ÂYET-İ KERÎME
Ey Peygamber! Dinlerine uymadıkça Yahudiler de Hrıstiyanlar da senden asla hoşnut olmayacaklardır.
Bakara, 120.
HADÎS-İ ŞERİF
Dünya tatlı ve caziptir. Allah sizi dünyada egemen kılacak ve nasıl davranacağınıza bakacaktır. Dünyadan ve kadınlardan sakının.
Müslim, Rikak, 99.
SÖZÜN ÖZÜ
Bir düşünce için ölümü göze almak, kendini feda ediş değil; hayatı anlamlandırmaktır.
İsmet Özel
Kategori : / ŞU GİDENLER (Tasavvuf Büyüklerinden Levhalar)
Okunma Sayısı: 4579
Yazar:
TİMUR İMANLI MI GİTTİ?

Tarih kitaplarında Osmanlı Devletinin Sultanı Yıldırım Beyazıt ile Ankara Savaşında karşılaşan iki müslüman devletinin savaştığı bu savaşta galibiyet elde eden Timur, son nefesinde îmânına tesir eden hareketi ne idi?  İmâm-ı Rabbânî Hazretleri Mektubat'ında bakın nasıl ifade ediyor:

Duyduğuma göre, bir gün merhum Emir Timur Buhara sokaklarının birinden geçiyormuş. Hâce Nakşibend Hanigahı dervişleri Hâce Hanigâhının (tekkenin) sergilerini silkeliyorlarmış. Emir, İslâmî neş'esinin güzelliğinden olacak; orada durup Hanigâhtan gelen tozları kendisi için anber bilmiştir.

Ta ki: Dervişlerin feyiz ve bereketlerine nâil ola..

İhtimâl ki o: Bu tavazu ve bu inkisar ile son nefesini iyi bitirmiştir. Nitekim, Hâce Nakşibend Hz. nin şöyle dediği nakledilmiştir:

Timur imân sahibi olarak öldü.. (405. mektup)

Bizim bu kıssadan anladığımız, bir kişi, zamanın mürşid-i kâmiline husûsî olarak tâbi olmasa bile, hayatının herhangi bir safhasında ona ya da onun evlatlarına, müridlerine.. karşı yapmış olduğu bir iyilik, sempati, yardım gibi hüsn-i niyetli ameller, son nefeste imanlı gitmeye vesile olmaktadır.

O halde böyle zâtlara tâbi olan kimselere özellikle şu âhir zamanda bazı sorumluluklar düşmektedir. Bir kimseyi alıp tamamen ihyâ etmek her insana nasip olacak bir mazhariyyet değil. Ama en azından insanlara böyle zâtlardan haberdar ederek, onların kalplerinde :"Allah razı olsun, ne yüce bir insanmış.." şeklinde bir muhabbet uyandırması bile kurtarılan bir kütük mesabesinde olabilmektedir.

Rabbim cümlemize hakîkî vârislerinin sevgisini kazandıracak ameller nasip eylesin! (Amin )

Yazının kaynağına ulaşmak için tıklayınız.

Yazar:
29-12-12
E mail: incemeseleler.com
 
 
Yorumlar: 2
Ercan Bozoğlu
Nitekim, Hâce Nakşibend Hz. nin şöyle dediği nakledilmiştir: Timur imân sahibi olarak öldü..
Tarih : 07-05-19

ŞÂH-I NAKŞİBEND MUHAMMED BEHÂÜDDÎN-İ BUHÂRÎ HAZRETLERİ 791 (M. 1389)’DE KASR-I ÂRİFÂN’DA REBÎ’UL-EVVEL AYININ ÜÇÜNCÜ GÜNÜ OLAN PAZARTESİ GÜNÜ VEFÂT ETTİ. 807 (M. 1405) SENESİNDE OTRAR ŞEHRİNDE VEFÂT ETTİ. SEMERKAND’DA DEFNEDİLDİ. ŞÂH-I NAKŞİBEND VEFÂTI: 1389 TÎMÛR HÂN VEFÂTI: 1405 ŞÂH-I NAKŞİBEND HAZRETLERİ DAHA EVVEL VEFÂT ETMİŞ. ONUN ÖLÜMÜNDEN HABERDÂR OLAN BİR ALLAH DOSTU; “TÎMÛR ÖLDÜ. ÎMÂNI DA BİRLİKTE GÖTÜRDÜ” BUYURDU. BÜTÜN MÜSLÜMANLARIN ARZU ETTİĞİ “ÎMÂNLA GÖÇMEK” Nİ’METİNE TİMUR HÂN KAVUŞMUŞTU.

 
arifan
imanı kavi
Tarih : 27-01-13

elbette devlet adamı dine hitmet etmiş dine talebeye kurana olan sevgisinden anlaşılmıyormu hala onun imanını sorguluyoruz biz kendi imanımıza bakalım

 
TİMUR İMANLI MI GİTTİ?
Online Kişi: 21
Bu Gün: 119 || Bu Ay: 577 || Toplam Ziyaretçi: 2.225.978 || Toplam Tıklanma: 52.214.481