ÂYET-İ KERÎME
Ey Peygamber! Dinlerine uymadıkça Yahudiler de Hrıstiyanlar da senden asla hoşnut olmayacaklardır.
Bakara, 120.
HADÎS-İ ŞERİF
Dünya tatlı ve caziptir. Allah sizi dünyada egemen kılacak ve nasıl davranacağınıza bakacaktır. Dünyadan ve kadınlardan sakının.
Müslim, Rikak, 99.
SÖZÜN ÖZÜ
Bir düşünce için ölümü göze almak, kendini feda ediş değil; hayatı anlamlandırmaktır.
İsmet Özel
Kategori : İKTİBAS / Muhtelif Mevzûlar, Yazarlar, Yazılar
Okunma Sayısı: 2270
Yazar: Mustafa Özcan
BATI'YI SAVDIK, BATICILIĞI ALDIK!

BATI'YI SAVDIK, BATICILIĞI ALDIK!Ça­nak­ka­le za­fe­ri gün­le­ri­ni yad edi­yo­ruz. Ne gü­zel de olu­yor. Bu ve­si­le ile gı­ya­ben de ol­sa öz­le­di­ği­miz ec­da­dı­mız­la ve za­fer­le­riy­le has­ret gi­de­ri­yo­ruz.  Ça­nak­ka­le bi­zim ru­hu­mu­zun za­fe­riy­di.  Son bü­yük sa­vaş­tı. Bel­ki de son bü­yük Haç­lı ham­le­si idi.  Be­di­üz­za­ma­n’­ın ifa­de­siy­le ta­ba­kat-ı be­şer sa­va­şıy­dı.  Meh­met Akif Er­so­y’­un ta­bi­riy­le bir yan­da An­zak di­ğer yan­da ise Ka­na­da as­ke­ri İs­lam çe­pe­ri­ni ku­şat­mış­tı.   İs­lam cep­he­si ise Ye­men­li ile Gaz­ze­li­yi ay­nı saf­ta bu­luş­tur­muş­tu.  Ay­nı ka­re­de omuz omu­za üm­me­tin onu­ru­nu ve na­mu­su­nu sa­vu­nu­yor­du.    Ba­tı­’ya kar­şı üm­me­tin za­fe­riy­di. La­kin bu za­fer, za­fer adı­na dev­şi­ril­di, ça­lın­dı.  İt­ti­hat­çı­lar za­fe­ri ken­di mef­ku­re­le­ri­ne ser­ma­ye yap­tı­lar ve bo­zuk pa­ra gi­bi har­ca­dı­lar. Cep­he za­fe­ri­ni si­ya­si ve ide­olo­jik boz­gu­na çe­vir­di­ler.  Za­fer­den al­dık­la­rı güç­le bir­lik­te İt­ti­hat­çı­lar din­de re­for­ma yel­ten­di­ler. Ah­met Uçar be­yin ifa­de­siy­le 30 ka­dar İt­ti­hat­çı kay­ma­kam İs­la­mi kav­ram­lar olan süt kar­deş­li­ği kav­ra­mı gi­bi kav­ram­la­rı sor­gu­la­ma­ya baş­la­dı­lar.  İç­le­ri­ni bo­şalt­ma­ya yel­ten­di­ler. Yah­ya Ke­mal Be­yat­lı Por­tre­ler isim­li ese­rin­de o dev­re­de Üs­kü­da­r’­da kay­ma­kam olan Ce­mal Pa­şa­’nın en­ta­ri­li ko­va­la­dı­ğı­nı yaz­mak­ta­dır. Üm­me­tin za­fe­ri üm­me­tin de­ğer­le­ri­ne kar­şı kul­la­nıl­ma­ya baş­lan­mış­tır. Yu­nan­lı­la­ra kar­şı ka­za­nı­lan za­fer­den son­ra da 1922 yı­lın­da za­fer­den alı­nan güç­le bu de­fa mil­le­tin de­ğer­le­ri­ne kar­şı ye­ni bir kar­şı ham­le, kam­pan­ya baş­la­tıl­mış­tır. Bu ham­le red­di mi­ras­la so­nuç­lan­mış­tır.  Hem Şey­hü­lis­lam Mus­ta­fa Sab­ri hem de Be­di­üz­za­man bu gün­le­re ta­nık­lık et­mek­te­dir. Za­fer­le­rin bir şe­kil­de mil­le­tin de­ğer­le­ri­ni yık­ma­ya da­ya­nak ola­rak kul­la­nıl­dı­ğı­nı yaz­mış­lar­dır. Mı­sır­lı er­kek gi­bi ba­yan ya­zar Ayat el Ara­bi Mı­sı­r’­ın Ekim za­fe­ri­nin de (1973) yut­tur­ma­ca ol­du­ğu­nu, söz­de bir za­fer ola­rak Camp Da­vid sü­re­ci­ne ya­ni ba­rış adı al­tın­da tes­li­mi­ye­te ba­sa­mak ya­pıl­dı­ğı­nı ifa­de et­mek­te­dir. Bu al­gı ope­ras­yo­nu üze­rin­den Se­da­t’­ın ba­rı­şın ve za­fe­rin kah­ra­ma­nı ola­rak par­la­tıl­dı­ğı­nı ve bu za­fer al­gı­sı­nın 1979 yı­lın­da ya­pı­lan Camp Da­vid ant­laş­mam­sı­nın önü­nü aç­tı­ğı­nı ha­tır­lat­mak­ta­dır. Se­dat  za­fer al­gı­sı üze­rin­den hal­kıy­la bo­zuş­muş ve Ya­hu­di­ler­le köp­rü kur­muş­tur.  Ür­dün­lü er­kek gi­bi ka­dın ya­zar İh­san Fa­kih de İs­ra­il ile mü­za­ke­re­le­ri baş­la­ta­bil­mek için 1973 sa­va­şın­da 10 bin ki­şi­nin kur­ban ve­ril­di­ği­ni ya­zı­yor.

