ÂYET-İ KERÎME
Ey Peygamber! Dinlerine uymadıkça Yahudiler de Hrıstiyanlar da senden asla hoşnut olmayacaklardır.
Bakara, 120.
HADÎS-İ ŞERİF
Dünya tatlı ve caziptir. Allah sizi dünyada egemen kılacak ve nasıl davranacağınıza bakacaktır. Dünyadan ve kadınlardan sakının.
Müslim, Rikak, 99.
SÖZÜN ÖZÜ
Bir düşünce için ölümü göze almak, kendini feda ediş değil; hayatı anlamlandırmaktır.
İsmet Özel
Kategori : / MAÂRİF (Eğitimle İlgili Yazılar)
Okunma Sayısı: 3769
Yazar: Mehmet Bahadıroğlu
TÜRKLER İNGİLİZCE ÖĞRENEMEZ Mİ?

Bu israf nereye kadar?

Geçtiğimiz günlerde henüz yeni mezun olan bir ahbabımla konuşurken, ‘sahi’ dedim, ‘bu İngilizce dersleri ne işe yarar?’

Liseli İngilizce bilen mi olurmuş!

Henüz yeni mezun olmuştu. Dersleri başarılı idi. Bu sebeple Amerika’da okuyacaktı üniversiteyi. “Ama” dedi, “öncelikle burada İngilizce öğrenmem lazım.” Şaşırmadım ama “insaf” dedim. 9 yıl bir öğrenciye İngilizce eğitimi verilir de nasıl olur İngilizce konuşamaz, insaf! Serzenişim elbette ki İngilizce kursuna yazılacak dostuma değildi. Serzenişim hatta yuhalayışım bir İngilizce sistemi koyup, bu sistemi başarıyla bitirebilen öğrencisine dahi İngilizce öğretemeyen zavallı eğitim düzenineydi. Basit sanmayın sakın. Durum oldukça vahim. Şimdi yaslanın arkanıza ve iyi okuyun sıralayacaklarımı.

10 yaşında başlar bu zulüm!

Ülkem öğrencisi ilkokul 4. sınıfta başlar İngilizce eğitimi almaya. 4. sınıfta haftada 2 saat İngilizce dersi vardır. Ortalama bir öğretim yılı 35 haftadan ibaret olduğuna göre, 4. sınıfta 70 saat İngilizce dersi alır öğrenci. 5. sınıf öğrencisi için de durum tıpa tıp aynıdır. Haftada iki saat dersten 35 haftada 70 saat ders daha alır. 4 ve 5. sınıfta aldığı İngilizce derslerini topladığımızda ise 140 saat olur.

6, 7 ve 8. sınıflarda zorunlu İngilizce eğitimi haftada 4’er saatten devam eder. Yani 6. sınıfta bir öğrenci haftada 4 saatten, bir öğretim yılında 140 saat ders görür. 140 da 7. sınıfta. Bir o kadar da 8. sınıfta İngilizce dersi gören öğrencimiz, ortaokul öğreniminde 420 saat İngilizce dersi almış olur. Unutuyordum. 140 saat de, 4 ve 5. sınıfta olduğuna göre her ilköğretim öğrencisi mezun olurken 560 ders saati İngilizce öğrenimi almıştır muhakkak.

İşte burada donakalırız. İngilizce notları 4. sınıftan, 8. sınıf sonuna kadar 100 puandan aşağıya inmeyen öğrenci dahi asla ve asla mezun olurken İngilizce bilmiyordur. Ne kadar da vahim! Bir öğrenciye 560 saat İngilizce dersi verip İngilizce öğretememek! Halbuki, kaliteli bir İngilizce kursu istekli bir öğrenciye azami 3 kurda (maksimum 300 saat) üniversitede kullanabileceği bir dil sunmakta. Yalnız elbette ki M.E.B.’nın İngilizce fecaati bu kadarla sınırlı değil. Gelin devam edelim serüvene.

