ÂYET-İ KERÎME
Ey Peygamber! Dinlerine uymadıkça Yahudiler de Hrıstiyanlar da senden asla hoşnut olmayacaklardır.
Bakara, 120.
HADÎS-İ ŞERİF
Dünya tatlı ve caziptir. Allah sizi dünyada egemen kılacak ve nasıl davranacağınıza bakacaktır. Dünyadan ve kadınlardan sakının.
Müslim, Rikak, 99.
SÖZÜN ÖZÜ
Bir düşünce için ölümü göze almak, kendini feda ediş değil; hayatı anlamlandırmaktır.
İsmet Özel
Kategori : İKTİBAS / Muhtelif Mevzûlar, Yazarlar, Yazılar
Okunma Sayısı: 4360
Yazar: Rümeysa Betül Doğan
MÜFTÜOĞLU CEMAATLERE KARŞI MI?

Atasoy Müftüoğlu 3Nokta! Dergisi'nin gerçekleştirdiği programda yine cemaatleri eleştirdi!


3Nokta! Dergisi,
Türkiye genelindeki üniversitelerde yapacağı Konferanslar dizisine ilk olarak Eskişehir’de, Atasoy Müftüoğlu ile başladı. Birlik Vakfı’nda yapılan “İSLAM DÜNYASI VE ÜNİVERSİTE GENÇLİĞİ” isimli konferansa gençlerden yoğun ilgi vardı. Atasoy Müftüoğlu yaklaşık iki saat süren konuşmasında İslam Dünyası’nın sorunları ve Müslüman gençlerin bu anlamdaki sorumluluklarına dikkat çekti. 3Nokta! Dergisi’nin editörlerinden Yusuf Yıkmaz’ın konuşmasının ardından Atasoy Müftüoğlu konuşmasına şu sözlerle başladı: ‘’Bize gelmeyin, kendinize gelin, kendiniz olun, kendi yolunuzu kendiniz çizin, genç olun, kimseyi tekrar etmeyin, kendiniz olduktan sonra konuşabilirsiniz...’’

Türkiye’deki cemaatlerin İslam adına yaptıklarının niteliğinden çok nicelikle açıklanıyor olmasına vurgu yapan Müftüoğlu, bugünün asıl probleminin; gerçeği gereği gibi konuşmamamız ve düşün dünyalarının İslam gerçekliğinden çok cemaat liderlerinin bakış açılarına göre şekillendiriliyor olduğunu dile getirdi. Tarihimizi yenilemeyip, dünyayı cemaat liderlerinden ibaret görmenin zihinsel taşra da yaşanıldığının göstergesi olduğunun altını çizen Müftüoğlu gençlere; “dünyayı doğru kavrayıp, meselelere farklı açılardan bakabilmek, kısacası sorgulama kültürüne sahip olmak adına, yabancı dillerini geliştirme ve tek akla mahkum olmamak için de örnek alınan şahsiyetlerin arttırılması gerektiğini” belirtti.

Ayrıca Müftüoğlu, ibadetlerin özelleştirilmeyip toplumsallaşmadığı, yüzeysellik ve ayrıntılarla uğraşıldığını ve İslam’ın hayatın merkezine oturtulamadığını, bunun yanında 21. Yüzyılın gerçeklerinin, entelektüel bakış açısı ile İslamiyet arasında zihinsel sömürge ve modern zamana yönelik bir yorum üretme çabası olmadığından, büyük bir uçurum olduğunu da belirtti. Son olarak ise ilgilenmemiz gereken asıl soruların: ‘’İslami zihin bağımsızlığımızı nasıl kazanabiliriz? Nasıl bilinç ve içerik üretebiliriz?’’ olduğuna dikkat çekti.

Yazının kaynağına ulaşmak için tıklayınız.

Yazar: Rümeysa Betül Doğan
05-12-11
E mail: haberkültür.net
 
 
Yorumlar: 0
Bu yazı için henüz yorum yapılmamıştır.
MÜFTÜOĞLU CEMAATLERE KARŞI MI?
Online Kişi: 12
Bu Gün: 46 || Bu Ay: 10.293 || Toplam Ziyaretçi: 2.223.476 || Toplam Tıklanma: 52.193.926