ÂYET-İ KERÎME
Ey Peygamber! Dinlerine uymadıkça Yahudiler de Hrıstiyanlar da senden asla hoşnut olmayacaklardır.
Bakara, 120.
HADÎS-İ ŞERİF
Dünya tatlı ve caziptir. Allah sizi dünyada egemen kılacak ve nasıl davranacağınıza bakacaktır. Dünyadan ve kadınlardan sakının.
Müslim, Rikak, 99.
SÖZÜN ÖZÜ
Bir düşünce için ölümü göze almak, kendini feda ediş değil; hayatı anlamlandırmaktır.
İsmet Özel
Kategori : / GEÇERKEN UĞRAYAN YAZARLAR
Okunma Sayısı: 3638
Yazar: Hüseyin Vahapzade
ACILARLA YOĞRULMAK ve DOĞRULMAK

Cenab-ı Hakk'ın, Müslüman âlemini kendini hatırlatmak için zaman zaman sigaya çektiği oluyor. "Oh oldu" denilemez ama bir yönden de bu acılar insanların şöyle bir silkelenip n’oluyor demesine vesile oluyor. Son hadiselerde de gördüğümüz üzere en içten dualar, yakarışlar, Allah’a yönelmeler böyle zor zamanlarda vuku buluyor.

***

Moğol istilasından önce İslam âleminde bir laçkalık, bir vurdumduymazlık, bir hantallık almış yürümüştü. Cenab-ı Hakk'ın, kendini hatırlatmak, Müslümanların üzerindeki ölü toprağını atmak için Moğolları musallat ettiği kanaatindeyim. Eğer o yıllarda aklı başında dört başı mamur bir devlet, bir hükümdar olsaydı ya da mevcut devletler birbirlerinin altını oymasalardı, Moğolların kat be katı olan İslam dünyası, Moğolları tükürükleriyle boğarlardı.(1)

Peki, neden olmadı? Akla hemen geliverenler:
1-Herkes kendi havasındaydı, yaklaşan felaketin farkında bile değildi.
2-Devletler savaşma kabiliyetini kaybetmişti. Bazıları Moğollar buraya kadar gelemez bize bir şey olmaz diyorlardı.
3-En önemlisi insanlar istikametten ayrılmaya başlamışlardı. Dinî, İslâmî şevkleri kaybolmaya başlamıştı.

Peki n’oldu? Cenab-ı Hakk, Müslümanları te’dib etmek için bir avuç Moğol’u koskocaman İslam âlemine musallat etti. Bunun müspet ve menfi mühim neticeleri olmuştur:

Moğol istilasının Menfî neticeleri şunlardır:
-Şehirler yakılıp yıkılıp talan edildi.
-İnsanlar diri diri toprağa gömüldü. Hatta evlat babanın ya da baba evladın mezarını kazdı.
-Kütüphaneler yok edildi.

(Kütüphanelerin yok edilmesine dair anti parantez olarak şahsi kanaatim Moğolların cahilliğinden çok;(2) –Allahü âlem– Allahü Teâlâ, bu eserleri, sahip çıkılmamasından, değerinin bilinmemesinden, asıl Müslümanların cahilliğinden -bu eserleri okuyacak, anlayacak ulemanın azalmasından- dolayı imhasına müsaade etmiştir.)
-Tecavüzler vs. vs.

Moğol istilasının en önemli müspet neticesi bir cihan devleti olan Devleti Âliye yani Osmanlı Devleti’dir. Takdir-i ilâhî, Moğolların yaktığı ateşin küllerinden Osmanlı Devleti doğdu.

Şöyle ki, Moğol istilası olmasaydı Kayı boyu Orta Asya’da bir aşiret olarak kalacaktı. Ne zaman ki istila başladı onlar da bu kıyımdan, beladan kurtulmak için Anadolu’ya göç ettiler. Allah’ın takdiri böyleydi, böyle olmalıydı.

Osmanlının ibtida devresinde böyle acılar olurken intihâ devresinde de benzer hadiseler, acılar oldu. Öncesi de var ama en şiddetlisi 1910’lu yıllardan başlayıp günümüze kadar azalarak gelen acılar ve saldırılardır.

Tarih misalle dolu... Sözü uzatmadan yakın zamanlara gelelim: 

Bosna Savaşı… Bu savaşta bu acılar, bu dramlar yaşanmasaydı, Bosna’da İslamî açıdan bugünkü uyanış kanaatimce olmayacaktı. Belki de asimile olup gideceklerdi.

Mısır… Bakıyoruz, İnsanlar hadiseler karşısında samimi, riyasız: Allahü Ekber diyor. Zulme karşı bir direniş var. (Bir not: Bizdeki ‘Tekbiiir: Allahü Ekber!’ Haykırışları tamamen sığ, şov amaçlı bir haykırış gibi geliyor bana.)

Suriye… Bakıyoruz, aynı samimi yakarış…

Doğu Türkistan… Bakıyoruz, zulüm had safhada, yakarıştaki samimiyet aynı… İnsanlar dinini çocuklarına öğretmek için çöllere Kur’an Kursları açıyorlar. Birkaç gün önce bir haberde okumuştum. Çin, böyle bir kursu -çölün ortasında gizlice- dini tedrisat yapıyor diye basarak onlarca Uygur’u şehid etmiş. İnşaallah orda da bir direniş, bir uyanış olacak. İstiklal, maalesef büyük bedeller ödenmeden olmuyor. Gayri Müslim olursan kolay. Bedelsiz istiklâline kavuşabiliyorsun. Misal: Doğu Timor, Güney Sudan…

Arakan da hakezâ…

Netice; istikâmetten şaşılınca Allah kendini, doğru istikâmeti hatırlatmak için biz Müslümanları biraz acı çektirerek ikaz ediyor. "Bütün bunlar neden hep Müslümanların başına geliyor?"un cevabını biraz da kendimiz de aramamız lazım. Ne zaman ki Müslümanlar sen ben davası gütmeyip "Biz!" derse ve samimi Müslüman olursa o zaman Allah, İttihâd-ı İslâm’ı tekrar bize nasip eder.

(1) Memluk Sultanı Baybars’ın hakkını yememek lazım. Bir tek o durdurabildi Moğolları… Onun sayesinde sadece Memluk toprakları işgalden kurtuldu.
(2)Ben bu cahillik meselesine de tam olarak katılmıyorum. Nasıl oluyor da bir cahiller güruhu taa Orta Asya’dan başlayıp Anadolu'yu bile işgal edebiliyor? Bu savaşların hiç mi bir taktiği, stratejisi yok?

Yazar: Hüseyin Vahapzade
29-08-13
E mail: Mail Adresi Yok
 
 
Yorumlar: 1
İhsan Efendioğlu
Geleceği Geçmişle Okumak
Tarih : 06-09-13

Günümüz mes'elelerine tarihten misaller vererek Müslümanların geleceği hakkında ümit aşılayıcı yazısı için Hüseyin Bey'e teşekkür ediyorum. Acılar içinde kıvranırken gönlümüze su serpen bir yazı olmuş. İnşaallah İslâm âleminin bu doğruluşu en kısa zamanda gerçekleşir. Yazılarının devamını bekliyoruz.

 
ACILARLA YOĞRULMAK ve DOĞRULMAK
Online Kişi: 24
Bu Gün: 508 || Bu Ay: 9.731 || Toplam Ziyaretçi: 2.201.499 || Toplam Tıklanma: 51.944.877