Anadolu lisesi mezunu İngilizce bilir mi?

Yukarıda kendisinden bahsettiğimiz kardeşimiz bir Anadolu meslek lisesi mezunu. Serüvenimize onun okulundan devam edelim iyisi. Her Anadolu ve Anadolu meslek lisesi 9. sınıf öğrencisi haftada 9 saatlik İngilizce dersinden yılda 315 ders saati öğrenim alır. Bu da demektir ki, 9 sınıfta da İngilizce dersi alan öğrencimizin, ilköğretim İngilizce dersleriyle beraber ulaştığı sonuç 875 saat derstir.

Anadolu, meslek ve genel liselerde 2. sınıfta İngilizce eğitimi haftada 4 saatten devam eder. Ders saatini toplamaktan sıkıldığım İngilizce dersinin son aşaması da şudur ki; haftada 4 saat, bir öğretim yılında yılda 140 saat ders eder. Lise 3 ve 4 ile de toplanınca 420 saat ders daha ilave edilir büyük rakamımıza.

İşte şimdi korkunç tabloyu açıklıyorum. Korkunç olan elbette ki bir öğrencinin eğitim alması değil! Korkunç olan binlerce saatini verip de bir İngilizce diline muvaffak olamayışı. Elbette ki bunun sorumlularını öğrencileri değil, sistemi bu şekilde oluşturanlar olarak görüyoruz. Netice odur ki; 40 dakikadan 1295 İngilizce dersi alır lise mezunu garip öğrencimiz.

Yıllık kayıp sadece 1 katrilyon değil!

Şimdi yetkililere soruyoruz? Sizler 863 saatini aldığınız insanlara bunun karşılığını verebiliyor musunuz? Eğer verebiliyorsanız niye bu insanlar İngilizce bilmiyor!? Yahut nasıl oluyor da sizlerin 1300 derste öğretemediğiniz İngilizce’yi, özel kurumlar 300 derste öğretebiliyor!? Şaka yapmıyorum, abartmıyorum. Başından beri tüm teferruatlarını matematiksel olarak ortaya koymuş bulunmaktayım. M.E.B. bir öğrenciye 1300 derste İngilizce öğretemiyor.

Şimdi bir öğrencisi olarak, soruyorum sisteme? 1300 dersimi ve hayatta en değerli varlığım olan zamanımın 863 saatini ne yaptın? Bana nasıl geri döndürdün? Ne hakla çöpe attın? Bir soru daha soruyorum sisteme? 40.000 İngilizce öğretmeninin ücretlerini ödemek için biz halkından aldığın yıllık 960 trilyon lirayı neye mukabil sayacaksın!?

Elbette ki bu sorun sadece bugünün sorunu değil. Bu sorunun kaynağına inmek bir asır öncesine yaklaşmak demek. Elbette bu hak tecavüzünün faili, sistemi bu şekilde yürütmek zorunda kalanlar değil, bu şekilde tertip edenler. Ancak, olur mu bilmem, belki bu saatten sonra dahi bir çözüm üretilebilir!

Not: Sizler bunları okurken, bu haber, asıl okuması gerekenlerin de okuması için Milli Eğitim Bakanı ve Cumhurbaşkanı gibi siyasilere de gönderildi. Hem de okumayacaklarını varsayarak, okusalar da hiçbir şeyin yapılmayacağını bilerek!

Mehmet Bahadıroğlu günahkâra değil, günaha düşman

Yazının kaynağına ulaşmak için tıklayınız.

Yazar: Mehmet Bahadıroğlu
13-10-10
E mail: dünyabizim.com
 
 
Yorumlar: 0
Bu yazı için henüz yorum yapılmamıştır.
TÜRKLER İNGİLİZCE ÖĞRENEMEZ Mİ?
Online Kişi: 19
Bu Gün: 130 || Bu Ay: 1.513 || Toplam Ziyaretçi: 2.228.201 || Toplam Tıklanma: 52.236.295