***

El­bet­te Al­la­hu Ek­ber ni­da­la­rı ger­çek el­bet­te Sa­det­tin Şaz­li­’nin ve si­lah ar­ka­daş­la­rı­nın kah­ra­man­lı­ğı, gay­ret­le­ri bir ger­çek­ti.  Bu­nun­la bir­lik­te fo­toğ­ra­fın ta­ma­mı­na ba­kıl­dı­ğın­da du­rum da­ha baş­ka­dır;  uy­du­ruk bir ba­rış için uy­du­ruk bir za­fer tez­gah­lan­mış­tır.   Se­dat sa­vaş kah­ra­man­lı­ğı üze­rin­den do­ku­nul­maz­lık zır­hı­na bü­rün­müş ve bu­nun üze­rin­den de kim­se­ye sor­ma­dan, he­sap ver­me­den  İs­ra­il’­le ba­rı­şa yel­ten­miş ve Mı­sır or­du­su bun­dan son­ra Camp Da­vid or­du­su ha­li­ne gel­miş ve söz­de ba­rı­şın re­hi­ne­si ol­muş­tur.  Hal­kı­na düş­man ke­sil­miş­tir. Dar­be­ci ya­pı­sı da bu­nu gös­ter­mek­te­dir.  Or­ta­do­ğu­’da bir asır­dır uy­du­rul­muş za­fer­ler ve ça­lın­tı dev­rim­ler­le ya­şı­yo­ruz. De­mek ki za­fer­ler ba­zı pro­je­le­rin ge­çi­şi için kul­la­nıl­mış­tır.

Meh­met Akif Er­soy Ça­nak­ka­le üze­rin­den bir mil­let des­ta­nı yaz­mış­tır. Mil­le­ti­miz bu gü­ne ka­dar bu ru­ha sa­rı­la­rak ayak­ta ka­la­bil­miş­tir. Akif bu Ça­nak­ka­le ru­hu­nu sa­ha­be ru­hu­na bağ­la­mış­tır. Düş­müş bü­tün mil­let­le­rin yaz­gı­sı or­tak­tır. Düş­tük­le­ri yer­den kalk­ma­la­rı sa­ha­be mes­le­ği­ne bağ­lı­dır.  Ni­te­kim, Hin­dis­tan­lı Şa­ir Ha­li(Mü­sed­de­sat), Meh­met Akif Er­soy gi­bi ye­ni bir kal­kın­ma ham­le­si­ni ta­ri­he da­yan­dır­mış­tır.  Akif ile Ha­li­’nin yap­tı­ğı­nı esa­sın­da eve dö­nen adam/şa­ir ola­rak ün­le­nen ve 1912’de Pa­ri­s’­te ava­re ola­rak do­laş­tık­tan son­ra yur­da dö­nen Yah­ya Ke­ma­l’­de de rast­la­mak müm­kün­dür.  Çev­re­sin­den kop­tu­ğun­da ta­ri­he sı­ğın­mış­tır.  Ya­ra­la­rı­nı öy­le sar­mış­tır. Bir fert ta­ri­he da­ya­na­rak aya­ğa kal­kar­sa bir mil­let de ay­nı şe­kil­de ta­ri­he da­ya­na­rak kök­le­ri­ni keş­fe­de­rek aya­ğa kal­ka­bi­lir.

