ÂYET-İ KERÎME
Ey Peygamber! Dinlerine uymadıkça Yahudiler de Hrıstiyanlar da senden asla hoşnut olmayacaklardır.
Bakara, 120.
HADÎS-İ ŞERİF
Dünya tatlı ve caziptir. Allah sizi dünyada egemen kılacak ve nasıl davranacağınıza bakacaktır. Dünyadan ve kadınlardan sakının.
Müslim, Rikak, 99.
SÖZÜN ÖZÜ
Bir düşünce için ölümü göze almak, kendini feda ediş değil; hayatı anlamlandırmaktır.
İsmet Özel
Kategori : / SANAT
Okunma Sayısı: 2903
Yazar: Kevser Kurt'un haberi
HAT SEVDASI, JAPONLARI YOLLARA DÜŞÜRDÜ

Birbirinden farklı inanca sahip 16 Japon'un ortak noktası ise Hat sanatına olan sevdaları. Yaşları 35 ile 71 arasında değişen ekipte 2 yıldır hatla ilgilenen de var, ülkesinde şehir şehir dolaşıp bu sanatı Japonlara anlatan hat hocası da.

Farklı şehirlerde yaşayan hat sanatçıları, Tokyo ve Okayama şehirlerinde yer alan Türk kültür merkezlerinin düzenlediği sanat gezisiyle İstanbul'u keşfe çıkıyor. Hat sanatına gönül vermiş Japonlar, sabahın erken saatlerinde gezi için yola çıkıyor. Hat eserlerinin yer aldığı cami ve müzeleri ziyaret akşama kadar devam ediyor. Sanatın eşsiz örneklerini gören ekip, İstanbul'a da hayran kaldıklarını söylüyor. Geleneksel Türk sanatına gönül vermiş Japonların bu ilgisi, Türkiye halkının henüz göremediği koleksiyonları bile açtırıyor. Türk Petrol Vakfı, Ortaköy'de yer alan özel hat koleksiyonunu Japonlara sunuyor. Marmara Üniversitesi'nden emekli öğretim görevlisi, aynı zamanda vakfın mütevelli heyeti üyesi hattat Uğur Derman, gruba rehberlik ediyor. Tercüman aracılığıyla sorulan sorularda Japonlar, 'ayn harfini yazmakta çok zorlandıklarını ifade ediyor. Derman ise, "Ayn'ın en zor kısmı başıdır, o ise kaşa tekabül eder. Aynadan kaşınıza bakarak bu harfi daha kolay çizebilirsiniz." diyor.

Geziye katılanlar arasında hat hocası Koichi Yamaoka da bulunuyor. Japonya'da üniversitede okurken Arapça dersleri alan Yamaoka, mezun olunca Arabistan'a çalışmaya gider. Kutsal topraklarda hat ile tanışan sanatçı, bu ülkede bulunduğu süre boyunca hat dersleri alır. Japonya'ya geri dönen Yamaoka, Tokyo'daki Daito Bunka Üniversitesi'nde öğretim görevlisi olan ülkenin önde gelen hattatı Koichi Honda ile tanışır. 10 yıldır Japonlara hat öğreten Yamaoka, kurduğu hat enstitüsü ile şehir şehir dolaşıp daha çok kişiye bu sanatı anlatır. Gruptaki Müslüman olan iki kişiden biri Yoko Marooka'dan önce kızı İstanbul'a gelir. Kedileri çok seven annesi Marooka için, Sultanahmet manzarası önünde dinlenen bir kediyi fotoğraflar. O günden beri İstanbul'a gelmenin hayalini kurduğunu belirten Marooka, hayali gerçek olduğu için insanlara özel hazırladığı kedili kartpostalı hediye ettiğini söylüyor. Grubun en yaşlısı 71 yaşındaki Seo Hanım. Emeklilikten sonra kendisi için güzel bir uğraş olur düşüncesiyle hat kursuna yazılan Seo, 5 yıldır bu sanatla ilgileniyor.

Haberin kaynağı için tıklayınız.

Yazar: Kevser Kurt'un haberi
02-09-12
E mail: zaman.com.tr
 
 
Yorumlar: 0
Bu yazı için henüz yorum yapılmamıştır.
HAT SEVDASI, JAPONLARI YOLLARA DÜŞÜRDÜ
Online Kişi: 16
Bu Gün: 36 || Bu Ay: 6.548 || Toplam Ziyaretçi: 2.215.975 || Toplam Tıklanma: 52.122.479