ÂYET-İ KERÎME
Ey Peygamber! Dinlerine uymadıkça Yahudiler de Hrıstiyanlar da senden asla hoşnut olmayacaklardır.
Bakara, 120.
HADÎS-İ ŞERİF
Dünya tatlı ve caziptir. Allah sizi dünyada egemen kılacak ve nasıl davranacağınıza bakacaktır. Dünyadan ve kadınlardan sakının.
Müslim, Rikak, 99.
SÖZÜN ÖZÜ
Bir düşünce için ölümü göze almak, kendini feda ediş değil; hayatı anlamlandırmaktır.
İsmet Özel
Kategori : / KADIN VE ÂİLE
Okunma Sayısı: 4698
Yazar: Sema Maraşlı
GÖNÜLDEN İTAAT EDEN KADINLAR (Mü'min bir hanımın kadın-erkek meselesine bakışı)

Nisa Suresi 34. Ayet:

“Erkekler kadınlar üzerine yönetici ve koruyucudurlar. Bu da Allah’ın kimini kimine üstün kılması ve erkeklerin mallarından sarf etmesi sebebi iledir.

İyi kadınlar (gönülden) itaatli ve saygılıdırlar."

Ey Allah`ın Resulü!" dendi, "Hangi kadın daha hayırlıdır?"

"Kocası baktığı zaman onu sevindiren,

Emredince itaat eden,

Nefis ve malında, kocasının hoşuna gitmeyen şeyle ona muhalefet etmeyen kadın!" diye cevap verdi.
(Ahmet ibni Hanbel 2/434 - İbni Mace Nikah 5)

Kur’anı Kerim de kadının erkeğine itaat etmesini emretmiş Allah’a isyan olmayan konularda. Peygamberimiz de pek çok sahih hadisi şerifiyle konunun önemine dikkat çekmiş.

İtaatten ne anlamalıyız. “Kadın erkeğin her istediğini yapacak. Erkek emredecek kadın ezilecek.” Böyle anlayanlar var. Ben böyle anlamıyorum. Benim erkeğe itaattten anladığım, “Kadın kocasına saygısızlık etmeyecek, onunla mücadeleye girmeyecek, erkeğin ailedeki otoritesini kabul edecek.”  Ve bunu gönülden Allah rızası için yapacak.

Kadın tatlı tatlı kocasına her istediğini yaptırabilir. Kadın yine itaat etmiş olur.

Dinimizin yasakladığı kadının erkeğin karşısına dikilmesi,  kavga etmesi. Kadın psikolojisini düşündüğünüz zaman bu tavır, öncelikle duygusal yaratılmış kadını yorar yıpratır.  Fakat günümüzde maalesef ki kadınların çoğu erkeklerle mücadele etmeyi bir maharet zannediyorlar. Erkeğe itaat bir geri kalmışlık gibi addediliyor. Bu da aile kurumuna ciddi zararlar veriyor. Sonuç kadınlar mutsuz, erkekler kırgın.

Allah kadın ve erkeği birbirine zıt yaratmış. Güçler karşıtı olan güçlerle eşlenip bütünleşirler. Ateş ve su, gök ve yer, güneş ve ay, nefes almak ve nefes vermek, itmek ve çekmek, kadın ve erkek, karşıt güçler bütünlüğü oluşturan parçalardır.

Kadın ve erkek birbirleri ile her yönden zıttır. İki cinsi birbirine çeken şey de bu zıtlıktır. Bedenen ve ruhen. Allah erkekleri lider ruhlu yaratmış. Erkeklerin yaratılıştan getirdikleri temel özellikleri başarı ve iddia. Erkekler için güç her şey demek. İşleri erkeklerin güçlerini gösterdikleri en önemli alan. Ayrıca erkekler koruma ve kollama duyguları ile yaratılmışlar. Bu yüzden ailelerini koruma ihtiyacı duyuyorlar.

Biz kadınlar zayıf yaratılmışız. Ne kadar güçlü görünmeye çalışırsak çalışalım zayıfız. Bedenen zayıfız, duygusalız. Duygusallık  da bir zayıflıktır. Kadında genetik olarak aile kurma, bir erkeğe bağlanma güdüsü var. Kadının yaratılıştan gelen özelliği teslimiyet ve şefkat.

