ÂYET-İ KERÎME
Ey Peygamber! Dinlerine uymadıkça Yahudiler de Hrıstiyanlar da senden asla hoşnut olmayacaklardır.
Bakara, 120.
HADÎS-İ ŞERİF
Dünya tatlı ve caziptir. Allah sizi dünyada egemen kılacak ve nasıl davranacağınıza bakacaktır. Dünyadan ve kadınlardan sakının.
Müslim, Rikak, 99.
SÖZÜN ÖZÜ
Bir düşünce için ölümü göze almak, kendini feda ediş değil; hayatı anlamlandırmaktır.
İsmet Özel
Kategori : / ÎMAN VE İSLÂM
Okunma Sayısı: 5029
Yazar: E. Bilge Ceylan
BİZİM TAKVİMİMİZ HİCRETLE BAŞLAR

16 Temmuz 610…(1) Kainatın hürmetine yaratıldığı ‘âlemlere rahmet’ Peygamberimiz Efendimiz’in sevgili Mekkesinden ayrılışı ve rüyasında gördüğü ve Ehl-i Kitab’ın dahi kitaplarından bildiği o iki taşlık arasına, Yesrib’e vardığı, Talaal bedru aleyna nidalarıyla karşılandığı kutlu vakit. Onun için müslümanların 1 Muharrem gecesi akşam ile yatsı arasında yokuş çıkmasının bir güzel sünnet olarak kaldığı uğurlu vakit…
 
Bütün hayırlı günler gibi Hicrî yılbaşı olan Muharem ayının da bazı edepleri var. Bunlardan en önemlisi ilk on gün içinde bilhassa birinci ve onuncu günlerinde sabahleyin 3 kere okunacak dua. Bu dua için "Her kim bu duayı on gün günde 3 kere okursa Allâh Taala o kimseyi gelecek senenin Muharrem ayına kadar bütün belalardan emin ve muhafaza buyurur" diye rivayet olunmuştur.
 
O aziz dua şöyle:
 
"Bismillahirrahmanirrahim. Allâhümme ente'l-Ebediyyü'l-Kadîmü'l-Hayyu'l-Kerîmü'l-Hannânü'l-Mennânu ve hâzihi senetün cedîdetün es'elüke fîhâ el-ismete mine'ş-şeytâni'rracîm. Ve'l-avne alâ hâzihi'n-nefsi'l-emmâreti bi's-sûi ve'l-iştigâle bima yukarribunî ileyke yâ Ze'l-celâli ve'l-ikrâmi bi-hürmetike yâ Erhame'r-râhimîn"
 
Bu büyük ikramiyeli duanın anlamı da şu: "Allâhım! Sen Ebedîsin, Kadîmsin, Dirisin, Kerimsin, Hannansın, Mennansın. Bu yeni sene içinde beni İlahi rahmetten kovulmuş şeytandan korumanı istiyorum. Yine sana yaklaştıracak şeylerle meşgul olabilmem için yardımnı istiyorum, Ey Celâl ve İkram Sahibi Allâhım! Rahmetinle lutfeyle ey merhametlilerin en merhametlisi"
 
Muharremin 10. günü büyük şehadet ile özdeşleşse de aynı zamanda büyük kurtuluşlara da tarih düşürmüştür. Bugün:
 
1. Allah, Hz. Musa'ya (a.s.) Âşura Gününde bir mucize ihsan etmiş, denizi yararak Firavun ile ordusunu sulara gömmüştür.
2. Hz. Nuh (a.s.) gemisini Cûdi Dağının üzerine Âşura Gününde demirlemiştir.
3. Hz. Yunus (a.s.) balığın karnından Âşura Günü kurtulmuştur.
4. Hz. Âdem'in (a.s.) tevbesi Âşura Günü kabul edilmiştir.
5. Hz. Yusuf kardeşlerinin atmış olduğu kuyudan Âşura Günü çıkarılmıştır.
6. Hz. İsa (a.s.) o gün dünyaya gelmiş ve o gün semâya yükseltilmiştir.
7. Hz. Davud'un (a.s.) tevbesi o gün kabul edilmiştir.
8. Hz. İbrahim'in (a.s.) oğlu Hz. İsmail o gün doğmuştur.
9. Hz. Yakub'un (a.s.), oğlu Hz.Yusuf'un hasretinden dolayı kapanan gözleri o gün görmeye başlamıştır.
10. Hz. Eyyûb (a.s.) hastalığından o gün şifaya kavuşmuştur. (Sahih-i Müslim Şerhi, 6:140.)
 
Her ne kadar Muharrem deyince önce yanık yüreklerimizin aklına ‘Her gün aşura her yer Kerbela; Kerbala çölü boyandı kanla’ ağıtları geliverse de 10 Muharrem mahza hayırların yerlerin ve göklerin semalarını kapladığı vakittir. Hazret-i Huseyn Efendimizin kutlu şehadeti dahi en büyük bir rahmettir müslümanlar için. Hatırlı kitaplarda denilir ki İmam Huseyn şehadete koşarak müslümanlara paratoner olmuş ve onlara gelecek bin belanın dokuz yüz doksan dokuzunu üzerlerinden almıştır. Bu enfüsi bilgiler bilene hoş tefekkür ve hoş teselli vesilesidir elbet.  
 
Bir de güzel namazı vardır Muharremi karşılamanın. Aynı zamanda üzerimizdeki hakları helal etmemizi sağlayan. 7 fatiha, 7 ayetel kürsi, 7 ihlas-ı şerif ile kılınan iki rekatlık harika bir namaz. Zilhıccenin ve Muharremin ilk on günü için helallik vakitleri denilir. Bu günlerde üzerindeki manevi ağırlıklardan arınan kalp bir sonraki senenin beratına da hoş hazırlık eylemiş olur.

Ayrıca Aşure Günü ve 10 çeşit malzeme almak, tasadduk ve ikramda bulunmak da sene içinde berekete vesile olur diye öğrenegelmişizdir.
 
Yılbaşı adı altında anlamsız, amaçsız ve faydasız şeylerle avunmaya alıştırıldığımız bir dünyada yeniden Yüce Rabbimizin rızasını aramak üzere dikkatimizi  toplamanın ve edebimizi takınmanın bizlere çok yakışacağına inanıyor yeni yılımızın hayırlara vesile olmasını diliyoruz.
 
Selam, unutulmuş bir sünneti daha diriltenlerin üzerine olsun.

Yazının kaynağına ulaşmak için tıklayınız.

NOT: Vurgular bize âittir.

(1)HATIRLATMA: Buradaki 610 tarihi sehven yazılmış olsa gerek; 622 olmalı. Yazının aslı böyle olduğundan dokunmadık, bu hatırlatmayı yapmayı uygun gördük. "Doğruluş"

Yazar: E. Bilge Ceylan
08-12-10
E mail: haberkültür.net
 
 
Yorumlar: 0
Bu yazı için henüz yorum yapılmamıştır.
BİZİM TAKVİMİMİZ HİCRETLE BAŞLAR
Online Kişi: 16
Bu Gün: 19 || Bu Ay: 1.659 || Toplam Ziyaretçi: 2.228.662 || Toplam Tıklanma: 52.240.049