ÂYET-İ KERÎME
Ey Peygamber! Dinlerine uymadıkça Yahudiler de Hrıstiyanlar da senden asla hoşnut olmayacaklardır.
Bakara, 120.
HADÎS-İ ŞERİF
Dünya tatlı ve caziptir. Allah sizi dünyada egemen kılacak ve nasıl davranacağınıza bakacaktır. Dünyadan ve kadınlardan sakının.
Müslim, Rikak, 99.
SÖZÜN ÖZÜ
Bir düşünce için ölümü göze almak, kendini feda ediş değil; hayatı anlamlandırmaktır.
İsmet Özel
Kategori : / RAMAZAN- ORUÇ- İNSAN
Okunma Sayısı: 1884
Yazar: ALİ TEKELİOĞLU
RAMAZAN DAVET EDİYOR-1

RAMAZAN DAVET EDİYOR-11- Kendimizi tutmaya davet ediyor. Çünkü oruç, yemek, içmek ve cinsel isteklerden kendini tutmak mânasına gelir.

2- Allah’ın korumasına girmeye:

"Ey iman edenler! Oruç, sizden önceki ümmetlere farz kılındığı gibi size de farz kılındı. Umulur ki korunursunuz… (Bakara sûresi, 183)

3-  Kötülüklerden kendini tutmaya:

“Oruç kalkandır. Biriniz oruç tuttuğu gün kötü söz söylemesin ve kavga etmesin. Şayet biri kendisine söver ya da çatarsa: ‘Ben oruçluyum’ desin.” (Riyazü’s-Sâlihin, Hadis no,1218)

4- Cehennem azabından uzak olmaya:

"Allah rızâsı için bir gün oruç tutan kimseyi Allah Teâlâ,  bu bir günlük oruç sebebiyle cehennem ateşinden yetmiş yıl uzak tutar." (Riyazü’s-Sâlihin, Hadis no,1221)

5- Günahlardan arınmaya:

"Kim, faziletine inanarak ve karşılığını Allah'tan bekleyerek ramazan orucunu tutarsa, geçmiş günahları bağışlanır." (Riyazü’s-Sâlihin, Hadis no,1222)

“Oruçlular iftar edinceye kadar, sudaki balıklar kendileri için istiğfar ederler, bağışlanmalarını dilerler.(Tergib ve Terhib, c.2. s.424)

Peygamber Efendimiz (s.a.v) hutbe vermek için minbere çıkıyordu. Baktık ki
her basamakta biraz duruyor ve yüksek sesle amin diyerek diğer basamağa
çıkıyordu. Üç kez böyle yaparak minbere çıktı, hutbesini verdi ve aşağı indi. Biz
hemen yanına koştuk. İlk kez Efendimiz'den gördüğümüz bu eylemin hikmetini
öğrenmek istedik, dedik ki:

"Yâ Resûlullah, neden bugün minbere çıkarken böyle davrandınız?"

Dedi ki: "Bugün minbere çıkarken Cibril bana eşlik etti. Birinci basamakta geldi ve
bana dedi ki: 'Ana ve babası ya da onlardan biri yanında ihtiyarlar da o adam bu fırsatı iyi değerlendirmez, onlara iyi davranıp mağfireti kazanacağı yerde onlara kötü davranırsa o adama yazıklar olsun, Allah o adamın burnunu yere sürtsün.' Ben de bu söze âmin dedim.

İkinci basamakta da geldi ve dedi ki: 'Bir yerde Sen'in adın anıldığı halde sana saygı göstermeyen, salât ve selam ile sana bağlılığını dile getirmeyen adamın Allah burnunu yere sürtsün.' Ben de yine âmin dedim.

