ÂYET-İ KERÎME
Ey Peygamber! Dinlerine uymadıkça Yahudiler de Hrıstiyanlar da senden asla hoşnut olmayacaklardır.
Bakara, 120.
HADÎS-İ ŞERİF
Dünya tatlı ve caziptir. Allah sizi dünyada egemen kılacak ve nasıl davranacağınıza bakacaktır. Dünyadan ve kadınlardan sakının.
Müslim, Rikak, 99.
SÖZÜN ÖZÜ
Bir düşünce için ölümü göze almak, kendini feda ediş değil; hayatı anlamlandırmaktır.
İsmet Özel
Kategori : İKTİBAS / Muhtelif Mevzûlar, Yazarlar, Yazılar
Okunma Sayısı: 2514
Yazar:
KAHVEHANELERDE OSMANLI DEVRİMİ

KAHVEHANELERDE OSMANLI DEVRİMİTürkiye Kah­ve­ci­ler Bü­fe­ci­ler Fe­de­ras­yo­nu Yö­ne­tim Ku­ru­lu Üye­si ve An­ka­ra Kah­ve­ha­ne­ci­ler Oda­sı Baş­ka­nı İsa Gü­ven, kı­ra­at­ha­ne kül­tü­rü­nü ge­ri ge­tir­me ça­lış­ma­la­rı kap­sa­mın­da, "Kah­ve­ye gi­di­yo­rum, ki­ta­bı­mı oku­yo­rum" pro­je­siy­le bir­çok kah­ve­ha­ne­ye kü­tüp­ha­ne aç­tık­la­rı­nı söy­le­di. Os­man­lı­’da hal­kın sos­yal, kül­tü­rel, eko­no­mik ve eğ­len­ce ih­ti­yaç­la­rı­nın kar­şı­lan­dı­ğı kah­ve­ha­ne­ler gü­nü­müz­de iş­siz güç­süz ki­şi­le­rin va­kit­le­ri­ni ge­çir­di­ği, ku­mar da da­hil çe­şit­li ma­sa oyun­la­rı­nın oy­nan­dı­ğı ve ai­le içi so­run­la­ra ne­den olan yer­ler ola­rak al­gı­la­nı­yor. Söz ko­nu­su al­gı­nın na­sıl oluş­tu­ğu­nu ve bu al­gı­yı yık­mak için ne­ler yap­tık­la­rı­nı Tür­ki­ye Kah­ve­ci­ler Bü­fe­ci­ler Fe­de­ras­yo­nu Yö­ne­tim Ku­ru­lu Üye­si ve An­ka­ra Kah­ve­ha­ne­ci­ler Oda­sı Baş­ka­nı İsa Gü­ven ga­ze­te­mi­ze an­lat­tı.

ESKİ KÜLTÜR ÖLDÜ

Os­man­lı kah­ve­ha­ne kül­tü­rü­nün top­lu­mu­muz­da önem­li bir ye­ri ol­du­ğu­nu vur­gu­la­yan Gü­ven, "Kah­ve­ha­ne kül­tü­rü Os­man­lı­dan ge­len bir kül­tür­dü. Es­ki­den in­san­la­rın top­la­nıp va­kit ge­çir­di­ği, ki­tap oku­du­ğu, hoş mu­hab­bet­le­rin ol­du­ğu bir yer­di. Kah­ve­ha­ne­ler­de or­ta oyun­la­rı oy­na­nır, okur ya­zar­lı­ğı olan­lar ge­lir, ora­da ki­tap okur, şi­ir okur ve on­lar­dan çay pa­ra­sı da alın­maz­dı. Ma­hal­le­ye ge­len ilk kah­ve­ha­ne­yi zi­ya­ret eder­di. Bi­ri­si hak­kın­da bil­gi al­mak is­ti­yor­sa kah­ve­ci­ye so­rar­dı" di­ye­rek, o kah­ve­ha­ne kül­tü­rün­den uzak­la­şıl­dı­ğı­nı an­lat­tı.

