ÂYET-İ KERÎME
Ey Peygamber! Dinlerine uymadıkça Yahudiler de Hrıstiyanlar da senden asla hoşnut olmayacaklardır.
Bakara, 120.
HADÎS-İ ŞERİF
Dünya tatlı ve caziptir. Allah sizi dünyada egemen kılacak ve nasıl davranacağınıza bakacaktır. Dünyadan ve kadınlardan sakının.
Müslim, Rikak, 99.
SÖZÜN ÖZÜ
Bir düşünce için ölümü göze almak, kendini feda ediş değil; hayatı anlamlandırmaktır.
İsmet Özel
Kategori : / AKTÜALİTE
Okunma Sayısı: 2825
Yazar: M. Şevket Eygi
BİR HOCANIN TUTUKLANMASI

SARIKLI bir hocanın tutuklanmasının çeşitli yönleri vardır.

(1) Herkes için olduğu gibi onun için de "Beraat-i zimmet asıldır" yani bir kimsenin suçlu olduğu âdil bir mahkeme kararıyla kesinleşmeden önce o kişi suç işlemiş sayılmaz temel kuralı geçerlidir. Suçlu olup olmadığı, âdil bir mahkeme tarafından, âdil kanunlara göre ve âdilâne şekilde muhakeme edildikten sonra anlaşılacak ve karara bağlanacaktır..

(2) Âdilâne bir niyetle mi tutuklanmıştır, yoksa tutuklanmasının ardında adaletle ilgisi olmayan başka niyetler, amaçlar mı vardır?.. Acaba bir komploya mı kurban gitmiştir?

(3) Birtakım kasetlerin doğru olup olmadıkları, uzman bilirkişiler tarafından, doğru olduklarına dair verilecek rapordan sonra anlaşılır.

(4) Devlet güvenliği, casusluk gibi konular dışında hiçbir vatandaşın özel hayatı ve günahları araştırılamaz. Araştıranlar hukuk ve ahlak açısından suçlu olur.

(5) Dinî, ilmî, tarihî, felsefî, düşünceye ve sanata ait tartışmalar, karşıtın özel hayatını teşhir ederek, belden aşağı vurarak değil, seviyeli ilmî tartışmalar ve müzakerelerle yapılır.

(6) Emniyet teşkilatı ve yargı kurumu; herhangi bir ideolojinin, Masonluğun, sosyal bir sınıfın, bir lobinin, bir cemaatin, bir tarikatin, bir kliğin, siyasî iktidarın emrinde ve hizmetinde değil; hukukun, etiğin, insan haklarının, adaletin, hikmetin hizmetinde olmalıdır.

(7) Bazı kimselerin benzer suçları işlediklerine dair çok kuvvetli karineler ve deliller bulunduğu halde, onları ilişmeyip, bir kişiyi tutuklamak eşitlik prensibine aykırıdır.

(9) İslam dini, tecessüsü, yani insanların gizli özel hayatlarını araştırmayı günah kılmıştır. Dinden kopmuş modern hukuk da böyledir.

(10) Aynı suçu işleyenlere dokunmamak ve ilişmemek, sadece bir kimseye dokunmak adalete ve insafa sığmaz.

(11) İyi, vasıflı, ahlaklı ve faziletli insanlar kendilerini savcı, hakim yerine koyup meselenin iç yüzünü, mahiyetini bilmeden peşin hükümler vermezler, cellatlık yapmazlar, kimsenin ipini çekmezler; beraat-i zimmet asıldır.. prensibine uyarak beklerler.

Yazının kaynağına ulaşmak için tıklayınız.

Yazar: M. Şevket Eygi
19-12-11
E mail: milligazete.com
 
 
Yorumlar: 0
Bu yazı için henüz yorum yapılmamıştır.
BİR HOCANIN TUTUKLANMASI
Online Kişi: 33
Bu Gün: 32 || Bu Ay: 980 || Toplam Ziyaretçi: 2.226.920 || Toplam Tıklanma: 52.221.219