ÂYET-İ KERÎME
Ey Peygamber! Dinlerine uymadıkça Yahudiler de Hrıstiyanlar da senden asla hoşnut olmayacaklardır.
Bakara, 120.
HADÎS-İ ŞERİF
Dünya tatlı ve caziptir. Allah sizi dünyada egemen kılacak ve nasıl davranacağınıza bakacaktır. Dünyadan ve kadınlardan sakının.
Müslim, Rikak, 99.
SÖZÜN ÖZÜ
Bir düşünce için ölümü göze almak, kendini feda ediş değil; hayatı anlamlandırmaktır.
İsmet Özel
Kategori : EDEBİYAT / YAZI VE YAZMAK ÜZERİNE
Okunma Sayısı: 2089
Yazar: OSMAN AKKUŞAK
GÜZEL YAZININ VASIFLARI
Osman Akkuşak
08 Mart 2010 Pazartesi
güzel yazının vasıfları...
güzel yazı yazmanın tekniği ve metodu hakkındaki görüşlerimi zaman zaman açıkladığımı sevgili okuyucularım hatırlayacaktır..

bu iş o kadar ehemmiyetli ve o kadar cazip bir mevzudur ki üzerinde düşünmekten, her fırsat ve ihtiyaç doğduğu ahvalde hemen ele almaktan kendinizi kurtaramazsınız..

ehemmiyetli oluşu; yazının, güzel yazının, gerçeklerin ifadesi olan düşünce ve duygu demetlerinden ibaret bulunmasıdır..

gerçekler ise, insan hayatındaki başarıların, mutlulukların, gelişmelerin anası ve esası olan fikir, tasavvur ve tesbitlerdir..

insan hayatındaki çıplak hakikatler; bereketin, iyiliğin, inkişafın, ahlâkın ve faziletin doğurucusu olan bir ana faktördür..

hakikat olmayan fikirden iyilik çıkmaz.. güzellikler ve başarılar; doğru ve gerçek olan bilgiler üzerinde ancak inşa' edilebilir..

temeli yalan ve ütopyaya dayanan projeler, niyetler ve hareketler; eninde sonunda akamete uğramaya ve yıkılmağa mahkûmdur..

demek ki güzel yazının birinci vasfı; doğru fikirlerin, gerçek duyguların tercümanı olmasıdır..

yani bir yazar hem doğruları ve gerçekleri yazacak; hem de bütün yazdıkları doğru ve gerçek olacak.. bir kumaşın iki yüzü gibi...

cümleler, kâğıt üzerine, yazı yazan kişinin kalbinden ve beyninden çıktığı gibi düşecektir..

yazdıklarına inanamayan bir hatip ve bir muharrir, kendini ne kadar zorlarsa zorlasın dinleyicisini ve okuyucusunu inandıramaz..

güzel yazının ikinci vasfı; çarpıcı, keskin, etkili oluşudur..

bu da cümlelerin hem doğru fikirleri anlatışından hem de mükemmel ifade edilmiş bulunmasından ileri gelir..

mükemmel ifade, az kelime ile veya yeteri kadar sözle inşa edilmiş âhenktar ve akıcı cümlelerden yapılmış ifade demektir..

âhenktâr ve akıcı cümleler derken hem birbirini takibeden fikirlerin tabiî ve mantıkî bir uyum içinde olmasını hem de ses ve telâffuz bakımından âhenkli ve mûsikîli bulunmasını kastediyoruz..

peşipeşine sıralanan fikirler arasında bir mantık bağlantısı yoksa, veya bir karışıklık ve müphemiyet varsa, bu keyfiyet, okuyanı veya dinleyeni şaşkına çevirecek, belki de öfkelenmesine ve isyan etmesine sebebiyet verecektir.. böyle bir halle karşılaşan okuyucu elindeki yazıyı fırlatıp atabilir, dinleyici ise hatibi dinlemekten vazgeçerek çekip gidebilir..

mükemmel ifadeye muktedir olabilmek için, kelime dağarcığınızın daha doğrusu kelime hazînenizin zengin olması icabeder..

bir de dilimizin binbir çeşit cümle şeklini, cümle klişesini rahat kullanabilir bir birikime, bir dil bilgisi hamûlesine (yüküne), bir cümle zenginliğine sahib ve malik bulunmak mecburiyeti vardır..

bu da öyle hemen kolay kazanılabilecek bir başarı değildir.. işlek, geniş, güçlü dili olan kitapları devamlı okumak suretiyle, bir de bu özellikleri haiz bir türkçeyi konuşanlar arasında bulunmak, böyle bir dili devamlı dinlemek ve bizzat konuşmalara iştirak etmek suretiyle ancak kazanılabilecek bir dil iktidarıdır...

sevgili okuyucularım, yazmanın insanlara, yazarlara, ediblere sağladığı edebî haz, adeta yazının, yazmanın bir muharriki, bir motorudur.. yazmanın asıl cazibesi de buradan doğuyor.. bir başka deyişle: yazı yazmak, bir san'at, bir edebi san'at faaliyetidir.. güzel fikirleri, duyguları ve olayları anlatan adam, gerçek bir san'atkârdır.. işi; söz ve düşüncenin güzelini bulmaktır, güzelini icadetmektir.. ve edib dediğimiz adam işte bu insandır...

Yazar: OSMAN AKKUŞAK
08-03-10
E mail: oakkusak@yenisafak.com.tr
 
 
Yorumlar: 0
Bu yazı için henüz yorum yapılmamıştır.
GÜZEL YAZININ VASIFLARI
Online Kişi: 23
Bu Gün: 633 || Bu Ay: 9.169 || Toplam Ziyaretçi: 2.220.629 || Toplam Tıklanma: 52.161.294