ÂYET-İ KERÎME
Ey Peygamber! Dinlerine uymadıkça Yahudiler de Hrıstiyanlar da senden asla hoşnut olmayacaklardır.
Bakara, 120.
HADÎS-İ ŞERİF
Dünya tatlı ve caziptir. Allah sizi dünyada egemen kılacak ve nasıl davranacağınıza bakacaktır. Dünyadan ve kadınlardan sakının.
Müslim, Rikak, 99.
SÖZÜN ÖZÜ
Bir düşünce için ölümü göze almak, kendini feda ediş değil; hayatı anlamlandırmaktır.
İsmet Özel
Kategori : / DÜNYADA NELER OLUYOR
Okunma Sayısı: 3186
Yazar: Fikret Ertan
RUSYA'NIN NÜFÛSU (Nüfus meselesine bir de Rusya'dan bakmak)

Rus lider Vladimir Putin geçen hafta yaptığı 'Rusya'nın Durumu' başlıklı konuşmasında beklenenin aksine dış ağırlık politikaya vermedi, bu bağlamda Amerikan Başkan Yardımcısı Cheney'nin Rusya'yı Vilnius'ta ağır şekilde eleştiren sözlerine cevap teşkil edebilecek ciddi bir çıkış da yapmadı.

Bunların yerine Putin, Rusya'nın karşı karşıya bulunduğu iki ciddi probleme ayrıntılarıyla temas etmeyi tercih etti, konuşmasında Rusya'nın kendi durumunu öne çıkarmış oldu.

Putin'in ağırlıkla durduğu iki ciddi yerli problemden birisi Rusya'nın nüfus problemi (demografik problem), diğeri ise Rus ordusu ve durumu. Putin bu iki problemden nüfus problemini bugün Rusya'nın karşı karşıya olduğu en ciddi, en vahim, en kritik problem olarak tanımlarken Rusya'nın önceliğinin bu problemi makul bir süre içinde çözmek zorunda olduğunu da kaydetti.

Gerçekten de nüfus problemi bugün Rusya'nın en vahim, en ciddi problemi olarak bu ülkenin geleceğini tehdit ediyor. Putin'e göre Rus nüfus her yıl 700 bin civarında azalıyor. Bazı uzmanlara göre bu düşüş bu şekilde devam ettiği takdirde Rusya'nın nüfusu 2050 yılında 120 milyona kadar düşebilecek. Bu da bugünkü nüfus olan yaklaşık 145 milyondan 20 milyonun eksilmesi demek şüphesiz.

Rusya'nın nüfusu esasen 1990'ların başlarından itibaren azalıyor. Rusya Sağlık ve Sosyal Kalkınma Bakanı Mihail Zurabov'a göre nüfus 1993-2005 yılları arasında yüzde 4 oranla 5,8 milyon azalmış bulunuyor.

Bu azalmaya yol açan ana sebepler olarak şunları zikretmek mümkün: Çok düşük doğum oranı, çok yüksek ölüm oranı, yaşam ortalamasının düşmesi, tabii olmayan sebepler sonucu meydana gelen ölüm oranlarındaki anormal artışlar. Rusya'nın ham ölüm oranı (yani her bin kişi başına düşen ölüm sayısı) bugün 16'ya ulaşmış bulunuyor. Bu, dünya ortalamasının üzerinde bir sayı. Bu sayı bugün Avrupa Birliği'nde 5, Amerika'da 6,5 ve Japonya'da sadece 3,4 civarında seyrediyor.

Doğum sırasında anne ölümlerinde de Rusya birçok ülkeyi geride bırakıyor bugün. Rusya'da bugün her 100 bin doğumdaki anne ölüm oranı 23,4 gibi yüksek bir oranda bulunuyor. Çocuk ölümlerinde ise her 1000 doğumda oran yüzde 11. Bu oran da diğer gelişmiş ülkelere göre oldukça yüksek ki, bu oran bugün Amerika'da yüzde 8, Avrupa Birliği'nde ise yüzde 5 civarında. Bu oranlar ve rakamlar da bakan Mihail Zurabov'un geçen şubatta Rus parlamentosuna sunduğu oranlar ve rakamlar. Bu bakımdan bunlar gerçek oran ve rakamlar şüphesiz.

Bakan Zurabov'un verdiği ölüm rakamlarında ise birtakım çarpıcı gerçekler yer alıyor. Bunlara göre, Rusya'da tabii olmayan ölümler yılda 160-170 bin civarında seyrederken bunun 46 bini intiharlardan, 40 bini trafik kazalarından, 36 bini alkol zehirlenmelerinden ve 35 bini de cinayetlerden kaynaklanıyor. Bunlar da şüphesiz Rusya'nın bugünkü gerçeklerini oldukça anlamlı bir şekilde yansıtan istatistikler.

Rusya bu istatistiklerin gerçekten de vahim bir şekilde ortaya koyduğu nüfus problemini çözmek için çareler arıyor. Bu bağlamda mesela Putin son konuşmasında evli çiftlerin daha çok çocuk sahibi olmalarının birtakım maddi imkanlarla teşvik edileceğini açıklamış bulunuyor. Putin'e göre, evli çiftlere bugün ilk çocuk için verilen teşvik primi yüzde 100'den fazla artırılarak bu prim 1.500 rubleye çıkarılacak (55,39 dolar). İkinci çocuk için ise prim 3.000 rubleyi bulabilecek.

Bu teşvik primlerine ilaveten sağlık sisteminin ıslahı, hastalıklarla, alkolizmle mücadele gibi genel tedbirler de problemin çözümü için başvurulan diğer tedbirler arasında sayılabilir.

Rusya'nın nüfus probleminin bir yönü buraya kadar anlattığım şekilde; ama problemin Rusya'yı rahatsız eden bir başka yönü de var. Bu da Rus nüfusun azalmasına karşılık Rusya'da yaşayan Müslüman nüfusun Rus nüfusun tam tersine artıyor olması gerçeği. Bazı uzmanlara göre, Müslüman nüfusun artışı bugünkü seviyede devam ettiği takdirde 30-40 yıl sonra Rusya'da çoğunluğun Müslümanlardan meydana gelmesi işten bile değil.

Rusya'nın nüfusu hem bu ve hem de diğer jeopolitik konular dolayısıyla işte bu kadar önemli. Bu konu da birçok başka konu gibi uzmanlarını bekleyip duruyor. Bu uzmanlar ortaya çıkacaklar mı, çıkacaklarsa acaba ne zaman?

Zaman, 20 Mayıs 2006 Cumartesi

Yazının kaynağına ulaşmak için tıklayınız.

Yazar: Fikret Ertan
19-02-11
E mail: zaman. com.tr
 
 
Yorumlar: 0
Bu yazı için henüz yorum yapılmamıştır.
RUSYA'NIN NÜFÛSU (Nüfus meselesine bir de Rusya'dan bakmak)
Online Kişi: 15
Bu Gün: 93 || Bu Ay: 1.733 || Toplam Ziyaretçi: 2.228.953 || Toplam Tıklanma: 52.241.739