ÂYET-İ KERÎME
Ey Peygamber! Dinlerine uymadıkça Yahudiler de Hrıstiyanlar da senden asla hoşnut olmayacaklardır.
Bakara, 120.
HADÎS-İ ŞERİF
Dünya tatlı ve caziptir. Allah sizi dünyada egemen kılacak ve nasıl davranacağınıza bakacaktır. Dünyadan ve kadınlardan sakının.
Müslim, Rikak, 99.
SÖZÜN ÖZÜ
Bir düşünce için ölümü göze almak, kendini feda ediş değil; hayatı anlamlandırmaktır.
İsmet Özel
Kategori : EDEBİYAT / UNUTULMAYANLAR
Okunma Sayısı: 2876
Yazar: Elif Sönmezışık
ÖMRÜNÜ TÂRİHÎ ROMANA ADADI

ÖMRÜNÜ TÂRİHÎ ROMANA ADADIEdebiyat tarihimizin önemli romancılarından Mustafa Necati Sepetçioğlu ESKADER tarafından Bâbıâli Sohbetleri’nde yâd edildi. Neredeyse her türde eser kazandıran yazarı anlatan Yard. Doç. Dr. Ramazan Topdemir, Sepetçioğlu’nun tarihi iyi kavramış ve iyi anlatmış bir münevver olduğunu vurguladı.

Edebiyat Sanat ve Kültür Araştırmaları Derneği (ESKADER)’nin her hafta Timaş Kitapkahve’de düzenlediği Bâbıâli Sohbetleri’nin 220’ncisi yapıldı. Birçok roman, hikâye ve tiyatro eserini kültür hayatımıza kazandırmış olan edebiyatçılarımızdan Mustafa Necati Sepetçioğlu’nun konuşulduğu toplantıda, yazarın romancılığını ve romanlarını Yard. Doç. Dr. Ramazan Topdemir anlatırken, takdimi edebiyatçı yazar İlyas Dirin gerçekleştirdi. Selçuklulardan başlayarak fetih tarihimizi ve Çanakkale’yi işlediği roman dizilerinin benzersiz bir kaynak olduğu üzerinde duran Topdemir, Sepetçioğlu’nun monoton bilgilerin ötesine geçerek tarihi sevdiren romanlara imza attığını kaydetti. Dinleyiciler arasında bulunan şair ve yazar Yusuf Bilge, musiki üstadı Fırat Kızıltuğ ve ESKADER Kurucu Başkanı Mehmet Nuri Yardım da Sepetçioğlu hakkındaki düşünlerini ifade ederek adının nasıl yaşatılması gerektiğine ilişkin düşüncelerini ortaya koydular.

DİZİ ROMANLARINDA BİR İSTİSNA

Konuşmacı Ramazan Topdemir’in 1970-80 arasında yazılmış tarihî romanlar üzerinde ihtisası bulunduğunu ve bu araştırmalar ışığında Mustafa Necati Sepetçioğlu’nun romanları üzerine incelemeler yaptığını anlatan İlyas Dirin, Sepetçioğlu’nun roman dışında birçok türde eserler kaleme aldığını, tarihî romancılık alanında Türkiye’de benzersiz bir yeri olduğunu ifade etti. “Sepetçioğlu edebiyatımızda en çok seri roman kaleme alan bir yazardır ve roman üçlemesi yazan edebiyatçılarımızın başında gelir. Çok geniş bir tarih kesitini kronoloik olarak ele almış başka bir romancımız yok.” diyen Dirin, romanlarının adlarını sıralayarak konuları hakkında kısa bilgiler aktardı.  Sepetçioğlu’nun hem uzak, hem yakın tarihimize dair olanların yanı sıra biyografik romanlar da yazdığına dikkat çeken Dirin, romancılıkta en zor tür olan tarihî romanların altından ustalıkla kalktığını, romanlarını okuduğunuzda gerçekliği başarılı bir şekilde yansıttığını belirtti.

NEDEN SEPETÇİOĞLU?

Mustafa Necati Sepetçioğlu’nun ömrünü tarihî romana adamış bir düşünür ve aydın olarak karşımıza çıktığını anlatan Ramazan Topdemir, dün bugün ve yarını farklı kategorilerde ele alarak, felsefeyi, sosyolojiyi, psikolojiyi ve tarihî bilgileri işleyerek gençliğe mesaj verdiğini ifade etti. “Sepetçioğlu bütün bu unsurları edebiyat mutfağında harmanlamış ve okuyucuya sunmuştur. 1970 ve 80 arası tarihî romanlara ağırlık verdi. Tarihî roman kaleme alan bir yazar, içinde bulunduğu siyasî durumu da göz önünde bulundurmak zorundadır.” diyen Topdemir, Sepetçioğlu’nun tarihî romanları kaleme aldığı sürecin Türkiye’nin çalkantılı yıllarına rastladığını, tarihin önümüzü aydınlatan yönüne inandığı için bu minvaldeki romanlara ağırlık verdiğini kaydetti. Sepetçioğlu’nun olayları anlatırken olumlular kadar olumsuz yönleri de es geçmediğini vurgulayan Topdemir, “Romanlarında zamanın etnik meselelerine, tarihî vak’alar aracılığı ile mesajlar vermiştir. Amacı yalnızca tarihi aktarmak değil, günümüz için de olmuş olanlardan ders çıkarmaktır.”  dedi.

