ÂYET-İ KERÎME
Ey Peygamber! Dinlerine uymadıkça Yahudiler de Hrıstiyanlar da senden asla hoşnut olmayacaklardır.
Bakara, 120.
HADÎS-İ ŞERİF
Dünya tatlı ve caziptir. Allah sizi dünyada egemen kılacak ve nasıl davranacağınıza bakacaktır. Dünyadan ve kadınlardan sakının.
Müslim, Rikak, 99.
SÖZÜN ÖZÜ
Bir düşünce için ölümü göze almak, kendini feda ediş değil; hayatı anlamlandırmaktır.
İsmet Özel
Kategori : EDEBİYAT / YAZI VE YAZMAK ÜZERİNE
Okunma Sayısı: 2951
Yazar: Gökhan Özcan
BEKLENEN O KİTAPLAR ÇIKTI

Adımımı atar atmaz İhtiyar'da istisnai bir durum yaşandığını hissettim. Benzerlerini ancak doğumevlerinin önünde bekleşen baba adaylarının suretlerinde gözleyebileceğiniz türden bir heyecan dolaşıyordu havada. Meğer Ebubekir Kurban'ın beklenen kitabı "İsmet Saat Kaç" nihayet çıkmış. Üstelik Bülent Akyürek'in yeni kitabı "Güzel Susma Sanatı" ile neredeyse aynı günde. Yanyana masalarda tatlı atışmalar eşiğinde adı konmamış kutlamalar yapılıyor. Ebubekir tabiatıyle daha heyecanlı... Nihayet kendi kitabını imzalayabileceği günleri de görmüş, az şey mi? Bülent sakin, onu tanıdığımda yazıyordu, hala yazıyor. Kaç kitabı olduğunu kendisi de takriben söyleyebiliyor. Tanıdığım insanlar içinde kitap yazmak suretiyle karnını doyurabilen tek yazar o! Senelerdir böyle bu... Bu işlere aşina olanlar bunun ne kadar zor olduğunu bilirler, şapka çıkarmak lazım! Belki aynı şapkayı bunca yıl kendini tutup kitap çıkarmayan ayraç külliyatıyla durumu gayet iyi idare eden Ebubekir'e de çıkarmak lazım. Yine aynı şapkayı, belki bundan sonra bir daha da çıkartmamak lazım ki, güneş tepemizi fena halde yakıyor.
...
"İsmet Saat Kaç" çok genel bir ifadeyle bir Ankara taşlaması... Edebiyat tarihi; aşkla, tutkuyla bağlı oldukları şehirleri anlatan yazarların eserleriyle dolu... Belki de ilk defa bir yazar, sevmediği, ısınamadığı, aidiyet hissetmediği, adeta sürgün olarak gönderildiği bir şehir hakkındaki izlenimlerini, notlarını, anekdotlarını yazıyor. O şehir Ankara ve bu kitaptan sonra muhtemel ki altın anahtarını sittin sene Ebubekir Kurban'a vermeyecektir.

İstanbul görmüşlerin hiç ısınabilecekleri bir şehir değil Ankara. Ortasından deniz geçmiyor ve aşırı kravatlı... Devlet Türkçesiyle, bürokrasi lehçesiyle, siyaset şivesiyle konuşan, gri tonlarda bir şehir... Yolda yürürken, özellikle Kızılay çevresinde kulağınıza "kıdem tazminatı", "mevzuat", "ödenek", "özel kalem" gibi kamusal kelimelerin çarpadurması vaka-i adiyeden... Yüz yıla yakın bir zamanı böyle yarı-üniformal bir kıyafetle geçiren bir şehrin sağının solunun bir insanlık uyuşması arzediyor olması elbette normal... Ebubekir'in burada kendini iyi hissetmemesi ve bu şehri iğnelemek noktasında elinden geleni kitabına koyması da öyle... Hoş, Ankara bütün bu iğneleri devlet ciddiyetiyle karşılayıp akupunktura yoracaktır, o da ayrı konu!

Son olarak hakkaniyet gereği bir gerçeği de teslim edelim: Ebubekir Kurban bütün ömrünü İstanbul'da yaşasaydı lafa dalar bu kitabı da yazamazdı.
...
Bülent son yıllarda benim gibi modernliğe kafayı takmış durumda. Gevşek dindarlıktan resmi tarihe, felsefe kapkaççılığından kişisel gelişime, medyatik yancılıktan sera popülizmine (beni de havaya soktu şimdi) kadar birçok türedi insanlık hallerini kalemine dolamış gidiyor. Vurduğu yerden ses getirdiği de aşikar... "Güzel Susma Sanatı" ile bu defa, her tarafı boşboğazlıkla dolduran yeni gürültü çağına savaş açmış durumda. Sayfalar boyunca baştacı edilen kifayetsizlikleri, parlatılmış yalanları, naylon bilgelikleri, sözel ucuzlukları, acınası böbürlenmeleri deşifre ediyor. Bunu sadık okuyucusunun fevkalade aşina olduğu keskin üslubuyla yapıyor. Hayatımıza sinsice sızan, bir yılan gibi çöreklenen ve herşeyi usul usul çürüten zamane arızalarına karşı, kuşku yok ki insanı savunan şövalyelere ihtiyaç var. Don Kişot'luksa tamam öyle olsun, sadece belki biraz zırhları hafifletmek gerekebilir!

Diğer kitapları gibi Bülent Akyürek'in bu kitabını da okuyun diyorum ama, ucu bir şekilde size de dokunacak, haberiniz olsun!
...

Yazının devamı için tıklayınız.

Yazar: Gökhan Özcan
05-07-12
E mail: yenisafak.com.tr
 
 
Yorumlar: 0
Bu yazı için henüz yorum yapılmamıştır.
BEKLENEN O KİTAPLAR ÇIKTI
Online Kişi: 28
Bu Gün: 593 || Bu Ay: 9.197 || Toplam Ziyaretçi: 2.200.792 || Toplam Tıklanma: 51.939.789