ÂYET-İ KERÎME
Ey Peygamber! Dinlerine uymadıkça Yahudiler de Hrıstiyanlar da senden asla hoşnut olmayacaklardır.
Bakara, 120.
HADÎS-İ ŞERİF
Dünya tatlı ve caziptir. Allah sizi dünyada egemen kılacak ve nasıl davranacağınıza bakacaktır. Dünyadan ve kadınlardan sakının.
Müslim, Rikak, 99.
SÖZÜN ÖZÜ
Bir düşünce için ölümü göze almak, kendini feda ediş değil; hayatı anlamlandırmaktır.
İsmet Özel
Kategori : / MAÂRİF (Eğitimle İlgili Yazılar)
Okunma Sayısı: 4371
Yazar: Hacer Aydın
HAKÎKATİN ENGELİ METODSUZLUK

Belki de iki asırdır eğitim sistemimiz metotsuz ilerlemektedir. Eğitim ve öğretim metodu üzerine yapılmış ciddi felsefik epistemik psikolojik bir çalışma yoktur. Dünyanın ve toprağının ruhundan uzaktır.

Bir asır vatanın parçalanmasıyla geçti; bir asır da arta kalan parça ile yeni bir devlet kuruldu.

Yeni cumhuriyet ise faşist siyasetin emrinde ruhları parçaladı, birliği bozdu ve anlamsızlaştırdı.

Fizik-metafizik hakikatler ne ateist öğrencinin ne de bir Tanrı’sı olan öğrencinin umurunda. Akademiler hâlâ ideolojik sınıfların kavga alanıdır ve bilimsellikten uzaktır…

Eğitim ve öğretim, ortaöğrenimde 4 çarpı 3 de olsa, öğretim yılı uzasa da öğrenciler neden okuduklarını bilmeyecek. Tablet bilgisayarlar ise atariden farksız görülmeyecek.

Milli Eğitim Bakanları “Eğitimde Metot Problemini” tartışmaya açmalı.

Bir çocuk ortalama 6 yaşında okula başlıyor ve bir yılda okuma yazmayı öğreniyor. Bundan sonra çocuk, liseye hatta üniversiteye kadar gereksiz bir sürü ders yüküyle sırtında ne taşıdığını bilmiyor. Öğrencilerimize kitap yüklü hamallar desek yeridir.

Eğitim sistemimiz sadeleştirilmeli. Öğrenci de zihinsel hamallıktan kurtarılmalı…

İnanılmaz derecede anlamsız, fazla ve gereksiz ders var.

Sonuç: Türk Eğitim Sisteminden çıkmış birey, kitap okumaktan nefret ediyor. Bilimden nefret ediyor. Felsefe ise ona göre saçmalık. Sanata ise hiç gerek yok...

Metotsuzluğun en büyük problemi ise faşist alt yapının hâlâ sürmesidir. Faşist dayatma ortadan kaldırılırsa eğitim sisteminde bir metot çıkma ihtimali yüksek.

İşte o zaman öğrencinin zihni berraklaşır. İdraki açılır. Bir hakikat illaki hedefi olur…

Öğrenci neden kitap okumuyor ya da okumaktan nefret ediyor? Neden medeniyetini merak etmiyor? Neden ülkesinde ve dünyada olup bitenlerden bihaber? Bu gibi sorular metot arayışının birincil soruları olmalıdır.

Bu konu zor bir konudur. Yeni anayasa çalışmaları umarız faşist-ideolojik-eşitliği bozan tüm dayatmaların ortadan kalkmasına yönelik hazırlanır.

Daha sade, daha özgür, daha verimli bir eğitim sisteminden çıkan, okuyup-akleden, merhamet ve adalet duygularına sahip gençleri yetiştiren kurumlara dönüşür temennisi ile…

Hazır okullar kapanırken “ufacık bireyleri geleceğe hazırlama yolu”nda biraz kafa yoralım devletlü-devletsüz… Zira gelecekte bir gün hâlâ böyle bir sisteme evlat kurban vermek istemeyiz.

Biz ziyan olmaktan kendi çabamızla kurtulmaya çalışsak da…

Yazının kaynağına ulaşmak için tıklayınız.

Yazar: Hacer Aydın
20-05-12
E mail: haber7.com.
 
 
Yorumlar: 0
Bu yazı için henüz yorum yapılmamıştır.
HAKÎKATİN ENGELİ METODSUZLUK
Online Kişi: 17
Bu Gün: 55 || Bu Ay: 10.302 || Toplam Ziyaretçi: 2.223.501 || Toplam Tıklanma: 52.194.062