HALEB'E DÖNÜÞ

Halep, 12 Aralýk 2016'da Rus ve Ýran destekli Esed ordusu tarafýndan düþürülmüþtü. Üzüntümüz hadsizdi. 30 Kasým 2024'te geri alýndý.

YET- KERME
Ey Peygamber! Dinlerine uymadýkça Yahudiler de Hrýstiyanlar da senden asla hoþnut olmayacaklardýr.
Bakara, 120.
HADS- ERF
Dünya tatlý ve caziptir. Allah sizi dünyada egemen kýlacak ve nasýl davranacaðýnýza bakacaktýr. Dünyadan ve kadýnlardan sakýnýn.
Müslim, Rikak, 99.
SZN Z
"Her kim selefin bilmediði bir amel icad ederse, Peygamber'in risalete ihanet ettiðini iddia etmiþ olur. Çünkü din tamamlanmýþtýr (Maide, 3) O gün din olmayan þey bugün de din deðildir."
Ýmam Mâlik
Kategori : / MÜLÂKÂT
Okunma Says: 4340
Yazar: Cihad Kayaduman
DÜNDEN BU GÜNE ÝSLÂMCI GENÇLÝK

slamc gençlik

Fatih Üniversitesi Sosyoloji bölümü örencisi bir kardeimiz 'slamc Gençlik' üzerine yapt bir aratrma çalmas için bana bir takm sorular sordu. Sorular durum tespiti yapmak amaçl olduu için ne olmas gerektiinden çok u anda durumun ne olduuna yönelik cevaplar verdim. Bu yazmda bu sorular ve cevaplarm paylamak istiyorum.

unu da belirtmeliyim ki 'slamc'lktan anladm ile günümüzdeki slamclarn durumu çok farkl. Ben muvahhid gençleri deil de kafe gençliini ele alarak sorulara cevap verdim ve onlara 'slamc' denmesinden de oldukça rahatszm.

Günümüz slamc gençlii deyince 2 ksma ayryorum bunlar: Benim için gerçekten Müslüman gençlik (slamc) ile günümüz slamc gençlii ayrlyor. Doruya yakn olanlar aznlkta olduundan ben yozlam olan 'slamc gençlik'ten bahsedeceim, sorulara buna göre cevap vereceim.

1- Sizce günümüz slamc gençlii daha çok hangi konularda okumalar yapyor ve bu okumalar neticesinde neleri hedefliyor?

Daha önce babalarnn-hocalarnn okuduu eserleri okumak yerine artk roman ve entelektüel bilgiyi amaçlayan kitaplar okuyorlar. Bu okumalarn neticesi ise slam alglarna eklektiklik1 kazandryor. Yani dost-ahbap arasnda daha çok 'az bilinir kavram' kullanmaya ve bu bilgilerle saygnlk elde etmeye çalyorlar.

2- Sizce günümüz slamc gençlii toplant mekânlar olarak neden daha çok kafeleri tercih etmektedir. Bu mekânlarda entelektüel tartmalar içerisinde yer alan slamc gençlere özelde 'entelektüellik ile popüler kültür arasnda gidip gelen slamc gençlik' diyebilir miyiz?

Tabii ki günümüz gençlii faydal sohbetler yapmaya, beyin frtnas yapmaya ve slamc gençliin 'ümmet' anlayna orantl olarak ümmete faydal olacak eyleri konumaya pek yanamadndan sosyalleme-insan içine çkma - çevre yapma gibi amaçlarla popüler kültür içinde bouluyorlar, keke entelektüel bir bilgi kazanmyla sonuçlansa ama sonuç popüler kültür oluyor.

3- 1970'lerde slamc genç kadn-erkek ilikilerini snrlandrmak ya da bir bakma bu ilikiyi tanmlamak ve düzenlemek amacyla kullanlan 'bac' kavram bugün hâlâ geçerliliini korumakta mdr? Ya da bugünkü slamc kadn-erkek ilikileri nasl bir boyut kazanm bir durumda, bu konuyu deerlendirebilir misiniz?

70'lerdeki slamc genç kadn-erkek ilikilerini çok iyi tahlil edemiyorum ancak olmas gerekene daha yakn olduunu tahmin edebiliyorum. Bac-abi kavram bugün tabii ki geçerliliini korumuyor. Gençler arasndaki bu snrlarn kalkmas laubalilik-laçkalkla geliyor ve dier dünya görülerine sahip gençlikle aralarnda bir fark kalmyor. Çünkü bu ilikilerin nasl olmas gerektii konusunda en bilgi sahibi olanlarn dahi bir fikri yok. Olmas gerekeni bilmedikleri, hiç örenemediklerinden ya da unuttuklarndan slami perspektifte bakldnda durumlar içler acs ve snrszlar. Bu snrszl slami kavramlarla yaamalar da durumu daha da berbatlatryor.

4- Sizce günümüz slamc gençlii sosyal medyay ne oranda kullanyor ve bu imkân deerlendirmede ne kadar baarl.

Sosyal medyay kullanmakta oldukça iyiler. Ancak bu imkânn deerlendirilmesi için kullanan bireylerin idealleri olmas gerekiyor, bu idealler olmadkça ortada bir deerlendirme hatta kullanlabilirlik de söz konusu deil. Sosyal medya da dier her eyde olduu gibi kendilerini savuracak rüzgâr güçlendiren bir unsur.

5- Günümüz slamc gençliinin müzik, tiyatro, sinema kültürlerine dair neler söyleyebilirsiniz?