Üçüncü basamakta da geldi ve dedi ki: 'Ramazan ayına varmış, ama bu ayı hakkıyla idrak edememiş, mağfiret ve tevbe imkanını kullanmamış adamın Allah burnunu yere sürtsün.' Ben de bu temenniye de amin dedim." (Tergib ve Terhib, c.2. s.427)

“Şüphesiz ki Ramazan ayı ümmetimin ayıdır,Bir Müslüman yalan söylemeden ve gıybet yapmadan oruç tutar, iftarını helâl rızkla yapar, farzları gözetip yatsı ve sabah namazlarına giderse, yılanın derisini değiştirip çıktığı gibi günahlardan kurtulup çıkar.” (Tergib ve Terhib, c.2. s.442)

6- Cömert olmaya:

İbni Abbâs  (r.a) şöyle buyurdu:

“Resûllullah (s.a.v) insanların en cömerdi idi. Onun en cömert olduğu anlar da ramazanda Cebrâil'in, kendisi ile buluştuğu zamanlardı. Cebrâil aleyhisselâm,ramazanın her gecesinde Hz. Peygamber ile buluşur, (karşılıklı) Kur'an okurlardı. Bundan dolayıResûlullah(s.a.v) Cebrâililebuluştuğunda, esmek için engel tanımayan bereketli rüzgârdan daha cömert davranırdı." (Riyazü’s-Sâlihin, Hadis no,1225)

7- Berekete :

"Sahur yapınız, zira sahurda bolluk-bereket vardır." (Riyazü’s-Sâlihin, Hadis no,1232)

8- Ramazan-ı Şerife has sünneti yaşamaya:

 "Herhangi biriniz iftar etmek istediği zaman orucunu hurma ile açsın. Hurma bulamazsa, su ile iftar etsin. Su temizdir." (Riyazü’s-Sâlihin, Hadis no,1241)

9- Dilimizi tutmaya:

"Kim yalan konuşmayı ve yalan-dolanla iş yapmayı terk etmezse,  Allah o kimsenin yemesini, içmesini bırakmasına kıymet vermez." (Riyazü’s-Sâlihin, Hadis no,1244)

10- Oruç tutanın tahmin edemeyeceği sevap ve nimet kazanmaya:

"Adem oğlunun her ameli katlanır. (Zira Cenab-ı Hakk'ın bu husustaki sünneti şudur:) Hayır ameller en az on misliyle yazılır, bu yedi yüz misline kadar çıkar. Allah Teâla Hazretleri (bir hadis-kudsîde) şöyle buyurmuştur: "Oruç bu kaideden hariçtir. Çünkü o sırf benim içindir, ben de onu (dilediğim gibi) mükâfaatlandıracağım. Kulum benim için şehvetini, yiyeceğini terketti." (Kütüb-ü Sitte, İbrahim Cânan, Hadis no, 3107)

"Ramazan'ın ilk gecesi olunca semanın kapıları açılır, Ramazan'ın son gecesi oluncaya kadar hiçbir kapısı kapanmaz. Ramazan ayı içerisinde bir gecede, herhangi bir kul namaz kılarsa, şüphesiz ki, Allah onun her secdesine bin beş yüz sevap yazar ve onun için Cennette kırmızı yakuttan bir köşk yapar. Bu köşkün altmış bin kapısı vardır. Her kapısında kırmızı yakutla süslenmiş altından bir köşk vardır.

Ramazan'ın ilk orucunu tutunca, o güne kadar olan geçmiş günahları bağışlanır ve her gün sabah namazından akşama kadar yetmiş bin melek ona istiğfar ederler. Ramazan ayı içerisinde gece veya gündüz yapmış olduğu her secde için ona, gölgesinde atlı bir yolcunun beş yüz sene gidebileceği büyüklükte bir ağaç verilir." (Tergib ve Terhib, c.2. s.429)

 

Selam ve dua ile.

Yazar: ALİ TEKELİOĞLU
06-07-14
E mail: ateko09@hotmail.com
 
 
Yorumlar: 0
Bu yazı için henüz yorum yapılmamıştır.
RAMAZAN DAVET EDİYOR-1
Online Kişi: 12
Bu Gün: 304 || Bu Ay: 9.560 || Toplam Ziyaretçi: 2.221.414 || Toplam Tıklanma: 52.166.514