ÂYET-İ KERÎME
Ey Peygamber! Dinlerine uymadıkça Yahudiler de Hrıstiyanlar da senden asla hoşnut olmayacaklardır.
Bakara, 120.
HADÎS-İ ŞERİF
Dünya tatlı ve caziptir. Allah sizi dünyada egemen kılacak ve nasıl davranacağınıza bakacaktır. Dünyadan ve kadınlardan sakının.
Müslim, Rikak, 99.
SÖZÜN ÖZÜ
Bir düşünce için ölümü göze almak, kendini feda ediş değil; hayatı anlamlandırmaktır.
İsmet Özel
Kategori : / ÎMAN VE İSLÂM
Okunma Sayısı: 2981
Yazar: Eslem Nilay Bozdemir
ERKEKLE KADIN TOKALAŞMAZ

Modern erkek, elini hanımlara uzatma bir!

Bayramlaşma huzur, mutluluk getirse de bazen gerginlikler de olabiliyor. Bu da her insanın bayramlaşırken aynı hassasiyete sahip olmaması maalesef... Başörtülü bayanlar çoğunlukla dikkat etse de erkekler hâlâ tokalaşmak için karma ortamlarda ellerini uzatabiliyorlar. Sonra elleri havada kalınca da bir gerginlik ortamı, bir sessizlik... Hatta kırgınlığa kadar gidebiliyor.

Eğer elini uzatmayan hanımın ailesi de bilinçli değilse bu sefer onun da üzerine geliniyor. “Sanki elini uzatsan ne olacak?”, “Kalp kırmış oldun bak, bu daha günah” gibi cümlelerle fetva vermeye kadar gidilebiliyor.

Hayır, artık bu bilinmeli değil mi?

Uzatmayın elinizi hicap sahibi hanımlarla tokalaşmak için…

“Ben kadınlarla tokalaşmam”

Sonuçta bir erkeğin namahremi ile tokalaşmasının ya da aynı şekilde bir bayanın tokalaşmasının caiz olmadığı hadis-i şeriflerle de açık. Hz. Aişe der ki; “Rasulullah'ın (sav) eli hiçbir yabancı kadının eline değmedi.” Sonuç olarak Peygamberimizin nasıl hareket ettiği bizim için şaşmaz bir ölçü durumunda. Yetmez mi?

Yine Efendimiz (sav), kendisine biat için gelen hanımlara şöyle buyurmuşlardır: “Ben kadınlarla tokalaşmam. Benim yüz kadına söylediğim söz bir kadına söylediğim söz gibidir.”

Bu hadis-i şerifleri bilse de önemsemeyecek derecede bilinçsiz ortamlarda bulunan hanımlar için ise hemen gerici, yobaz lakapları takılmış, hatta yüzlerine dahi incitici şekilde söylenmiştir. Niye? Çünkü medeni münasebeti eksik olarak görülür elini uzatmayan hanım veya erkeğin... İnsanî ve sosyal ilişkileri zayıf oluyor güya...

Halbuki hani kaynak delil değildir ama gavurdan gelen nezaket kurallarına bile bakılırsa görülür ki; selamlaşmada ilk hamle zaten bayandan gelmelidir. Öyle bodoslama el uzatmak zaten hiçbir beyefendiye yakışan bir tavır değil. Gerçi bu zamanda bayanlar da birden tokalaşmak istemeyen beylere elini uzatabiliyor, o da ayrı...

“Sizden birinizin başına iğne ile dürtülmesi…”

Tam tokalaşma esnasında çantasını elinden düşüren hanımlar bile olabiliyor geri çekilme manasında... Herkes aynı hassasiyeti gösterse de bayram günü şu gerginlik olmasa keşke...

Aslında bu hadis-i şerifi okumak, bilmek herkesi bu davranıştan geri çekmeli değil midir: “Sizden birinizin başına iğne ile dürtülmesi, kendisi için helâl olmayan bir kadına dokunmaktan daha hayırlıdır.” Allah muhafaza...

Efendimiz (sav) bir peygamber olarak kadınların elini tutmadığı halde biz neyimize güvenerek karşı cinsin elini helalimiz değilse, tutacağız acaba..? Bir de diyorlar ki; “El ele tutuşmaktan ne olacak sanki?” Bir şey olmuyor ise sormak istiyorum, sokaklar neden el ele dolaşan sevgililerle dolu?

Eslem Nilay Bozdemir yazdı.

Yazının kaynağına ulaşmak için  tıklayınız.

Yazar: Eslem Nilay Bozdemir
29-10-12
E mail: dunyabizim.com
 
 
Yorumlar: 0
Bu yazı için henüz yorum yapılmamıştır.
ERKEKLE KADIN TOKALAŞMAZ
Online Kişi: 29
Bu Gün: 421 || Bu Ay: 421 || Toplam Ziyaretçi: 2.225.725 || Toplam Tıklanma: 52.213.081