ANLAMLI PROJE

Kah­ve­ha­ne­le­rin top­lum­da olu­şan kö­tü al­gı­sı­nı kır­mak ve es­ki kah­ve­ha­ne kül­tü­rü­nü ya­şat­mak adı­na bir­çok ça­lış­ma baş­lat­tık­la­rı­nı ifa­de eden Gü­ven, "Biz bu­ra­la­rı es­ki kı­ra­at­ha­ne­le­re dön­dür­mek için 'Kah­ve­ye gi­di­yo­rum, ki­ta­bı­mı oku­yo­rum' pro­je­si­ni baş­lat­tık. An­ka­ra'da­ki il­çe be­le­di­ye­le­riy­le be­ra­ber 12 pi­lot böl­ge­de­ki kah­ve­ha­ne­le­re kü­tüp­ha­ne aç­tık. Bu­ra­la­ra ge­len va­tan­daş­lar uy­gu­la­ma­dan çok mem­nun. Kah­ve­ha­ne­le­rin hal­kın kü­tüp­ha­ne­si ol­ma­sı için bü­yük bir mü­ca­de­le ve­ri­yo­ruz ve ge­le­cek gü­zel pro­je­le­re de açı­ğız" de­di.

DERNEKLER KUMAR ÜSSÜ

Der­nek­ler ka­nu­nu kap­sa­mın­da açı­lan bin­ler­ce der­ne­ğin hem ken­di­le­ri­ne hem eko­no­mi­ye hem de top­lu­ma za­rar ver­di­ği­ni ile­ri sü­ren Gü­ven, "Her bir ara­ya ge­len 7 ki­şi bir der­nek açı­yor. Dev­let bu­ra­lar­dan ver­gi al­mı­yor, biz­den alı­yor. Ya­ni ka­yıt dı­şı eko­no­mi olu­yor. Bu der­nek­le­re po­lis gi­re­mi­yor. bun­dan is­ti­fa­de eden ba­zı der­nek­ler, içe­ri­de ku­mar oy­na­tıp iç­ki içi­ri­yor" şek­lin­de ko­nuş­tu.

GİDEREK TÜKENİYORUZ

Ken­di mes­lek­taş­la­rı ara­sın­da da ku­mar oy­na­tan ba­zı ki­şi­le­rin ol­du­ğu­nu be­lir­ten Gü­ven, ku­ma­ra as­la mü­sa­ma­ha gös­ter­me­dik­le­ri­ni ve o iş­let­me­le­ri di­rekt ka­pat­tık­la­rı­nı söy­le­di.

Baş­kan Gü­ven, uyum ya­sa­la­rı, der­nek ya­sa­la­rı ve si­ga­ra ya­sa­ğı­nın kah­ve­ci mes­le­ği­ni olum­suz et­ki­le­di­ğini be­lirt­ti. Her ge­çen gün bu sek­tö­rün azal­ma gös­ter­di­ği­ni vur­gu­la­yan İsa Gü­ven, şun­la­rı kay­det­ti: "Tür­ki­ye'de 100 bin der­ne­ğin ol­ma­sı­na kar­şın 83 bin kah­ve­ha­ne var. Sa­de­ce An­ka­ra Kah­ve­ha­ne­ci­ler Oda­sı'nın 2005 yı­lın­da 3 bin 500 üye­si var­dı. Bu gün­ler­de bin 350 üye­si kal­dı. Çı­ka­rı­lan ya­sa­lar­dan son­ra kah­ve­ha­ne­ci­ler yüz­de 70 iş kay­bı­na uğ­ra­dı. Si­ga­ra ya­sa­ğı­nı des­tek­li­yo­rum fa­kat si­ga­ray­la mü­ca­de­le­nin tek çö­züm yo­lu bu de­ğil. Hem kah­ve­ha­ne­ci­le­rin za­ra­ra uğ­ra­ma­ma­sı hem de kah­ve­ha­ne içe­ri­sin­de si­ga­ra içe­bil­me­si si­ga­ra­lı ve si­ga­ra­sız kah­ve­ha­ne­ler şek­lin­de bir dü­zen­le­me ya­pıl­ma­lı­dır" di­ye ko­nuş­tu.

Haberin kaynağına ulaşmak için tıklayınız.

Yazar:
18-01-15
E mail: gazetevahdet.com
 
 
Yorumlar: 0
Bu yazı için henüz yorum yapılmamıştır.
KAHVEHANELERDE OSMANLI DEVRİMİ
Online Kişi: 24
Bu Gün: 36 || Bu Ay: 6.053 || Toplam Ziyaretçi: 2.236.857 || Toplam Tıklanma: 52.308.796