Kadın yumuşak yaratılmış, erkek sert. Güce karşı teslimiyet, iddiaya karşı şefkat birbirini tamamlar ve bütünler.

Allah kadını zayıf yaratırken, erkeğe de zayıfı ezme değil, zayıfı koruma duygusu  vermiş. Erkekler zayıf kadınları değil (istisnalar kaideyi bozmaz) güçlü görünen kadınları ezmeye çalışırlar. Erkekler eşlerini karısından daha güçlü ve daha güzel daha başarılı kadınlarla aldatmazlar.

Çoğu erkek karısını, ondan daha çirkin bir kadınla aldatmıştır. Fakat ikinci kadın bir şekilde zayıflığını ve o erkeğe ihtiyacın olduğunu hissettirmiş, onun koruma duygularını harekete geçirmiştir. Bu arada karısı da evde eşine ne kadar zeki, ne kadar güçlü olduğunu ispat etmeye çalışıyordur genellikle.

Rabbimiz kadına kocasına itaat etmesini emretmiş. Allah kuluna vermediği şeyi kulundan istemez. Kadını da itaate uygun yaratmış. Teslimiyet ve şefkat duygusu ile. Yeter ki kadın erkekliğe özenip yaratılışının üstünü örtmesin.

Ayrıca  müthiş bir beyin vermiş. Kadın beyninin her iki tarafında, erkek beyninin sol tarafında konuşma merkezi var, yani kadın iletişimle donanımlı yaratılmış. Ayrıca kadın beyni çok hızlı çalışıyor, bu da kadınlara pek çok şeyi aynı anda yapma, hızlı düşünme ve kurnaz olma yeteneği kazandırıyor.

Erkekler beynin sol yanını yani mantık ve matematiksel zeka tarafını daha çok kullanıyorlar. Bu da erkeklerin karar alırken gerçekleri göz önüne almalarını, duygularına kapılıp anlık kararlar almamalarını ve liderlik vasfı için gerekli pek çok yeteneği onlara kazandırıyor.

Kadınlar beynin sağ tarafını, his hayal, detay, duygu ve üretimi sağlayan bölümünü daha çok kullanıyorlar. İletişim için gerekli işlevler daha aktif çalışıyor kadında. Kadınların karar mekanizmaları pek iyi çalışmıyor bu arada. (İstisnalar kaideyi bozmaz)

Konuyu toparlarsak, kadına itaat kelimesi ile yüklenen görev “evinin iletişiminden sorumlu müdürü.” Ailede muhabbetli bir yaşam için kadının Allah’ın verdiği donanımı en güzel şekilde kullanması gerekiyor. Kadının kocasına itaati Allah rızası için seve seve gönülden yapması çok önemli.

Erkeğin de reislik görevi için özen göstermesi de çok önemli. Erkek de aileden sorumlu. Söz hakkı üstünlüğünün erkeğe verilmiş büyük bir sorumluluktur.

Kısacası evin reisi, başkanı, patronu, erkektir. Kadın da iletişim müdürü. Başkanla iletişim müdürü el ele, göz göze olursa o yuva muhabbetle gider. Bunun için ilahi çözümleri dikkatle uygulamaya çalışmalıyız.  Yol Yaradan’ın gösterdiği yol. Bunun dışındaki bütün çözümler boş.

Allah’a dayan say’e sarıl hikmete ram ol,

Yol varsa budur, bilmiyorum başka çıkar yol
. (Mehmed Âkif)

Yazının kaynağına ulaşmak için tıklayınız.

 

Yazar: Sema Maraşlı
26-02-11
E mail: çocukaile.net
 
 
Yorumlar: 0
Bu yazı için henüz yorum yapılmamıştır.
GÖNÜLDEN İTAAT EDEN KADINLAR (Mü'min bir hanımın kadın-erkek meselesine bakışı)
Online Kişi: 27
Bu Gün: 0 || Bu Ay: 9.258 || Toplam Ziyaretçi: 2.220.824 || Toplam Tıklanma: 52.162.641