ÂYET-İ KERÎME
Ey Peygamber! Dinlerine uymadıkça Yahudiler de Hrıstiyanlar da senden asla hoşnut olmayacaklardır.
Bakara, 120.
HADÎS-İ ŞERİF
Dünya tatlı ve caziptir. Allah sizi dünyada egemen kılacak ve nasıl davranacağınıza bakacaktır. Dünyadan ve kadınlardan sakının.
Müslim, Rikak, 99.
SÖZÜN ÖZÜ
Bir düşünce için ölümü göze almak, kendini feda ediş değil; hayatı anlamlandırmaktır.
İsmet Özel
Kategori : / MAÂRİF (Eğitimle İlgili Yazılar)
Okunma Sayısı: 2511
Yazar: Psikolog Mehmet Teber
MUTLULUĞU NEREDE ARAMALI?

Kısa süre içinde Avrupa’nın kitapları çok satan kişisel gelişim yazarları arasında yerini almıştı. İlk kitabı Hüznü Mutluluğa Çevirmek yoğun ilgi ile karşılanmış, uluslararası en çok satan kitaplar listesine girmişti. Gazeteler ve görsel basın onu ‘Mutluluk Yazarı’ olarak tanıtmıştı. Tüm hayatını mutluluk araştırmalarına vakfetmişti çünkü. Şimdi ise, hayranları ve okurları ondan yeni kitap bekliyordu.

Yazar, yeni kitabını farklı ülkelerin ve kültürlerin mutluluk yöntemleri üzerine yazacaktı. Uzun bir zihinsel hazırlıktan sonra ülke ülke gezmeye başladı. Güney Amerika’dan Çin’e, Hindistan’dan Rusya’ya kadar birçok ülkeyi gezdi. Her gittiği ülkenin bilgeleriyle, dervişleriyle, bilim adamlarıyla görüştü. Öğrendiklerini defterine bir bir kaydetti. Yaklaşık sekiz ay süren bu yolculuklar sonrasında tekrar yurduna döndü. Sahil kenarındaki evine kapandı ve aldığı notları derlemeye başladı. Derleme işi tahmin ettiğinden uzun sürüyordu. Çünkü o kadar çok ülke, o kadar çok insanla görüşmüştü ki... Üstelik bu derlemelere kendi yorumunu da ekleyecekti.

Yine yoğun çalıştığı bir gündü. Azıcık dinlenmek amacıyla, uzandığı kanepede uykuya daldı. Uykusunda çok ilginç bir rüya gördü. Gittiği ülkelerden Mısır’da mutluluk sırrı için kapısını çaldığı bir âlim karşısında duruyordu. Âlim ona Mısır’dayken “Aradığını yanlış yerde arıyorsun!” demiş ve görüşmeyi reddetmişti. Âlimin bu tepkisi karşısında içinden ‘Sen kendin mutlu değilsin ki senden ne mutluluk sırrı öğreneceğim.’ diye geçirmişti.   

Rüyasındaki âlim Mısır piramitlerinin yanında ona “Haklısın." dedi. "Kendisi bile mutlu olmayan insanlardan hangi mutluluk sırrı öğrenebilirsin ki? Defineyi yanlış yerde arıyorsun.” diye seslendi ve gözden kayboldu. Merak içinde uykudan uyanan yazar oldukça şaşkındı. O anda zihninde yeni düşünceler parladı. Gezdiği ülkelerde mutluluk sırrını sorduğu bilgeler, dervişler ve akademisyenler gözünün önüne geldi. Ne var ki, hiçbirisi gerçek anlamda mutlu ve huzurlu görünmüyordu. Hayattan keyif alıyormuş gibi bir halleri yoktu. Hepsi yorgun ve aynı zamanda bezgindi. Kendileri mutlu olmayan bu insanların reçeteleri ne kadar işe yarayabilirdi ki? İşte o anda tüm motivasyonunu kaybetti. Mutsuz insanların mutluluk formüllerinin kime faydası dokunabilirdi ki? Kitabı yazmayı bıraktı. Birkaç gün dalgın bir şekilde evinin yanıbaşındaki sahilde yürüdü. İçi çok sıkılıyordu. Bu duygularla geçen birkaç gün sonrasında yine rüyasında o âlimi gördü ve sordu: “Peki, dedi, ben mutluluğu kimden öğreneceğim?” Âlim, “En yakınından” diye cevapladı ve yine gözden kayboldu.

Sabah olduğunda uyuyakaldığı koltuğundan bir öpücükle uyandı. 3 yaşındaki oğlu, uykulu gözlerle gelmiş öperek babasını kaldırıyordu. Uykulu olmasına rağmen oğlunun yüzünde gülücükler vardı. Mutluluğu öğrenmesi gereken kişiyi o anda fark etti yazar. Bu dünyanın en mutlu insanları çocuklardı. Hayattan en fazla keyfi onlar alıyordu. Öyleyse mutluluğun öğrenilmesi gereken kişi çocuklardı.

Yazının kaynağına ulaşmak için tıklayınız.

Yazar: Psikolog Mehmet Teber
12-06-11
E mail: haber7.com.
 
 
Yorumlar: 0
Bu yazı için henüz yorum yapılmamıştır.
MUTLULUĞU NEREDE ARAMALI?
Online Kişi: 14
Bu Gün: 486 || Bu Ay: 6.503 || Toplam Ziyaretçi: 2.237.727 || Toplam Tıklanma: 52.317.360