ÂYET-İ KERÎME
Ey Peygamber! Dinlerine uymadıkça Yahudiler de Hrıstiyanlar da senden asla hoşnut olmayacaklardır.
Bakara, 120.
HADÎS-İ ŞERİF
Dünya tatlı ve caziptir. Allah sizi dünyada egemen kılacak ve nasıl davranacağınıza bakacaktır. Dünyadan ve kadınlardan sakının.
Müslim, Rikak, 99.
SÖZÜN ÖZÜ
Bir düşünce için ölümü göze almak, kendini feda ediş değil; hayatı anlamlandırmaktır.
İsmet Özel
Kategori : / ÎMAN VE İSLÂM
Okunma Sayısı: 4034
Yazar: Bedri Gencer
MODERNLEŞMENİN İLÂCI SÜNNET

Prof. Dr. Bedri Gencer, özellikle İslâm ve modernleşme incelemelerinde bir dönüm noktası oluşturduğu kabul edilen değerli eseri İslâm’da Modernleşme, 1839-1939, Lotus Yayınlarından 2009 yılında çıkışından sonra İslâm ve modernleşme ilişkisi konusunda neredeyse Türkiye’de Müslüman kamuoyunun düşüncesine ilk başvurduğu isim haline geldi.

Bu vesileyle son iki yıl içinde yurt içinde çeşitli illerde ve yurt dışında Almanya, Hollanda ve Bosna gibi değişik ülkelerde farklı ortamlarda ve söyleşi, panel, atölye, konferans, seminer, vaaz gibi farklı formatlarda takip edebildiğim kadarıyla kırk civarında programa katıldı.

İslam dünyasında modernleşme sorunu

Ciddi bir ilgiyle karşılanan bu konudaki konuşmalarının başlıca iki kanalda seyrettiğini görmek mümkün. Birincisi Gencer, klasikten modern döneme İslâm dünyasında yaşanan modernleşme sürecini teşhise yöneldiği akademik niteliği ağır basan konuşmalarında modernleşme sürecinin sebeplerini, dinamiklerini, seyrini, mukadderatını Doğu ve Batı kültürünün kuşatıldığı çok boyutlu bir perspektiften derinlemesine ele aldı.

Her toplantıda farklı tespitler

Bu konulardaki konuşmaları benzer başlıklar taşısa da birbirinin basit bir tekrarı olmayan konuşmalar. Gördüğümüz kadarıyla Gencer, her konuşmasında aynı konuyu daha farklı ve derin yönlerden ele alarak yeni kavramlar, çarpıcı tespitler ışığında dinleyenlere yepyeni ufuklar açıyor. Dinleyenlerin ortak bir tespiti de Bedri Gencer’in son derece akıcı bir anlatıma sahip olması. Yazılarındaki akıcılık, konuşmalarında da aynen görülüyor. Bu akıcılık işlediği son derece ağır konuları muhataplarının zevkle okumalarını/dinlemelerini sağlıyor.

Gencer, sıradan, pür bir akademisyen değil, o aynı zamanda misyon, sorumluluk sahibi, “Peygamber vârisi bir âlim olma azmindeki” bir Müslüman aydın. Bu sorumluluk hissi, modernleşme sürecini teşhisin ötesinde onu aynı zamanda bu illetin tedavisi konusunda da Müslüman kitleye yol gösterme cehdine sevk ediyor.

Modern dünyada Müslüman kalabilmek

Gencer Hoca, bu modernleşme illetinin tedavisini ele aldığı daha çok halka yönelik konuşmalarında, nasıl bu sürece karşı durabileceklerini, Müslüman kimliklerini koruyabileceklerini soran, bu çağda Müslümanca yaşayabilme endişesini dışa vuran Müslüman kitleye sesleniyor, “modern dünyada Müslüman kalma”nın imkân derecesini anlatıyor.

Dünya Müslümanlarında yaşanan modernleşme sürecinin sebepleri çok boyutlu ve karmaşık olduğu için onun bu süreci teşhis tarzı, kitabının muazzam hacminden de anlaşılacağı gibi, oldukça karmaşık ve yoğun. Ancak modernleşmenin getirdiği aşınmaya karşı reçetesi çok basit: Sünneti ihya. Ona göre “İslâm’ı yaşama, İslâmîleşme” gibi söylemler, “Kur’ân Müslümanlığı” gibi temalara varan, manipülasyona, istismara açık soyut söylemler. Ancak Resulullah Efendimiz ‘aleyhi’s-salâtü ve’s-selâmın yaşadığı tarzda İslâm’ı yaşama, sünneti ihya, Müslümanların modern çağdaki tek somut çıkış yolunu oluşturuyor.

Dolayısıyla bütün mesele, bu çağda nasıl ve ne derece sünnete uygun bir hayatın başarılabileceği. Gene onun konuşmalarında sürekli vurguladığı ana husus, bunun tam bir niyet tashihi dışında pazarlığa tâbi sihirli, kestirme bir formülünün olmadığı. Niyetleri tashih ederek, azm ü cezm ü kasd ederek ve bildiklerimizden başlayarak tam olarak sünnete uygun bir hayata doğru ilk adımları atmaktan başka çıkış yolu yok.

Bedri Gencer Hoca Karadeniz turunda

Kapı Yayınları’ndan çıkan Hikmet Kavşağında Edmund Burke ile Ahmed Cevdet başlıklı ikinci kitabı vesilesiyle gündeme getirdiği hikmet kavramı itibariyle vurguladığı husus, bu şekilde insanların bildiklerini uyguladıkça Cenab-ı Hakk’ın bilmediklerini de öğreteceği ve yaşamaya muktedir hale getireceği. Tersinden bugün sünneti uygulamadığımız için bildiklerimizi de unutup yaşamaktan aciz hale geliyoruz.

Bedri Gencer'in bu yoldaki son programlarından biri bir Karadeniz turu olacak. Gencer, Yavuz Selim Vakfı’nın davetlisi olarak 10 Haziran 2011’de Trabzon’da “Modern Dünyada Müslüman Kalabilmek” başlıklı bir konferans verecek, bu arada kitaplarını imzalayacak.

Bu programdan önce de 7 Haziran 2011’den itibaren Rize, Giresun ve Ordu’ya da geçerek konferanslar verecek, bu arada ilgili bazı kurumları ve kanaat önderlerini ziyaret ederek fikir alışverişinde bulunacakmış.

Karadeniz'de yaşayan ilim ehline duyurulur!

Yazar: Bedri Gencer
12-08-11
E mail: Mail Adresi Yok
 
 
Yorumlar: 0
Bu yazı için henüz yorum yapılmamıştır.
MODERNLEŞMENİN İLÂCI SÜNNET
Online Kişi: 13
Bu Gün: 130 || Bu Ay: 9.792 || Toplam Ziyaretçi: 2.222.190 || Toplam Tıklanma: 52.173.499