ÂYET-İ KERÎME
Ey Peygamber! Dinlerine uymadıkça Yahudiler de Hrıstiyanlar da senden asla hoşnut olmayacaklardır.
Bakara, 120.
HADÎS-İ ŞERİF
Dünya tatlı ve caziptir. Allah sizi dünyada egemen kılacak ve nasıl davranacağınıza bakacaktır. Dünyadan ve kadınlardan sakının.
Müslim, Rikak, 99.
SÖZÜN ÖZÜ
Bir düşünce için ölümü göze almak, kendini feda ediş değil; hayatı anlamlandırmaktır.
İsmet Özel
Kategori : SANAT / DÜNYA BİR OYUN- Sinema
Okunma Sayısı: 2801
Yazar: Sema Karabıyık
YEDİ GÜZEL ADAM

"Bizim işimiz anlatmak değil, biz ancak yaşarız" diyen Yedi Güzel Adam'ın hikayesi başladı TRT'de. İstanbul ve Kahramanmaraş'ta yapılan siyasilerin katıldığı galalarla da bir hayli ses getirdi. Dizinin projesi AK Parti Grup Başkan Vekili Mahir Ünal ve Sevde Kaçar'a ait. Sevda Kaçar Kahramanmaraş milletvekili, Yedi Güzel Adam'dan hikayenin merkezinde yer alan Erdem Beyazıt'ın kızı. Hikaye, Erdem Beyazıt'ın mezun olduğu Kara Lise'ye edebiyat öğretmeni olarak dönmesiyle başlıyor; hem liseye hem doğup büyüdüğü şehre dönmesiyle. Dönem içinde dönem, 1974 ve 1958 yıllarında paralel bir kurgu ile anlatılıyor hikaye.

Huzur verici, etkileyici müziğiyle eski TRT dizilerine saygı duruşu gibi Yedi Güzel Adam. Edebiyat ve şiir ağırlıklı, karakterlerin gerçek edebi kişilikler olması bakımından da önemli. Sorumluluğu büyük, başarılı olması halinde gidilecek yeni yollar açacak. Fikir olarak orijinal bulduğumu belirterek dizinin bahtının açık olmasını canı gönülden diliyorum.

Medyada oluşan rüzgarın, seyircinin merak ve ilgisinin devamlı olması senaryonun dinamikliğine ve derinliğine bağlı. Dramanın çatışmadan beslendiği doğrudur ama yerli dizilerde çatışma mevzusu hep kötülükle ve kötü karakterlerle telafi ediliyor. Ki Yedi Güzel Adam'da da çatışma Kambur Emine'nin sırtına yüklenmiş. İlk iki bölüm itibariyle derinleşen tek karakterdi Emine.

1958'de kaderleri lisede kesişen, birbirinden hiç ayrılmayan Yedi Güzel Adam'ın arkadaşlıklarının nasıl dostluğa dönüştüğü; filozof, şiir avcısı, Aristo lakaplarını nasıl bulduklarına dair bir hikaye mevcut değil. Öğretmenleri, ebeveynleri ile ilişkilerine dair detaylar da yok. Geçmişteki hikayenin anekdotlar halinde ilerlemesi dramanın bütününü zedeleyici bir etkiye sahip. 1974 yılında ise idealist öğretmen portresinde Erdem Beyazıt var, bu sefer de öğrenci tarafı eksik. Şiddete meyyal asi bir liseli ön plana çıkıyor ama ne hal tavır ne saç traşı olarak 1970'lere uygun değil; daha ziyade günümüz gençliğinin portresi gibi. Koca lisede edebiyata düşkün, okumayı yazmayı seven, edebiyat öğretmeninin şair olmasıyla heyecanlanan bir öğrenci olmaz mı? Henüz iki bölümü yayınladı, şimdilik yok diyelim.

Rasim Özdenören'in, senaryoda itiraz ettiği kısımlara bu belgesel değil dizi cevabını alması düşündürücü. Belgesel değil dizi diye diye Muhteşem Yüzyıl'ı ne hale getirdiklerini gördükçe endişelenmemek elde değil. Çünkü belgesel değil dizi denilen noktada bir dizi klişesi girer devreye. Yedi Güzel Adam'da son yılların olmazsa olmaz klişesi entrikadan sorumlu kişi kambur Emine. Beyazıtların konağında yaşayan Emine; hem kambur hem besleme hem de karşılıksız bir şekilde Erdem'e aşık. İlk iki bölümün hikayesine damgasını vuran idam sahnesiyle birlikte Emine'nin hikayesi oldu. Çektiği acı, karşılıksız aşkı, kıskançlığı, kabul etmediğin kader kamburun olur sözleriyle. Küçük yaşta konağa alınan, sevilen, evin kızı gibi değer verilen Kambur Emine; kötülükte sınır tanımayacaksa Yedi Güzel Adam'ın diğer dizilerden ne farkı kalacak? Emine, Erdem'i nişanlısından ayırmaya kalktı başarılı olamadı, kınanın içine cam kırıkları koydu kıskançlık hissine yenilerek. Seviliyor, değer veriliyor, ama kusurundan dolayı içindeki kötülüğe teslim oluyor alt metni fiziki kusuru olan insanlara büyük haksızlık, incitici bir yaklaşım.

Yedi Güzel Adam yedisi de birbirinden kıymetli ama keşke bu bir dizi savunusunun altına sığınıp entrika şarttır denmeseymiş senaryo yazılırken. Yedi Güzel Adam'ın hikayesi entrikasız daha güzel olabilirdi pekala. Hikaye senaryo bir bütün olduğu gibi mesaj da o bütüne aittir. Gençler; edebiyat, şiir ve dostlukla tanışsın, Yedi Güzel Adam rol model olsun isteniyorsa, senaryonun tamamında kullanılan dilin ve bakış açısının bütünlük arz etmesi gerekiyor.

İzlenme oranlarına bakıp muhafazakar izleyici neden ilgi göstermedi diye incitici bir tutum takınmak yerine, neden seyirci ile sağlıklı bir iletişim kurulamıyor sorusuna cevap aranması gerekiyor.

Yazının kaynağına ulaşmak için tıklayınız.

Yazar: Sema Karabıyık
02-05-14
E mail: yenisafak.com.tr
 
 
Yorumlar: 0
Bu yazı için henüz yorum yapılmamıştır.
YEDİ GÜZEL ADAM
Online Kişi: 29
Bu Gün: 295 || Bu Ay: 753 || Toplam Ziyaretçi: 2.226.272 || Toplam Tıklanma: 52.216.974