ÂYET-İ KERÎME
Ey Peygamber! Dinlerine uymadıkça Yahudiler de Hrıstiyanlar da senden asla hoşnut olmayacaklardır.
Bakara, 120.
HADÎS-İ ŞERİF
Dünya tatlı ve caziptir. Allah sizi dünyada egemen kılacak ve nasıl davranacağınıza bakacaktır. Dünyadan ve kadınlardan sakının.
Müslim, Rikak, 99.
SÖZÜN ÖZÜ
Bir düşünce için ölümü göze almak, kendini feda ediş değil; hayatı anlamlandırmaktır.
İsmet Özel
Kategori : EDEBİYAT / OKUMAK
Okunma Sayısı: 6798
Yazar: Ömer Lekesiz
KİTAP OKUMANIN PÜF NOKTALARI

Okumak, bir tür yüzleşmektir

Esenler Belediyesi’nin düzenlediği Esenler Buluşmaları’nın bu haftaki konuğu yazar-eleştirmen Ömer Lekesiz, “Niçin okumalı, nasıl okumalı, ne okumalı?” adı altında verdiği seminerde kitap okumayı geniş bir perspektif ile değerlendirerek doğru bilinen yanlışları anlattı.

Toplum olarak çok az kitap okuyan bir millet olduğumuza dikkat çekerek konuşmasına başlayan Lekesiz, “hem iç hem de dış dünyamızı aydınlatmanın en temel yolunun kitap okumaktan geçtiğini” söyledi.

Semavi kitaplar ile roman, hikâye ve şiir kitapları gibi edebi türdeki kitaplar arasındaki farkları anlatan Lekesiz, “Okumak bir tür yüzleşmektir. Geçmişle, ortaya konulanlarla yüzleşiriz. Okumak, bizi kâinat içinde çok dinamik ve zinde tutar.  Ayrıca bugüne kadar uzanan süreci yeniden okumak ve yorumlamak anlamını taşır.” dedi.

Düşünceden muaf olmayın!

“Okumak, bize verilmiş bir bilginin bilgisini keşfetmek ve bir düşünce üzerine düşünmektir.” diyen Lekesiz, insanların düşünülmüş olan bir şey üzerine kitaba yöneldiklerini belirtti. Herkesin kendisine göre bir okuma tarzının olduğunu kaydeden Lekesiz, profesyonel okuma ile genel okuma tarzlarını anlatarak genel okuma tarzını benimseyen kimselerin okumayı bir zorunluluk olarak görmeyip, bir insanın anlattıklarını benimsediğini yani düşünceden muaf olduklarını söyledi. Lekesiz, “Günümüzün modern toplumları düşünceden muaf olmak tehlikesiyle yüz yüze kalmıştır. Oysaki düşünmenin ve yeni bilgi üretmenin sonu yok” diye konuştu.

Kitapta altı çizilecek satırlar olmalı

Her kitap okunmaz diyen Lekesiz, kitap okumak için iyi bir seçim yapılması gerektiğini söyledi. Kitap okurken mutlaka altı çizilecek satırlar olacağını söyleyen Lekesiz, “Kitabı çizmekten sakınmayın. Bir kitaptaki cümlelerin altının çizilmesi bilginin tasnif edilmesidir. Bir kitabı, önemli olan cümlelerin altını çizerek okuyun. Altını çizdiğiniz satırlardan bir seçme hazırlayarak size özgü olan defterlere onları yazın ve zaman zaman açıp onları okuyun.” dedi.

Yazının kaynağına ulaşmak için tıklayınız.

Yazar: Ömer Lekesiz
29-04-11
E mail: haberkültür.net
 
 
Yorumlar: 0
Bu yazı için henüz yorum yapılmamıştır.
KİTAP OKUMANIN PÜF NOKTALARI
Online Kişi: 16
Bu Gün: 387 || Bu Ay: 9.643 || Toplam Ziyaretçi: 2.221.624 || Toplam Tıklanma: 52.168.776