ÂYET-İ KERÎME
Ey Peygamber! Dinlerine uymadıkça Yahudiler de Hrıstiyanlar da senden asla hoşnut olmayacaklardır.
Bakara, 120.
HADÎS-İ ŞERİF
Dünya tatlı ve caziptir. Allah sizi dünyada egemen kılacak ve nasıl davranacağınıza bakacaktır. Dünyadan ve kadınlardan sakının.
Müslim, Rikak, 99.
SÖZÜN ÖZÜ
Bir düşünce için ölümü göze almak, kendini feda ediş değil; hayatı anlamlandırmaktır.
İsmet Özel
Kategori : / KADIN VE ÂİLE
Okunma Sayısı: 2363
Yazar: Sefa Saygılı (Prof. Dr.)
EZİLEN VE İTİBARSIZLAŞTIRILAN ERKEKLER

Yakın bir dostum aradı ve oğlunun hikâyesini anlattı:

Dostumuzun oğlu  bir kızla birbirlerini sevmişler,  anlaşmış ve evlenmişler. Arkadaşımız evlenen oğluna var olan iki dairesinden birini vermiş ki amacı kira ödemesin, geçimi daha kolay olsun diye.  Önceleri her şey yolundaymış.  Bir çocukları olmuş.  Ancak daha sonraları  aralarında  tartışmalar çıkmaya, gerginlikler yaşanmaya  başlamış.  Bir tartışma sırasında gelin hanım kocasına hakaret edip aşağılayınca  eşi de   dayanamayıp bir tokat atmış.

Gerek kadınların kendi aralarında konuşmalarından gerekse televizyonların sabah programlarından öğrendiğini   kadın hemen uygulamış ve mahkemeye müracaat etmiş.  Dostumuzun oğlu üç ay evden uzaklaştırma cezası almış.  Bu süre sonunda çiftler birbirinden soğumuşlar.  Artık bir arada yaşamaları mümkün olmamış.  Ayrılmaya karar vermişler. Mahkemeye gidilmiş ve boşanma kararı çıkmış.

Erkek açısından facia bundan sonra katmerlenmiş.  1.900 TL maaş alan kocaya mahkeme her ay 750 TL nafaka ödeme mecburiyeti getirmiş.  Çocuk için ise yine kadına aylık 350 TL para ödeme  kararı çıkmış.  Arkadaşımızın çocuğuna verdiği dairede eski gelininin çocuğuyla  birlikte yaşamaya devam etmesini de mahkeme uygun görmüş. Dostumuzun oğlu baba evine dönmek zorunda kalmış.

Dostumuz soruyor: “Şimdi bu dairenin elektrik, su gibi masraflarını da oğlum ödüyor.  Maaşından ona kalan birkaç  yüz lira para. Bununla ancak cep harçlığı yapabiliyor. Kalan parayla artık yeniden evlenmesi mümkün değil.  Ayrıca benim oğluma verdiğim dairenin yarısı ailenin mal paylaşma yasasına uyularak  eski karısına kaldı. Halbuki oğlumun bunun alınmasında hiçbir katkısı olmamıştı.  Perişan haldeyiz.”

Kendisine maalesef bunun acı bir gerçek olduğunu, erkeğin yeni çıkan yasalarla itibarsızlaştığını anlattım.   Bir acı haber daha verdim dostumuza:  Eski gelini işi girmediği veya evlenmediği müddetçe ölene kadar nafaka almaya devam edecekti.  Üstelik bu nafaka enflasyona uygun olarak yeniden düzenlenecekti.

***

Bir başka olayı ise yakın akrabam bir genç yaşadı. Asgari ücretle çalışan  ve amcamın torunu olan bu genç,   psikiyatrik tedavi gören eşiyle anlaşamadı.  Bir çocukları olmasına rağmen ayrıldılar.  Şimdi ise doğduğu topraklardan çok uzaklarda, kaçak ve ucuz işçi statüsünde çalıştığını öğrendim.  Babasına sorduğumda; “Memleketimizde oğlum çalışamıyor, çünkü mahkeme peşinde.  Hemen maaşına el koyacaklar ve eski eşine aktaracaklar.  Yani  ayrıldığı eşi için çalışacak, kendisine hemen hiç  para kalmayacak. O da uzaklara giderek ve perişan bir halde zorluklarla çalışarak hayatını sürdürmek zorunda kalıyor. “

***

Son on beş yılda çıkan yeni kanunlarla maalesef ailede erkekler silikleştirilmiş, itibarsızlaştırılmıştır.  Aslında yasalar kadını koruma amacıyla çıkarılmış gibi görünüyorsa da  aile birliğine zarar verdiğinden ötürü  kadını koruma yerine  aslında ona  zarar vermektedir.   Ancak esas zarar erkeğedir.

Kanunlar bu duruma geldikçe  boşanmalar artmakta,  aile birlikleri bozulmaktadır.   Sadece zarar, kurulan ailelere değildir. Böyle olumsuz örnekler çoğaldıkça gençler evlilik yapmaktan korkmakta, evlenenlerin sayısında da büyük düşüşler olmaktadır. Bu da toplum düzeni açısından oldukça tehlikelidir.

Üstelik  bu konuda kalem oynatmak da çok risklidir.  Hemen “kadın düşmanı” damgası yiyebilirsiniz.

Aile davalarına giren ünlü bir avukat dostumuz  erkeğin bu ezilmesi ve itibarsızlaştırılmasını sağlayan yeni çıkan kanunları  toplamış,  yorumlamış  ve bana göndermiş.  Gelecek yazımızda dostumuzun gönderdiği  bu mektubu sizlerle paylaşacağım.

Yazının kaynağına ulaşmak için tıklayınız.

Yazar: Sefa Saygılı (Prof. Dr.)
27-09-13
E mail: milatgazetesi.com
 
 
Yorumlar: 1
Vahabzade
Tek Çare:
Tarih : 27-09-13

Şer'î hükümler. Gerisi hikâye...

 
EZİLEN VE İTİBARSIZLAŞTIRILAN ERKEKLER
Online Kişi: 21
Bu Gün: 206 || Bu Ay: 6.196 || Toplam Ziyaretçi: 2.215.161 || Toplam Tıklanma: 52.116.863