Müzik, sinema kültürlerinin oldukça ileri düzeyde olduunu söyleyebilirim. Popüler kültürün kapsad alanlar bunlar çünkü ve bu konuda dier dünya görüüne sahip gençlik kategorileri arasnda daha iyi konumda olduklarn söyleyebilirim. Tiyatro konusunda ayn durum söz konusu deil...

6- Sizce günümüz slamc gençlii modernitenin sunduu 'tüketim kültürü'ne kar nasl bir duru sergiliyor?

Karamsar olduumu söyleyebilirsiniz ancak gerçekleri anlatacaksam eer bu konuda da bir durular olmadn söyleyebilirim… Bu konuda da kendilerini dierlerinden ayracak hiçbir özellie sahip deiller.

7- Sizce günümüz slamc genç kadn-erkek giyim tarzlarnda bir tek tipleme mevcut mu? Ya da bu slamc gençler modaya uymak/uymamak için bir çaba harcyorlar m?

Kadnlar için tek tipleme olduunu düünmüyorum. Modaya uyum salamada oldukça becerililer ve bu konudaki gayretleri kesinlikle moda otoriteleri tarafndan takdir edilmeli. Ama erkekler tek tip giyim tarzndan senelerdir çkmad, uzun bir süre de çkacaklarn düünmüyorum. slamc erkeklerin bu konudaki deiimsizlikleri bir duru sahibi olduklarndan deil tabi ki, bu durumun ilkeyle hiç bir alakas yok.

8- Sizce günümüz slamc gençlii üniversite faaliyetlerine ne oranda önem veriyor ve buralarda ne gibi faaliyetlerde bulunuyor?

Üniversite faaliyetlerinde son zamanlarda (1-2 sene) bir hareketlenme oldu. Gruplar kuruluyor, çalmalar yaplyor oldukça hareketliler ve bu hareketlenme gittikçe daha da artacak gibi gözüküyor. Bir 'slamc' olarak bu hareketlenmenin faydal olmasn umardm ancak imdilik öyle bir beklentim yok çünkü harekette yozlamaya, herkeslemeye bir set olma amac tamyorsa aksine hizmet ediyor demektir. Bu faaliyetlerde önceki sorularnzdan birisinde olduu gibi 'bac' kavramn parçalamaya ve daha fazla sosyallemeye-snrszlamaya hizmet ediyor. Yaplan faaliyetlerin kendilerini ayr bir snf olarak görmek amac tad ve elitleme istedii, macera-heyecan arama hissi tad kanaatindeyim.

9- Sizce slamc gençlik ‘söylemleri’nde dünden bugüne ne gibi deiiklikler oldu?

'slamc gençlik'in dünden bugüne geçirdii deiim, ba döndürücüdür. Dün daha çok slam dünyasndaki mücadeleler ve bu mücadelelerde kahramanlam isimler konuulurken bugün 'modern dünyada biz de varz!' anlamnda mottolar2 var. ki ayr uçta dün ve bugün gençlii, hâlbuki olmas gereken ortada durmakt. Ancak entelektüel birikime az da olsa ulaabilmi slamc gençlerin iyi bir disiplin ve -cs olduklar eyin anlamn daha iyi anlayabilecek rehberlerle bulumalar sonucunda, dünden daha iyi bir yere gelebileceklerini düünüyorum. Dünden daha etkili bir heyelanla kar karya olduklarn biliyorum, ancak bu heyelana kar daha çok çalmal, kendilerini gelitirmeli ve daha ciddi bir disiplin altna girmeleri gerekiyor.

10-Sizce günümüz slamc gençlii ile slamc olmayan gençlik arasnda nasl farklklar var? Ve bu iki grup arasnda nasl bir iliki mevcut?

Bu iki gençlik birçok ortak noktada buluuyor ancak bu bulumada istekli olan taraf daha çok 'slamc gençlik' ve bu öyle bir güçlü istek ki buluabilmek için kendilerini brakp, deerlerini terk ediyorlar.

'slamc' kelimesi kullanm amacyla ilgili kendisine bir anlam yüklüyor o da 'solcu', 'liberal', 'anarist' vs. gibi bir yönetim biçimini savunan anlamnda kullanlyor. Ancak günümüz 'slamc gençlii'ne neden halen 'slamc' dendiini anlamyorum, artk yava yava bu ismin deimesi gerekiyor. Gelenekleriyle olan ilikilerinden dolay 'slamc' deniyorsa eer bunun yerine 'muhafazakâr' kavram da kullanlabilir. Çünkü bir 'slamc' genç artk dier gençlerden farkl düünmüyor, zaman zaman liberal bir anlay, zaman zaman solcu bir ideale inanyorlar. Ve slamc olmayan gençlikle beraberler, farklar sadece geçmiten gelen bir-iki isme duyduklar sempati, yoksa ilkesel olarak aralarnda bir fark görünmüyor.

Yaznn kaynana ulamak için tklaynz.

1 eklektik: Belli bir felsefî ekole mensup olmayp her ekolden seçmeler yaparak felsefe teekkül ettirmeye çalanlar. Bu tarza eklektizm (seçmecilik, iktitafiye) denir.
2 motto: lke, düstur; vecîze; slogan.

Yazar: Cihad Kayaduman
08-01-12
E mail: islamigundem.com
 
 
Yorumlar: 0
Bu yazı iin henz yorum yapılmamıştır.
DÜNDEN BU GÜNE ÝSLÂMCI GENÇLÝK
Online Kii: 31
Bu Gn: 335 || Bu Ay: 6.314 || Toplam Ziyareti: 2.929.624 || Toplam Tklanma: 58.629.029