurulan Türk Dili ve Edebiyatı Bölümü büyük ilgi görüyor.

Çoğunluğu Araplardan oluşan öğrenciler Türkçe’yi Osmanlı mirası olarak görürken, Türkiye’de master yapmak istediklerini vurguluyor.

Arapların yanı sıra Kürt, Türkmen, Ermeni ve Süryanilerin ilgi gösterdiği Türk Dili bölümünün öğrenci sayısı her yıl artıyor. 2004 yılında 154 öğrenci ile başlayan bölüme bu yıl 800 öğrenci kayıt yaptı. İlk mezunlarını 2008 yılında veren bölümü Türkiye’den gelen akademisyenler ziyaret etti.
Marmara Üniversitesinden Prof. Dr. Zekeriya Kurşun ve Doç. Dr. Nihat Öztoprak’tan oluşan bir heyet Halep Üniversitesi Fen Edebiyat Fakültesi Türk Dili ve Edebiyatı Bölüm Başkanı Dr. Raife Ebu Ras’tan bilgi aldı. Ebu Ras Türkiye’den önemli destek gördüklerini fakat kütüphane için Türkçe kitap desteği istedi.

Prof. Dr. Zekeriya Kurşun, yüzyıllarca beraber yaşamamıza rağmen anlaşamadığımız Araplarla ortak bir çok değerin olduğunu vurgulayarak “Yüzyıllardır birlikte yaşadığımız insanlarla anlaşamıyoruz. Ne biz Arapçayı ne de onlar Türkçeyi biliyorlar. Ama son yıllarda yaşanan gelişmeler bölge coğrafyasında birbirine duyulan ilgi, buralarda birimlerin çoğalmasına neden oldu. Türk hükümetinin ve özellikle TİKA’nın hizmetleri takdire şayandır. Biz Türkiye’deki Üniversiteler olarak buradaki çalışmalara destek olmak zorundayız. Halep Üniversitesini ziyaret ettik. Öğrenci sayısı ve ilgiden büyük mutluluk duyduk.” diye konuştu.

Harran Üniversitesi öğretim üyelerinden Doç. Dr. Namık Kemal Karabiber geçen yıl Halep Üniversitesine geldiğini dile getirerek “Bölümün hocaları Türkiye’den geliyor. Bir kısmı Milli Eğitim Bakanlığınca görevlendiriliyor. Biz Harran Üniversitesi ile TİKA arasındaki anlaşma gereği burada görev yapıyoruz. Türkiye’den gelen 7 hocamız var. Türkçe’ye büyük rağbet var. Geçen yıl öğrenci sayısı 35 iken bu yıl kayıt olan öğrenci sayısı 250 civarında. Buda Türkçe’ye olan rağbeti gösteriyor.” dedi.

Halep Üniversitesi Fen Edebiyat Fakültesi Türk Dili ve Edebiyatı bölüm başkanı Dr. Raife Ebu Ras ise 2004 yılında kurulan bölümün 150 öğrencinin olduğunu, bugün 800 öğrenciye ulaştığını belirterek “Osmanlıların diline olan ilgiden memnunuz. Osmanlı kültürü İslam kültürü arasında bir çok ortak nokta var. İngiliz dilinden daha çok ilgi var. Ben de severek öğreniyorum ve öğretiyorum.” diye konuştu.

Türkiye ile ortak bağlar olduğunu vurgulayan Ebu Ras “Edebi tercümeler yapıyorum. Osmanlıcaya olan ilgimden dolayı Türkçeyi öğreniyorum. Türk ve Arap kültürü bir bütün olarak görüyorum. İki toplumun İslam’a yaptığı hizmetleri göz ardı edemeyiz. Son zamanlarda Türkiye ile Suriye arasındaki yakınlaşma Türkçe ve Arapçayı daha da yakınlaştırdı. Böyle giderse Türkçe dersler çoğalacak.” dedi.

Son zamanlarda bir çok ülkede Türk bölümlerinin açıldığını belirten Marmara Üniversitesi Fen Edebiyat Fakültesinden Doç. Dr. Nihat Öztoprak “Halep Üniversitesindeki çok canlı ve çok kalabalık. Öğrencilerimiz Türkçeyi öğrenmeye hevesli. Türkiye ile ilişki içindeler.” diye konuştu.
Türk Dili ve Edebiyat bölümünde öğrenim gören Hena Velyu ise kendisinin kürt kökenli olduğunu aktararak “Ben Kürdüm ama Türkçeyi öğrenmek istedim. Türkiye’yi ve Türkleri seviyorum. İlgimi çekti. O nedenle bu bölümde okuyorum.” dedi.

Başta Suriye olmak üzere, Lübnan, Ürdün ve Irak olmak üzere bir çok Arap ülkesinde 5 milyon civarında kişi Türkçe konuşurken, Kurtlar Vadisi gibi dizilerin yanı sıra Kemal Sunal Filmleri en fazla izlenen Türk yapımları arasında yer alıyor. Suriye ve Lübnan gibi ülkelere eğitim, askeri ve güvenlik alanlarında personel ve lojistik destek sağlayan Türkiye ticaretin gelişmesi için de yoğun çaba sarfediyor.

Haberin kaynağına ulaşmak için tıklayınız.

Yazar: Muhammet Taşçılar
13-02-11
E mail: haber7.com.
 
 
Yorumlar: 0
Bu yazı için henüz yorum yapılmamıştır.
ARAPLARDAN TÜRKÇEYE BÜYÜK İLGİ
Online Kişi: 17
Bu Gün: 85 || Bu Ay: 9.981 || Toplam Ziyaretçi: 2.222.696 || Toplam Tıklanma: 52.181.270