ÂYET-İ KERÎME
Ey Peygamber! Dinlerine uymadıkça Yahudiler de Hrıstiyanlar da senden asla hoşnut olmayacaklardır.
Bakara, 120.
HADÎS-İ ŞERİF
Dünya tatlı ve caziptir. Allah sizi dünyada egemen kılacak ve nasıl davranacağınıza bakacaktır. Dünyadan ve kadınlardan sakının.
Müslim, Rikak, 99.
SÖZÜN ÖZÜ
Bir düşünce için ölümü göze almak, kendini feda ediş değil; hayatı anlamlandırmaktır.
İsmet Özel
Kategori : / TEFEKKÜR
Okunma Sayısı: 2182
Yazar: Mümtaz'er Türköne
TÜRK'Ü MİLLETTEN ETNİSİTEYE KİM İNDİRDİ?

Etnik Türk milliyetçileri kimler?

Zurnanın yanlış ses çıkarttığı yer tam olarak burası. “Etnik Türkler” neredeler, “Türk milleti” nerede duruyor?Türklük etnik veya ırkî bir temele indirgenemez.

Türklük millî bir kavramdır ve millet etnik bir temeli olsa dahi ancak bu etnikliğin aşıldığı, farklı etnikliklerin bir şemsiye altında toplandığı aşamada ortaya çıkar.” Bu satırlar Profesör Mehmet Öz’e ait. Arzu edenler bu satırları aktardığım “Red ve İnkar” başlıklı makaleye Türk Ocakları’nın web sitesinden ulaşabilirler. Milliyetçilik tartışmalarına önemli katkılar ve tutarlı bir perspektif var bu metinde. Benim kapatılmasını önerdiğim Türk Ocakları’nın genel başkanı olan Öz, ehliyeti ve vukufu yüksek bir Osmanlı tarihçisi ve iyi bir entelektüeldir.  Üstelik benim kadim dostumdur. Türklük üzerinden yaptığı “etnisite” ve “millet” ayırımı da doğrudur.

“Millî devlet”in sütunlarını oluşturan kavramların tamamı, ıstılahî anlamlar taşır. Millet, ulus, kavim, ümmet, cins, ırk, etnisite gibi kelimeler insan topluluğunu ifade eden kelimelerden bugünkü karşılıklarına milletler çağı boyunca dönüşmüştür. Etnisite kavramı bu dönüşmüş haliyle aralarında soy birliği olduğu varsayılan, ortak bir atadan geldiklerine inanılan  türdeş toplulukları ifade eder. Kısaca etnik topluluk tabiri, aralarında kan bağı olduğuna inanılan (gerçekte ne olduğunun önemi yoktur) insanları içine alır. Millet (bazen de öne sürüldüğü üzere ulus) ise, “milletler çağı”nda kazandığı en genel kavrayış ile “birlikte yaşama iradesi”ne sahip ve bu iradeyi ortak egemen güce yani devlete devretmeye kendi rızaları ile karar vermiş topluluktur. Ortak iradeye sahip toplulukla devlet örtüştüğü zaman ortaya millî devlet çıkar. İşte, “bu iradeyi oluşturan ortak payda nedir?” sorusunun cevabının peşine düştüğünüz zaman ırk, dil, din, vatan, kültür, tarih ve hatta etnisite gibi farklı türdeşliklere dayanan millet tanımlarına ulaşırsınız. “Türklük bir etnisite değildir” demek, “Türk milleti, soy birliğine veya kan esasına dayanmaz” anlamına gelir ki, bu hüküm tarihî realite ile uyumludur. “Ben Türk’üm” diyen insanların fizikî özelliklerine bakarak “soy birliği” iddiasında bulunmak mümkün değildir. Türkçülüğü ırkçılık olarak yorumlamak için, insanın aklını peynir ekmekle yemesi gerekir. Ancak Kürtçülüğün dayandığı etnik temelden ırkçı tezler üretilebilir. Nitekim üretilmektedir. “Türklük” Anadolu’da (ve tabii Balkanlar’da) bin yıl boyunca şekillenirken, oluşturduğu rengârenk milleti etnik aidiyetleri parantez içine alarak türdeş hale getirdi. Ve bu işi etnik Türkler değil, Arnavut’a, Boşnak’a, Gürcü’ye ve bilumum Türkçe ile iletişim kuran Müslüman halklara “Türk” tesmiye eden başka milletler başardı.

Peki bu etnik Türklük nereden çıktı? Milletler çağı boyunca, bir kurtuluş ve bir varoluş davası olarak ortaya çıkan “millet”i, dar ve bölücü Türk etnik kalıbının içine sokup kim hapsetti? Bu tezgâhı, bu komployu bize acaba kim kurdu? Türk Ocakları’nın amblemi olan ve bize yaban yaban bakan Bozkurt’tan başlayalım. Bu amblem Türk etnisitesinin mi yoksa Türk milletinin mi sembolüdür? Ergenekon vadisinden Börteçine’nin peşine düştüğümüz zaman yanımızda, bugün Türk milletini oluşturan etnik topluluklardan hangisi vardı? Türk Ocakları’nın ürettiği “etnik olmayan” bir Türk tarih tezi var mı? Türk’ü şanlı bir milletin adı olmaktan çıkartıp, Bozkurt’la, Ergenekon’la, Kürşad’la, Ötüken ormanlarıyla -bu topraklarda bin yıl boyunca var olmayan sembollerle- bir etnik grubun kimliğine kim dönüştürdü? Soruyorum, bu koca millete bu oyunu kim yaptı?
...

Yazının devamı için tıklayınız.

Yazar: Mümtaz'er Türköne
24-02-13
E mail: zaman.com.tr
 
 
Yorumlar: 0
Bu yazı için henüz yorum yapılmamıştır.
TÜRK'Ü MİLLETTEN ETNİSİTEYE KİM İNDİRDİ?
Online Kişi: 20
Bu Gün: 48 || Bu Ay: 1.688 || Toplam Ziyaretçi: 2.228.774 || Toplam Tıklanma: 52.240.619