***

Ça­nak­ka­le ile ala­ka­lı bi­rin­ci oku­ma bi­çi­mi ken­di de­ğer­le­ri­mi­ze bağ­lı oku­ma bi­çi­mi­dir.  Meh­met Aki­f’­den Meh­met Ni­ya­zi Öz­de­mi­r’­e ka­dar mil­li şuu­ra bağ­lı ya­zar­lar me­se­le­yi bu mec­ra­da, ze­min­de  eğil­miş­ler­dir. İkin­ci oku­ma bi­çi­mi ise İt­ti­hat­çı­lar­dan Ke­ma­list­le­re uza­nan oku­ma bi­çi­mi­dir.  Son ör­ne­ği­ni Tur­gut Özak­ma­n’­ın ya­zı­la­rın­da gör­mek müm­kün­dür. Mü­cer­ret bir kah­ra­man­lık ve ci­han­gir­lik­tir. Kal­dı ki, za­fer ru­hu Os­man­lı ru­hu­dur ar­dın­dan da­ğıl­mış­tır. Yüz yı­lı aş­tı­ğı­mız hal­de böy­le bir za­fer uf­ku­mu­za tu­lu et­me­miş­tir.  Bu kı­sır­lık ne­den­dir?  Ça­nak­ka­le­’de Ba­tı­lı­la­ra ge­çit ver­me­dik. Ar­dın­dan İn­gi­liz ma­şa­sı olan Yu­nan­lı­la­rı da püs­kürt­tük, de­ni­ze dök­tük la­kin Ba­tı­lı­la­rı at­tık ama Ba­tı vi­rü­sü­nü kap­tık.  As­ker ola­rak gi­re­me­di­ler ama vi­rüs ola­rak, fi­kir ola­rak, mef­ku­re  ola­rak gir­di­ler. Bu­nu en iyi ifa­de eden­ler­den bi­ri­si Be­di­üz­za­ma­n’­dır. Bu­nu ‘kurt göv­de­ye gir­di­’ ben­zet­me­siy­le  an­la­tır.  Şeyh Ba­hi­t’­e de Os­man­lı­’nın Ba­tı­’ya Ba­tı­’nın da Os­man­lı­ya ha­mi­le ol­du­ğu­nu ve iki­si­nin de ham­li­ni va­ze­de­ce­ği­ni söy­ler.  Os­man­lı için­de yüz yıl­dır ha­mi­le ol­du­ğu­muz Ba­tı­cı­lık ve Ba­tı fik­ri­ya­tı­dır. Os­man­lı­’nın yı­kıl­ma­sın­dan son­ra da züp­pe­lik şek­lin­de Ba­tı­cı­lık ve­le­di ola­rak dün­ya­ya gel­miş­tir. Yüz yıl­dır da ha­yat­ta­dır.   İt­ti­hat­çı­lar ve ar­dın­dan ge­len Ke­ma­list kad­ro­lar va­sı­ta­sıy­la bün­ye­ye yer­leş­ti­ril­miş­tir.  Fi­zi­ki ola­rak za­fer ka­zan­dık la­kin man­kurt­laş­mış kad­ro­lar bi­zi ma­ne­vi he­zi­me­te uğ­rat­tı. Bu pro­je­yi düş­man adı­na bil­ve­ka­le yü­rüt­tü­ler. Mı­sır­lı fel­se­fe­ci Tev­fik Ta­vil de bu­nu ga­yet ve­ciz bir bi­çim­de an­lat­mış­tır: İn­gi­liz­ler bi­zi yüz­yıl bo­yun­ca dip­çik­le yö­net­ti­ler. Ar­dın­dan çe­kil­dik­le­rin­de yer­le­ri­ne kav­ram­la­rı­nı ve man­kurt­laş­mış kad­ro­la­rı bı­rak­tı­lar. Bil­ve­ka­le iş­ga­li de kav­ram­lar ve bu kav­ram­la­ra iman et­miş kad­ro­lar va­sı­ta­sıy­la yü­rüt­tü­ler.

Yazının kaynağına ulaşmak için tıklayınız.

Yazar: Mustafa Özcan
21-03-15
E mail: gazetevahdet.com
 
 
Yorumlar: 0
Bu yazı için henüz yorum yapılmamıştır.
BATI'YI SAVDIK, BATICILIĞI ALDIK!
Online Kişi: 18
Bu Gün: 176 || Bu Ay: 7.687 || Toplam Ziyaretçi: 2.240.000 || Toplam Tıklanma: 52.349.891