ÂYET-İ KERÎME
Ey Peygamber! Dinlerine uymadıkça Yahudiler de Hrıstiyanlar da senden asla hoşnut olmayacaklardır.
Bakara, 120.
HADÎS-İ ŞERİF
Dünya tatlı ve caziptir. Allah sizi dünyada egemen kılacak ve nasıl davranacağınıza bakacaktır. Dünyadan ve kadınlardan sakının.
Müslim, Rikak, 99.
SÖZÜN ÖZÜ
Bir düşünce için ölümü göze almak, kendini feda ediş değil; hayatı anlamlandırmaktır.
İsmet Özel
Kategori : EDEBİYAT / UNUTULMAYANLAR
Okunma Sayısı: 3655
Yazar: Mustafa Uçurum
ÂRİF NİHAT ASYA 'BAYRAK' ŞİİRİNDEN İBARET DEĞİL

Arif Nihat’ı anlatmaya bayrak yeter mi?

Arif Nihat Asya’yı anlatmak için bir şiiri rehber olarak almak, şairin kurduğu her cümleye haksızlık olur.

Arif Nihat Asya, edebiyat öğretmeni şairlerimizdendir. Edebiyatımızın meşhur şairlerinden edebiyatçı olanına rastlamak güçtür. Usta şair dediğimiz isimlerin nerdeyse hiçbiri edebiyat mezunu değildir. Bunların yanında Arif Nihat Asya, edebiyat öğretmenliği mezunu ve bu mesleği yürüten bir şair olarak eserlerini vermiş bir edebiyat adamıdır. Hatta mesleğine o kadar bağlıdır ki, bir dönem milletvekilliği yaptıktan sonra tekrar öğretmenliğe dönmüştür.

Son dönem şiirlerinde mistik konulara da yönelmiş

Arif Nihat Asya’nın “Bayrak Şairi” olarak anılmasına sebep olan ve bayrak dendiğinde akla ilk gelen şiir olan “Bayrak” şiiri, elbette bu konuda yazılmış en iyi şiirlerin başında gelir. Fakat şairi tek şiire hapsetmek onun dillere destan birçok şiirine karşı büyük haksızlık olacaktır. Rubaileri, gazelleri onun şiir dünyasını en yi yansıtan eserleridir. Bunların yanında çağdaş naat diyebileceğimiz mükemmel şiiri “Naat”, mehter marşı formunda Yıldırım Gürses’in bestelediği “Fetih Marşı”, “Bir Bayrak Rüzgâr Bekliyor” şiiri şairin billur su gibi çağlayan şiirlerinden birkaçıdır.

Bayrak ve vatan konularını ağırlıklı olarak kullanan şair, bunların yanında son dönem şiirlerinde mistik konulara da yönelmiştir. Dualar ve Aminler, bu dönemin eserlerinin bir araya gelmesiyle oluşmuştur.

Arif Nihat Asya, belki de edebiyat öğretmeni olmasının avantajı ile şiirinde birçok farklı vezin ve kalıp kullanmıştır. İlk şiirlerini aruzla yazmış, sonra rubailer, gazeller kaleme almış, hece veznini de ustalıkla kullanmıştır. Şiire aruzla başlaması da bir tesadüf değildir aslında. Çünkü edebiyat okuyan ve aruzun gizemli dünyasına giren şiir tutkunu her edebiyat öğrencisi, bir dönem deneme mahiyetinde de olsa aruzlu şiirler yazmıştır.

Kuru milliyetçilikten uzak

Arif Nihat Asya, kuru milliyetçilikten uzak, hamasi nutuklar atmayı sevmeyen, diline aşık, vatanını seven bir şairdir. Bilinçlidir, sözünü budaktan sakınmaz. Söz doğruysa mutlaka söylenmelidir. “Başörtüsü” şiirinde bu yürekli çıkışını herkesin yüzüne haykırır. “Dediniz: “Çıkacak başınızdan / Başörtünüz! /  Alın -öyleyse- onunla / Yüzünüzü örtünüz!”

Vatanını sever ama dinine bağlı bir vatanın hasretindedir. Vatan sevgisinin anlam kazanması ancak imanla mümkün olacaktır.  “Dua” şiirinin sonunda “Müslümanlıkla yoğrulan yurdu, / Müslümansız bırakma Allah'ım!” diyerek bizi asıl biz yapanın imana sarılmak olduğunu dua ile dile getirmiştir.

Arif Nihat Asya, kendinden önceki milliyetçi şairlerin ( Ziya Gökalp, Mehmet Emin Yurdakul) izinden gitmemiş, milliyetçiliği kendine kalkan yapmamış, imanlı bir duruşu, köklerine bağlı bir sadakati rehber edinmiş, bu çizgide yazdıklarıyla kendine sağlam bir yer edinmiştir.

Bugün onun adıyla birlikte anılan “Bayrak” şiirini şair, Hatay’ın Türkiye’ye bağlanma törenlerinde bir öğrencisinin okuması için bir gecede yazmıştır. Onun şairliğinin gücünü anlamak için şiirlerine derinlemesine bakmak yeterlidir. Söz ustası, mesleğine bağlı, vatanını seven bir edebiyat adamı olan ve 5 Ocak 1975’te vefat eden Arif Nihat Asya’nın sözleri memleket kadar bizden ve içtendir; okundukça tazelenen şiirleriyle her dem yenilenmektedir.

Mustafa Uçurum yazdı.

Yazının kaynağına ulaşmak için tıklayınız.

Yazar: Mustafa Uçurum
05-01-13
E mail: dunyabizim.com
 
 
Yorumlar: 0
Bu yazı için henüz yorum yapılmamıştır.
ÂRİF NİHAT ASYA 'BAYRAK' ŞİİRİNDEN İBARET DEĞİL
Online Kişi: 18
Bu Gün: 521 || Bu Ay: 9.125 || Toplam Ziyaretçi: 2.200.636 || Toplam Tıklanma: 51.937.426