ÂYET-İ KERÎME
Ey Peygamber! Dinlerine uymadıkça Yahudiler de Hrıstiyanlar da senden asla hoşnut olmayacaklardır.
Bakara, 120.
HADÎS-İ ŞERİF
Dünya tatlı ve caziptir. Allah sizi dünyada egemen kılacak ve nasıl davranacağınıza bakacaktır. Dünyadan ve kadınlardan sakının.
Müslim, Rikak, 99.
SÖZÜN ÖZÜ
Bir düşünce için ölümü göze almak, kendini feda ediş değil; hayatı anlamlandırmaktır.
İsmet Özel
Kategori : / MAÂRİF (Eğitimle İlgili Yazılar)
Okunma Sayısı: 4311
Yazar: Serhat Atabey
YENİDEN ÜNİVERSİTE ÖĞRENCİSİ OLSAM...

ÖĞRENCİLİK yıllarım maddi imkânsızlıklar içinde geçti. Ailemden uzaktım. Bırakın atmak, yemek için bile yumurtayı zor bulurduk!

Tekrar üniversiteli yıllara dönmüş olsam, neler yapmam gerekir konusunu düşündüm biraz.

Ve şimdiki kendim, yeniden üniversite öğrencisi olacak diğer kendime şu tavsiyelerde bulundu:
 
1.   Her yeni durum bir takım fırsatlar içerir. Üniversite hayatı 4-5 yıllık zaman dilimini kapsamaktadır. Hayatın tüm sorumluluklarını yüklenebilmek için bu son virajı da dönmen gerekmektedir. Hayatının geri kalan kısmı, büyük ölçüde bu aşamada yaptığın çalışmalar ile şekillenecektir. Bu zaman dilimini bir fırsat olarak gör ve iyi değerlendir!
 
2.   Büyüdün artık, bakış açını geliştir, ufkunu geniş tut. Hayatı çocuksu olarak yaşama dönemi sona erdi. Dünyada neler olup bittiğini anlayıp, sorgulama, fikirleri daha derinlemesine kavrama, olayları daha farklı yönleriyle değerlendirme, daha geniş ve daha uzun vadeli değerlendirmeler yapabilme zamanıdır.
 
3.   Oku, oku, oku ve sonra da yaz. Üniversite mezunu sadece mesleğini değil hayatı da öğrenmiş kişi olmalıdır. Ne kadar çok okursa, hayatı da o kadar fazla sorgulama imkânına sahip olur. İnsanlar üzerinde etkisini sürdüren her türlü fikri akımdan haberin olmalı, yeri geldiğinde onlarla ilgili fikir beyan edebilmelisin. Okuduğun her kitaptan alacağın mutlaka bir şey vardır ama “okuyorum” diyerek, her okuduğun kitabı bütünüyle doğru kabul edip kitaptan sonra zikzaklar çizen, daldan dala konan tiplerden de olma. Unutma ki, neye inanmışsan, kitaplarda onu savunmak için yeterli delil bulabilirsin! Yazmak ise insanın zihnini berraklaştıran, ifade gücünü artıran, hayatı daha anlamlandırmaya vesile olan bir iştir. Her fırsatta yazmayı dene, çok şey kazandığını fark edeceksin.

4.   Farklı ol. Üniversite ortamında sıradan olmamalısın, bir farkın olmalı. Ancak bu farklılık, bazı öğrencilerin yaptıkları gibi kılıktan kılığa girerek olmamalı. Bugün küpeyi daha farklı bir yerine takarak, üzerinde hemen düşecekmiş gibi duran pantolonlar giyerek farklı olmaya çalışanlar var. Sen ise daha farklı bir tarzda farkını hissettir.
 
5.   Başarılı bir öğrenci ol. Öğrenciden öncelikle beklenen de okuduğu bölümün hakkını vermesidir. Dersleri iyi olmayan bir öğrencide başka özellik aramak gereksizdir. Sevdiğin dersleri derinleştirerek, sevmediklerini de sırf not için dahi olsa çalışarak yüksek notlarla geçmelisin. Hedefin, ortaya konan başarı kriterleri açısından sınıfında yüzde ona girmek olmalı!
 
6.   Hocalarla iyi iletişim kur. Karşına çıkan her hocayı sadece ders açısından değil farklı yönleriyle tanı, onlarla iletişim kurma yollarını ara. İçlerinden “dolu” olduğuna kanaat getirdiklerin varsa, özellikle onların peşine takıl. Hem bilgisinden, hem görgüsünden istifade etmeye çalış. Onlara kendi varlığını hissettir, akıllarında kalmanı sağla.
 
7. Sosyal ol. Sosyal olmayı bazıları “Arkadaşlarla takılın, gezin, eğlenin, hayatın tadını çıkarın” şeklinde anlayabilirler. Bunu hayatı günübirlik yaşayanlar yapabilirler ama bizim kastımız bunlar değil. Kendini geliştirecek veya sahip olacağın mesleğe katkı yapacak her türlü seminer, kurs, proje, konferans vb. faaliyetlere katıl. Bu sayede sosyal bir iletişim ağı da edinmiş olacaksın. Oluşturacağın iyi bir iletişim ağı, her zaman seni başarıya taşıyacaktır.
 
8.   Arkadaşlarını iyi seç. Genellikle öğrenciler sahip oldukları arkadaş çevresinin özelliği ile paralel bir öğrencilik kalitesine sahiptirler. Yani arkadaşlarının kim olduğu çok önemli bir konudur. Kötü arkadaş içerisinde senin iyi olman zordur.
 
9.   Uydu değil, odak merkezi ol. Bazı öğrenciler çevresi için çekim merkezi olma özelliği gösterirler. Arkadaşları onun etrafında dolaşır, ondan etkilenir, ona danışır. Esin kaynağıdır arkadaşları için. Kazanacağın böyle bir özellik etrafını olumlu yönde etkilemen için bir fırsattır. Her yönüyle odak merkezi olamayabilirsin. Öyle ise uydu olduğun durumları da gözden geçir. Yani kimin etrafında dönüyorsun? Bunu sorgula!
 
10  Oku, adam ol! Nihai hedefin adam olmak olsun. Adam olmak demek kısaca kendisine ve çevresine (öncelikle insanlara ama canlı ve cansız bütün varlıklara) faydalı olmak ve hayatın hesabını verebilecek şuurda yaşamak demektir. Hayat yolculuğunun sonuna geldiğinde “Hayatı tekrar başa alsam, yine aynı şekilde yaşardım” diyebileceksen, mesele yoktur. Şu anki çalışmaların nihai hedefine yönelik olsun!

Yazının  kaynağına ulaşmak için tıklayınız.

Yazar: Serhat Atabey
16-02-11
E mail: haberajanda.com.tr
 
 
Yorumlar: 1
Mehmet KÜÇÜK
Hatırlama Selam.
Tarih : 03-05-14

Bu yazıyı Yıllar önce okumuştum ama yine de okumak tekrar tekrar okutmak gerektiğini düşünüyorum. saygılarımla M.KÜÇÜK

 
YENİDEN ÜNİVERSİTE ÖĞRENCİSİ OLSAM...
Online Kişi: 21
Bu Gün: 456 || Bu Ay: 6.473 || Toplam Ziyaretçi: 2.237.664 || Toplam Tıklanma: 52.316.837