ÂYET-İ KERÎME
Ey Peygamber! Dinlerine uymadıkça Yahudiler de Hrıstiyanlar da senden asla hoşnut olmayacaklardır.
Bakara, 120.
HADÎS-İ ŞERİF
Dünya tatlı ve caziptir. Allah sizi dünyada egemen kılacak ve nasıl davranacağınıza bakacaktır. Dünyadan ve kadınlardan sakının.
Müslim, Rikak, 99.
SÖZÜN ÖZÜ
Bir düşünce için ölümü göze almak, kendini feda ediş değil; hayatı anlamlandırmaktır.
İsmet Özel
Kategori : / CEMİL MERİÇ'TEN SEÇMELER
Okunma Sayısı: 6814
Yazar: Harun ŞAHİN
CEMİL MERİÇ'TEN SEÇMELER (Asaletini Kaybeden İrfan)

 

ASALETİNİ KAYBEDEN İRFAN1

İrfanı2 hisarla kuşatmış Doğu, mabede bezirgân3 sokmamış. Yıllarca davar gütmüş, odun taşımış çömez4… Meşaleyi çetin imtihanlardan sonra tutuşturmuşlar eline. “Emanetleri ehline tevdi ediniz,” demiş din.

Mürit5: ceset. Can: mürşidin6 nefesi. Hint’te hocaların soyadı taşınırmış. Karabetlerin7 en mukaddesi, şakirtle8 üstat arasında bağ.

Asırlar geçti, birer birer söndü meşaleler. İrfan asaletini kaybetti. Hafızaya çakıl taşı gibi saplanan bilgi kırıntılarına yeni bir ad bulduk: kültür. Genç kuşaklar, Batı’nın bit pazarlarından ithal edilmiş bu hazır elbiselere küçümseyerek bakıyor. Hoca öğretmen oldu, talebe öğrenci. Öğretmen ne demek? Ne soğuk, ne haysiyetsiz, ne çirkin kelime. Hoca öğretmez, yetiştirir, aydınlatır, yaratır. Öğrenci ne demek? Talebe isteyendir; isteyen, arayan, susayan.



1 Bu Ülke, İletişim Yayınları, İstanbul 1996, s.99.

2 İrfan: Bilme, marifet, keşif, ilham, sezgi, anlayış, kavrayış. Allah’a ihlas ile ibadet eden insanların ilahi hakikatleri sezmesi, ilahi sırlara ve gerçeklere ulaşması ve bu yolla elde edilen bilginin inşa ettiği medeniyet.

3 Bezirgân: Tüccar, alışverişte çok kâr amacı güden kimse.

4 Çömez: Medreselerde müderrisin hizmetine bakan ve ondan ders alan talebe.

5 Mürit: Dileyen, arzu eden, isteyen seçen kişi. Bir tarikat şeyhine bağlanarak ondan Allah’ın rızasını kazanmanın yollarını öğrenen, bu uğurda yetişmek için mürşidin verdiği ahlâkî  nasihatleri uygulayan ve kendisine öğretilen dua ve zikirleri belli vakitlerde okuyarak tasavvuf yolunda ilerlemeye çalışan kişi.

6 Mürşit: Doğru yolu gösteren, irşat eden kimse. İslam dininin göstermiş olduğu yoldan sapan kişileri islamî hayata döndürmeye çalışan, onları kemâle erdiren, belirli ahlakî ve ilmî niteliklerle teçhiz edilen zât.  

7 Karabet: Yakınlık, hısımlık.

8 Şakirt: Öğrenci, çırak.

Yazar: Harun ŞAHİN
26-11-12
E mail:
Yazar Hakkında Bilgi ve Diğer Yazıları
 
 
Yorumlar: 1
AHMET
İNTİZAR
Tarih : 29-11-12

Harun Hocam, yazılarınıza bu kadar ara vermeyiniz, bekleyenleriniz var. Baksanıza ana sayfaya çıkmadan 45 okuyucu toplanmış başınıza. Selamlar.

 
CEMİL MERİÇ'TEN SEÇMELER (Asaletini Kaybeden İrfan)
Online Kişi: 25
Bu Gün: 77 || Bu Ay: 9.300 || Toplam Ziyaretçi: 2.200.951 || Toplam Tıklanma: 51.941.147