HALEB'E DÖNÜÞ

Halep, 12 Aralýk 2016'da Rus ve Ýran destekli Esed ordusu tarafýndan düþürülmüþtü. Üzüntümüz hadsizdi. 30 Kasým 2024'te geri alýndý.

YET- KERME
Ey Peygamber! Dinlerine uymadýkça Yahudiler de Hrýstiyanlar da senden asla hoþnut olmayacaklardýr.
Bakara, 120.
HADS- ERF
Dünya tatlý ve caziptir. Allah sizi dünyada egemen kýlacak ve nasýl davranacaðýnýza bakacaktýr. Dünyadan ve kadýnlardan sakýnýn.
Müslim, Rikak, 99.
SZN Z
"Her kim selefin bilmediði bir amel icad ederse, Peygamber'in risalete ihanet ettiðini iddia etmiþ olur. Çünkü din tamamlanmýþtýr (Maide, 3) O gün din olmayan þey bugün de din deðildir."
Ýmam Mâlik
Kategori : ÝKTÝBAS / Muhtelif Mevzûlar, Yazarlar, Yazýlar
Okunma Says: 5569
Yazar: Meryem Aybike Sinan
ÇOK ÂCÝL FÜTÜVVET TEÞKÝLATINA ÝHTÝYAÇ VAR!

Bugün doduum topraklara revan oldum. Malatya uzun zamandr benim için gidilesi, görülesi bir yer deildi benim için. Babam da annemin ardndan ebedi aleme uurladmdan beridir aram açk bu Selçuklu ehzadesiyle. Ne onun benim kederimi paylaacak zaman vard ne de benim böyle bir isteim!

Ama geçen gün hatrn kramayacam dostlar basnla ilgili bir programa davet edince bu kez cesaretimi topladm ve dütüm yola. Sa olsunlar Kocaeli'ye yakn tarihlerde ad "Cengiz Topel" olan bir hava liman kuruldu. Hani oturduum eve de öyle be dakikalk bir mesafede olunca hayli sevinmitim. Uzun seyahatlerden holanmayan ve bu yüzden uzaklara gitmeyi göze alamayan ben artk gezecektim. Ama olmad. Çünkü bu havaalan sadece Trabzona uçak kaldryor. Yani Trabzona gitmeyeceimize göre yine her zamanki gibi ver elini Sabiha Gökçen havaliman.

Yani varlk içinde yokluk çekmek hali buna denir Ey Kocaeli ahalisi!

Neyse ikinci aama güvenlikten çkyoruz ki önümüzde yalar yetmi bein üzerinde olan kar koca dede ile nine uçak için çk kaplar anons edilince sraya geçtiler. Ellerinde uçak biletleri var. Güvenlik görevlisi kimlik istiyor. Bizim dede kimlikleri bir telala aramaya balyor ki eli aya birbirine dolayor. Tam da o srada can burnunda olan bezgin bir kadn öfkeli bir "öff" çekiyor ki bizim dedenin ellerinin titrediini görüyorum. Canm gidiyor sanki, kalabalktan homurtular yükseliyor. Büyük bir çounluk kzyor, kimi ck ck diye sesler çkaryor, kimi ban saa sola sallyor, kimi sanki cehennem kaps bekliyormu gibi acyla ve dehetle kvranyor.

Dede mi buldu buldu kimlikleri!

Tam rahat bir soluk alacam ki keçi sakall iri kym bir adam yanndakine homurdanarak kanm donduran u talihsiz sözleri sarfediyor:

" Bütün krolar dolumu ehre, uçaklara bile rahat binemez olduk!"

Bir anda artk hereyin artk son günlerini yaad hissiyle doluyorum. nsanlar deiti. Artk ne tarafa bakacam aryorum. Ben mi yalandm, yoksa hayata ayak m uyduramyorum, yoksa eski kafal mym açkças kestiremiyorum. Bu yal dede ve nineye özenle yardm edilmesi lazm iken onlar kuyruklarda perme perian edip bir de kro diye aalamak ve hakaret etmek! Yazk, vallahi yazk!

Bu hikaye gerçek, bizatihi ahit olduum ve derin bir ac duyduum bir gerçek. Daha neler oluyor kimbilir, görmediimiz, bilmediimiz, farkna bile varmadmz.

Uçakta yol boyu aklmdan çkmyor ve birden çantama koyduum kitap geliyor. Halilolu Yahya'nn fütüvvetnamesinin erhini okuyorum. Fütüvvet tekilatnn kurulu hikayesi çok ilginç geliyor bana. Abbasi hükümdar Nasr, yönetimine ba kaldran babozuklar fütüvvet tekilatn kurarak yola getirip onlardan kurtuluyor.

Fütüvvet Arapça "iyi huylarn toplam" anlamlarna geliyor.

Nasr bu tekilat kurduktan sonra bütün islam ülkelerine yaylmas yolunda çalmalar yapyor. Anadoludaki Ahilik ve Lonca tekilatnn temelinde ite bu "Fütüvvet" anlay yatmaktadr. Bu anlayn temelinde de insan insan yapan öretiler:

Nefisle mücadele etmek.

Herkese iyilik yapmak.

Cömert ve misafirperver olmak.

Yiit ve Eren olmak.

Hasbi olmak.

Din fark gözetmeksizin bütün insanlar sevmek.

Herkesi bir görüp kendini herkesten aa görmek.

te modern insanda bu hasletler yok. Kendinden bakasna sevgi duymak, hürmet etme duygusu, nezaket, diergamlk yok. Uçak bulutlarn üzerinden Erhaç Havalimanna doru süzülürken iki koltuk ileride oturan keçi sakall iri kym adam umarsz bir ekilde uyukluyor. Kimbilir nasl bir dünyann içinde ve bu kez kafasnda kimlere hakaret ediyor! Kimbilir?

Malatya'ya yamur yayor.

Benimse gözlerime... Az sonra babamn evinde olacam ve o bo evde onlarn hayallerini dolduracam. Bütün eyalar dile gelecek, bir kez daha annesiz ve babasz bir akam selamlayacam.

Hobulduk Malatya!

Yaznn kaynana ulamak için tklaynz.

Yazar: Meryem Aybike Sinan
14-01-12
E mail: haber7.com.
 
 
Yorumlar: 2
Alaettin Emre YAPAR
Ne aradýðýný bilmek
Tarih : 16-01-12

Yazarýmýz bizim derviþi tarif etmiþ. Hakiki derviþlerin adetlerinin artmasý niyaziyle.Vesselam.

 
AHMET
ARADIÐIMIZ ASLINDA VAR
Tarih : 14-01-12

Yazar ne güzel yazmýþ... Ýhtiyacý da iyi görmüþ. Ama bu kadar bedbin olmasýna lüzum yok! Aradýðý -adý fütüvvet olmasa da- bütün güzel hasletleriyle mevcuttur; cemiyetin ortasýnda harýl harýl hizmet vermektedir. Elini uzatsa birine dokunur. Biraz feraset, biraz da gayret... Ümidimizi kaybetmeyelim. "Allah ölüden diriyi, diriden de ölüyü çýkarmaya muktedirdir."

 
ÇOK ÂCÝL FÜTÜVVET TEÞKÝLATINA ÝHTÝYAÇ VAR!
Online Kii: 30
Bu Gn: 335 || Bu Ay: 6.314 || Toplam Ziyareti: 2.929.624 || Toplam Tklanma: 58.629.039