ÂYET-İ KERÎME
Ey Peygamber! Dinlerine uymadıkça Yahudiler de Hrıstiyanlar da senden asla hoşnut olmayacaklardır.
Bakara, 120.
HADÎS-İ ŞERİF
Dünya tatlı ve caziptir. Allah sizi dünyada egemen kılacak ve nasıl davranacağınıza bakacaktır. Dünyadan ve kadınlardan sakının.
Müslim, Rikak, 99.
SÖZÜN ÖZÜ
Bir düşünce için ölümü göze almak, kendini feda ediş değil; hayatı anlamlandırmaktır.
İsmet Özel
Kategori : EDEBİYAT / OKUMAK
Okunma Sayısı: 4306
Yazar: Cengiz Yalçınkaya
BİR OKUMA GRUBUN VAR MI? (Gençlere sorduk)

Bir okuma grubun var mı?

Birkaç arkadaş bir araya geldiğimizde geleceğe dair hedeflerimizde varsa bir şeyler yapmak isteriz. Birlikte yapabildiğimiz en güzel şeylerden biri de birlikte okuma grubu oluşturup temel eserleri okuyarak ortak bir sonuca varmaya çalışırız.

Biz de genç arkadaşlarımıza bu konu hakkında sorular sorduk. Bir okuma grubunun olup olmadığını, hangi eserleri okuduklarını, ne zamandan beri böyle bir çalışma yaptıklarını ve faydalı bulup bulmadıklarını sorduk. İşte cevaplar:

Burak Tekiner (Öğrenci, 19)

Bir okuma grubumuz var. Şu anda Rasim Özdenören'den Yumurtanın Hangi Ucunu Kıracağımızı öğreniyoruz. Bir de Mustafa Kutlu'dan Tahir Sami Bey'in hayatını okuyoruz.

Okuma grubu çalışmamızı 3 aydır devam ettirmekteyiz. Ama yaz tatilinde ara verdik. Yaz döneminde de Diriliş Nesli adında kurduğumuz bir grup var onlarla okumalarımıza devam etmekteyiz. Diriliş Nesli grubumuzla yaptığımız çalışmalar da iki yılı bulmuş vaziyette. Bu okumaların çok faydalı olduğunu düşünüyorum.

Sümeyye Buyruk (Öğrenci, 20)

Bir okuma grubumuz var. İsmet Özel, Sait Faik Abasıyanık ve Ali Şeriati okuyoruz. Sait Faik'in öykülerinden seçip okuyoruz. İsmet Özel'in bir şiirinden yola çıkıyoruz. Ali Şeriati'nin Hacc kitabını okuduk.

Yaklaşık bir yıldır devam ediyoruz. Ayda bir toplanarak okumalarımızı sürdüyoruz. Kendi gelişimim açısından okumalara katılmam çok iyi oldu.

Zehra Aydoğdu (Öğrenci, 23)

Evet, başta okul topluluğunun yürüttüğü okuma faaliyetleri olmak üzere birkaç rutin işleyen grubumuz var. Hayy bin Yekzan, Karamazov Kardeşler, Din Sosyolojisi ve Yöntem adında eserler okuyoruz. Son esere bir yıldan beri devam ediyoruz. Okul içerisinde de Cahit Zarifoğlu, Rasim Özdenören, Sezai Karakoç gibi temel yazarlarımızı okuyoruz.

Hep arzu edip bir türlü okumaya başlamamış olanlar yeni katılanlar ve kararsız olanlar için oldukça istifadeli çalışmalar oluyor. Zaten çalışma bu yüzden yürütülüyor. Yani şahsi gelişim bir yana yeni katılım sağlamak o cesaretsizliği kırmak amaçlarımızdan biri.

Yusuf Mahir Gerehan (Öğrenci, 20)

Malesef böyle bir çalışmanın içinde yer almıyorum. Alanya'da yaşadığım için pek böyle ortamlar bulamıyorum.

Cihat Karaman

Bir okuma grubumuz var. Sezai Karakoç'u okuyoruz. Sezai Karakoç'un belirlediğimiz 25 kitabını okuduk. Bu çalışmayı Ocak ayından beri sürdürüyoruz. Güzel sonuçlar elde ediyoruz.

