ÂYET-İ KERÎME
Ey Peygamber! Dinlerine uymadıkça Yahudiler de Hrıstiyanlar da senden asla hoşnut olmayacaklardır.
Bakara, 120.
HADÎS-İ ŞERİF
Dünya tatlı ve caziptir. Allah sizi dünyada egemen kılacak ve nasıl davranacağınıza bakacaktır. Dünyadan ve kadınlardan sakının.
Müslim, Rikak, 99.
SÖZÜN ÖZÜ
Bir düşünce için ölümü göze almak, kendini feda ediş değil; hayatı anlamlandırmaktır.
İsmet Özel
Kategori : / MAÂRİF (Eğitimle İlgili Yazılar)
Okunma Sayısı: 4186
Yazar: Sait Çamlıca
ANAOKULU ANNENİN YERİNİ TUTMAZ

Okul öncesi yaşın, eğitimde ki önemini, devlet de anladığı ve desteklediği için okullarımızda da anaokulu sınıfları gittikçe çoğalıyor / zorunlu hale geliyor.

Bu gelişme beni de sevindiriyor elbette. Anaokulunun faydaları konusunda çok fazla bir şey söyleyecek değilim. Uzman eğitimciler arasında, oyun ve masallarla çocukların sosyalleşmesini sağlamak adına atılan her adım, önemli ve faydalıdır.    

Ancak, “dozajını ayarlayamadığınız her ilaç, zehire dönüşür” gerçeğine dikkat çekmek isterim.

Anne yemekleri ve anne tebessümü!

Yiyecekler nasıl ki insanın bedenini besliyorsa, samimiyet, tebessüm ve sevgi de insanın ruhunu ve kalbini besler. Ancak her ikisinin de sahtesi zehirlidir. Bozuk yiyecekler midenizi, sahte gülücükler ruhunuzu kirletir.   

En lezzetli ve en sağlıklı yiyecekler, annelerin evlatları için hazırladıkları yiyeceklerdir. Çünkü içinde sevgi vardır. Dünyanın en lüks lokantasındaki yemeklerle, annelerin yemekleri arasındaki fark budur işte. Para kazanmak için hazırlanan yemek ile sevgiyle karıştırılarak hazırlanan yemeklerin sağlık açısından etkisi farklıdır.

Hiçbir anaokulu öğretmeni, bir anne kadar sıcak ve içten tebessüm edemez. İşi gereği, çocuklarla ilgilenmek zorunda olduğu için, tebessüm ediyormuş gibi yapan birçok insanla karşılaştım. Çocuklar, sahte tebessümü, büyüklerden daha çabuk anlar ve hisseder. Bırakın çocukları, sahte gülücükleri hayvanlar bile hisseder.

Anneyi eğitmeyen anaokulu!

Anaokullarında sadece çocuklarla ilgilenilmesi de başka bir problemimiz. Anaokullarına sadece çocuklar gitmemeli. Anneler ve anne adayları da bu kurumlar tarafından eğitilmeli. Anaokulu Öğretmenliğinde okuyan öğrencilere ve anaokulu sahibi arkadaşlarıma ısrarla bunu söylüyorum. Okulunuzdaki çocukların annelerini de eğitirseniz, anaokulu anlam kazınır.

Daha iyi eğitim için anaokulu gerekli. Ancak çocuğu oyalamak için, evde keyif yapmak için anaokuluna çocuk göndermeyi doğru bulmuyorum.

Anaokulu annelere alternatif değil, annelere destek için kullanılırsa faydalıdır. “Zaten anaokuluna gönderiyorum. Bana fazla sorumluluk kalmadı!” diye düşünmemeli anneler.

Milli eğitimin anaokulu amaçları!

Milli Eğitim Bakanlığının, Okul Öncesi Eğitim (Anaokullarının) amaçlarını özetlemek gerekirse;

- Çocukların beden, zihin ve duygu gelişmesini ve iyi alışkanlıklar kazanmasını sağlamak.

- Çocuklara sevgi, saygı, iş birliği, sorumluluk, hoşgörü, yardımlaşma, dayanışma ve paylaşma gibi davranışları kazandırmak.

- Çocuklara hayal güçlerini, yaratıcı ve eleştirel düşünme becerilerini, iletişim kurma ve duygularını anlatabilme davranışlarını kazandırmak.

- Çocukları ilköğretime hazırlamaktır.

Bunlara hiç kimsenin itirazı olmaz. Ancak birçok annenin, çocuğu anaokuluna gönderip kendi sorumluluğundan kurtulma çabası içersinde olduğunu gözlemledim.  Bu yazı, böyle bir gözlem sonucu doğmuştur.

Anaokullarını kullanım amacına uygun olarak değerlendiremezsek, “Anaokulunda ANA yok, huzurevinde HUZUR yok!” sloganıyla tanımlanan, modern çağın farklı problemlerine kapı aralamış oluruz.

Anaokulları önemli ve gereklidir.

Ancak, hiçbir anaokulu anne yerini doldurmaz.

Yazının kaynağına ulaşmak için tıklayınız.

Yazar: Sait Çamlıca
16-01-12
E mail: rotahaber.com
 
 
Yorumlar: 2
uğurlu
Teşhis Tedavi ve Sağlık
Tarih : 17-01-12

'Kreş' denilen mekanların içtimai hayatımıza girmeye başladığı ilk yıllarda; çocuğunu kreş'e vasıtasıyla bırakıp giderken çocuk ağlayan gözlerle arkalarından bakıp feryat ediyordu.Bu durumu gören yanımdaki arkadaş dediki: Bakınız analık ruhundan yoksun olan bu anne babaya yarın evlat olma husiseyetini kaybeden buçocuklar da ilerki yıllarda HUZUR dan yoksun huzur evlerinin yolunu gösterecektir demişti...İnkıtaya uğrayan aile hayatımızın ızdırap veren bir başka cephesi.Ancak doğru teşhis , isabetli tedavi sağlığa kavuşturur. Maddi ve manevi sağlımızın bütün vechelerine hassasiyet gösterme gayreti içersinde olanlara muvaffakiyetler dileğiyle...

 
h hüseyin
ne yapıldığı belli deği
Tarih : 17-01-12

doğruluş yine bir derdi önümüze getirdi, ben de çok merak ediyorum, bu ana okullarının ilerisi ne olacak? 5-6 yaşında çocuk oyunla, eğlence ile kapalı bir ortamda 1 yılını geçiriyor, 1.sınıfa geldiği zaman, geçen yıldan tamamen kopuk bir dönem, çocuk kesinlikle bocalıyor, özel amaçla açılan anaokullarnda verilen eğitim ve davranışları, çocuk 1.sınıfa başladığı zaman tamamen kaybediyor, bunun devamı sağlanamıyor, şu kesinlikle olmalıdır: ana okulundan sonraki dönemin alt yapısı ile birlikte planlama yapılmalıdır.

 
ANAOKULU ANNENİN YERİNİ TUTMAZ
Online Kişi: 27
Bu Gün: 472 || Bu Ay: 7.028 || Toplam Ziyaretçi: 2.238.713 || Toplam Tıklanma: 52.328.056