DEVLET VE MANEVİYAT

Edebiyatımızda ilk tarihî romanları Ahmet Midhat Efendi ve Namık Kemal’in yazdığını anlatan Ramazan Topdemir, Reşat Ekrem Koçu, Turan Tan, Kemal Tahir, Tarık Buğra, Nihal Atsız, Mustafa Necati Sepetçioğlu’nun peşpeşe bunu devam ettirdiğini, Sepetçioğlu’nun birçok romancının aksine kendi tercihi ile tarihî romanlara yöneldiğini ifade etti. “Selçuklu ve Osmanlı’nın kuruluşundaki manevî dinamikleri irdeledi ve manevî erenlerin kuruluş sürecindeki önemini vurguladı. Burada ‘İnsanı yaşat ki devlet yaşasın’ felsefesiyle Anadolu insanına aşılanan kardeşlik, birlik ve dirlik unsurlarının önemine dikkat çekti. Osmanlı’yı İstanbul’un fethine kadar götüren manevi alt yapıyı ortaya koydu.” diyen Topdemir, Selçuklu ve Osmanlı’nın kuruluşundan itibaren süregelen stratejik bilinci çok iyi anladığının ve romanlarında ifade ettiğinin altını çizdi. Osman Bey, Orhan Bey, Şeyh Edebali, Yunus Emre gibi tarihteki kilit kahramanlarla ilgili Sepetçioğlu’nun romanlarından pasajlar aktaran Topdemir, sözlerini şöyle sürdürdü:

ÇAĞIMIZIN DEDE KORKUT’U

“Sepetçioğlu romanlarında iki eksen üzerinden gider; biri manevî hükümdarlar, bir de fiilî hükümdarlardır. Siyasî teşhisleri son derece isabetlidir. Kuru tarihî bilgiler aktarmamıştır. Yumuşak, zarif ve anlaşılır Türkçesi ile ecdadın başarı ve hüsranlarından ders çıkartarak günümüz insanlığına ve bilhassa gençliğine motivasyon sağlamak için çabalamıştır. Bu noktada başarılı olduğuna inanıyorum. Romanlarının günümüze büyük yansımaları oldu. İnsanlarımıza tarihi sevdirmeye gayret etti ve sevdirdi. Sepetçioğlu ömrünü bu romanların altyapısını sağlamaya, sağlıklı bir şekilde analizlerini yaparak okuyucuya ulaştırmaya adadı. Az zamanda çok eser ortaya koyan velut bir yazardı. ‘Çağımızın Dede Korkut’u’ unvanı da kendisine verilmiştir.”

YAZARIN GÜCÜ

Şair ve yazar Yusuf Bilge, 70’li yılların çalkantılarına rastlayan gençlik yıllarında Mustafa Necati Sepetçioğlu’nun romanlarını okuyup anlamaya çalışarak kendini eğiten bir grup içinde yer aldığını anlatarak o topluluk içinden başarılı birçok şahsiyet ve yazar çıktığını, Sepetçioğlu romanlarının kişiyi olumlu ve verimli olmaya sevk ettiğini dile getirdi. “Bir yazarın gücü ancak bu kadar olabilir. Millî kültürümüzle ilgili muazzam bir damar yakaladı.” diyen Bilge, Sepetçioğlu’nun toplumumuzun manevî hasletlerini ve millî kültür unsurlarını sanatla işlediğine dikkat çekti. ESKADER Kurucu Başkanı edebiyatçı yazar Mehmet Nuri Yardım, çocuk yaşlarında ilk tanıdığı yazarın Sepetçioğlu olduğunu söyleyerek çocukluğunda kendisiyle tanışma fırsatı bulduğunu hâtırası ile birlikte nakletti. Tarihî romanlarının mutlaka sinemaya uyarlanması gerektiğini belirten Yardım, tiyatrolarının da vefatından bu yana oynanmadığına dikkat çekerek yeniden gündeme gelmesini diledi. Sepetçioğlu’nu yakından tanıyan Fırat Kızıltuğ, âdeta ağabey-kardeş ilişkisi içinde olduklarını söyleyerek eserlerinin yayımlanma süreci hakkında bilgi verdi. Program sonunda konuşmacılar ve dinleyiciler birlikte hâtıra fotoğrafı çektirdiler.

MUSTAFA NECATİ SEPETÇİOĞLU

Yazının kaynağına ulaşmak için tıklayınız.

Yazar: Elif Sönmezışık
21-11-14
E mail: bizimsemaver.com
 
 
Yorumlar: 0
Bu yazı için henüz yorum yapılmamıştır.
ÖMRÜNÜ TÂRİHÎ ROMANA ADADI
Online Kişi: 27
Bu Gün: 554 || Bu Ay: 9.777 || Toplam Ziyaretçi: 2.201.573 || Toplam Tıklanma: 51.945.763