Ferhat Köprübaşı (Öğrenci, 22)

Bir okuma grubumuz var. Şifa Tefsiri okumaları yapıyoruz. Bunun yanında alanına göre roman, psikoloji, tarih gibi türlerden de okumalar yapıyoruz. Ben bu gruba geçen sene katıldım. Ancak grubun üçüncü yılı olacak.

İnsana fark edilecek derecede katkısı oluyor. Özellikle tefsir okumaları çok iyi oluyor. Aklımızda soru işareti kalmıyor.

Melike Çağlar (Öğrenci, 20)

Hayır böyle bir grubum yok. Zaten çok fazla da tasvip etmiyorum. Ben, belli bir grupla oturup ayn kitabı okuyamam. Okumam çünkü kitaplar insanları özgür kılar. 10 kişi aynı kitabı okuyunca olmuyor bence.

Ammar Çankaya (Öğrenci, 22)

Evet bir grubumuz var. Genelde siyasi tarih okuyoruz. Oral Sander'in Siyasi Tarih ve Eric Hobsbarn'ın Kısa 20. Yüzyıl Tarihi adlı eserlerini okuyoruz.

Okullar kapanmadan üç ay önce başladık. Okullar tatile girince ara verdik tekrar başlayacağız. Bu grupta yer alan arkadaşlar bu çalışmadan önemli şekilde faydalanıyorlar. Çok güzel oluyor.

Şükrü Çal (Öğrenci, 20)

Böyle bir grub çalışması içinde yer almıyorum ama arkadaşlarla böyle bir çalışma yapmak için görüşüyoruz.

Betül Akın (Öğrenci, 23)

Böyle bir grubumuz yok. Fakültede bazı konular için arkadaşlarla bazen toplanıp kitap okuyoruz ama bunun dışında bir çalışmamız yok.

Yusuf Doğan (Reklamcı, 24)

Yaklaşık 5 senedir bir grup arkadaşla böyle bir çalışma yapıyoruz. Tefsir ve siyer okumalarımızın dışında kültürel eserler okumaya çalışıyoruz. Geçen sene Ömer Nasuhi Bilmen'in İslam İlmihali kitabını okuduk. Bunun yanında Mehmet Akif Ersoy, Necip Fazıl Küsekürek, Sezai Karakoç gibi önemli değerlerimizin kitaplarını okuyoruz.

Bu tür okumalar katılımcı arkadaşlarıma önemli yararlar sağlıyor. Kendimizi ve bunun yanında çevremizi daha iyi etüd ediyoruz. Herkese tavsiye ederim.

Selim Tiryakiol ( Öğrenci )

Bir ara böyle bir grubumuz vardı ama şu an için yok. Şu aralar tek başıma okumalarımı yapıyorum.

Hilal Tuyun (Öğrenci, 21)

Malesef şu an böyle bir gruba dahil değilim. Daha önceden vardı. Belli bir kitabı okuyorduk. Kitaptan bölümleri de kendi aramızda değerlendiriyorduk. Birini görev alıp o bölümü çalışır sonra o anlatırdı.

Enes Çelik ( Öğrenci, 21)

Şu aralar okumalarımı şahsi olarak devam ettiriyorum. Ancak grup olarak yapılan okumaların da çok faydalı olduğunu düşünüyorum.

Yazının kaynağına ulaşmak için tıklayınız.

Yazar: Cengiz Yalçınkaya
01-10-11
E mail: dünyabizim.com
 
 
Yorumlar: 1
ibrahim TUNÇ
ALANYALI KARDEŞİM
Tarih : 05-10-11

Sevgili kardeşim, Alanya'da da bir okuma grubu bulabilirsin. F. P. ve Ahmet.... diye iki tane sıra dışı (Alanya kalıbına uymayan) adam var, onlarla bir görüş hele...

 
BİR OKUMA GRUBUN VAR MI? (Gençlere sorduk)
Online Kişi: 17
Bu Gün: 243 || Bu Ay: 9.500 || Toplam Ziyaretçi: 2.221.236 || Toplam Tıklanma: 52.165.321