ÂYET-İ KERÎME
Ey Peygamber! Dinlerine uymadıkça Yahudiler de Hrıstiyanlar da senden asla hoşnut olmayacaklardır.
Bakara, 120.
HADÎS-İ ŞERİF
Dünya tatlı ve caziptir. Allah sizi dünyada egemen kılacak ve nasıl davranacağınıza bakacaktır. Dünyadan ve kadınlardan sakının.
Müslim, Rikak, 99.
SÖZÜN ÖZÜ
Bir düşünce için ölümü göze almak, kendini feda ediş değil; hayatı anlamlandırmaktır.
İsmet Özel
Kategori : / AKTÜALİTE
Okunma Sayısı: 2727
Yazar: Ergün Yıldırım
TANRILAŞTIRILAN ATATÜRK VE ŞİZOFREN ZAMANLAR

Ergenekon tutuklusu Emekli General İlker Başbuğ, 10 Kasım münasebetiyle şunları söylüyor: 'Aziz Atam, Ebedi Başkomutanım; Seni sevmek 'milli ibadettir'. Bu ibadet sadece milli bayramlar ve 10 Kasım günleriyle de sınırlandırılamaz. Çünkü, seni doğru ve tam olarak anlayabilme, ihtiyacını duymaktayız! Duyuyoruz!'

Modern eğitim kurumlarının en üst basamaklarından geçen bir subayın, fani bir varlık olan Atatürk ile ilgili bu yorumunun anlamı nedir? Fani varlık olan Atatürk'ü ebedi ve milli din olarak yorumlamasının psikolojik ve politik anlamı var mıdır?

Atatürk'ü sadece bir emekli general böyle yorumlamıyor. Birçok kişi ona kurtarıcı, ebedi şef, ebedi komutan ve ölümsüz insan diyor. 'Olmasaydın…olamazdık' (Allah'ın yoktan var etme sıfatını ne kadar da çok çağrıştıran bir ifade!) yaklaşımı ileri sürülüyor. (Koç markalı bu Atatürkçülük, ne yazık ki gazetemiz tarafından da bir sayfa boyu ilan olarak verildi dün. Yası anan siyah zemin üstünde, slogan olarak ve de son moda 1938 tarihindeki 8'i yatay koyarak!) 1938 ölüm tarihinin son harfini yatay göstererek ölümsüzlüğünü imgeleme yoluna başvuruluyor. Bütün bunlar Mustafa Kemal'i beşeri bir varlık olmaktan çıkararak onu tarih üstü, doğa üstü, irrasyonel ve metafiziksel bir varlığa dönüştürüyor. Yani tanrılaştırılıyor. Üstelik, bütün bu yaklaşımlara karşı hayatı pozitivist dünya görüşünü savunarak geçen biri için yapılıyor bunlar!

Bu gelişmeler, tam manasıyla bir varlığın toplum sosyolojisinden geçerek uğradığı 'yeniden icadı' anlatmaktadır. Atatürk, toplum içindeki belli gruplar, egemen devlet anlayışı ve elitlerin bir kısmı tarafından 'ölümsüz varlık' olarak yeniden imal ediliyor. Bu nedenle orta boyluluğu, içki ve sigarayı bol tüketmesi, İstiklal Mahkemeleri'ni kurup keyfi yargılamalar gerçekleştirmesi, gibi bütün zaafları ve yanlışlıkları bir elden yok sayılıyor. Tanrı gibi tek başına 'kurtarma, kurma ve yaşatma' iradesini gösteren ebedi bir varlık olarak tahayyül ediliyor. Bu özellikleriyle bayramlarda çeşitli semboller, ritüeller ve sloganlarla anılması bütün toplumu 'büyü tutulmasına' çağırmaktadır. Bu büyüleme ameliyeleri, kurgu toplumunun biten ömrünü zoraki uzatmaya çalışmaktadır. Bir 'folklorik Atatürkçülük' ve 'yenilenmeye meydan okuyan Atatürkçülük' ortaya çıkmaya başlıyor.

İşin ilginç yanı, buna inanmayanların da bu koroya katılarak eşlik etmesidir. Üniversite bültenlerinde, lise dergilerinde, kutlama günlerinde okunan şiirlerde, medya bültenlerinde, kullanılan kalıp cümlelerde Atatürk 'kurtarıcı, ölümsüz, ebedi varlık' olarak anılmaya devam ediliyor. Tam manasıyla bir 'şizofrenik zamanı' yaşıyoruz. İçinde demokrasi ve otoriterliği yan yana tutarak yaşadığımız zamanı… Mutlak varlık Allah'ın sıfatlarını, fani varlık insana teşmil ederek andığımız zamanı…

Yazının devamı için tıklayınız.

Yazar: Ergün Yıldırım
11-11-12
E mail: yenisafak.com.tr
 
 
Yorumlar: 0
Bu yazı için henüz yorum yapılmamıştır.
TANRILAŞTIRILAN ATATÜRK VE ŞİZOFREN ZAMANLAR
Online Kişi: 16
Bu Gün: 71 || Bu Ay: 9.733 || Toplam Ziyaretçi: 2.222.029 || Toplam Tıklanma: 52.172.081