ÂYET-İ KERÎME
Ey Peygamber! Dinlerine uymadıkça Yahudiler de Hrıstiyanlar da senden asla hoşnut olmayacaklardır.
Bakara, 120.
HADÎS-İ ŞERİF
Dünya tatlı ve caziptir. Allah sizi dünyada egemen kılacak ve nasıl davranacağınıza bakacaktır. Dünyadan ve kadınlardan sakının.
Müslim, Rikak, 99.
SÖZÜN ÖZÜ
Bir düşünce için ölümü göze almak, kendini feda ediş değil; hayatı anlamlandırmaktır.
İsmet Özel
Kategori : / PORTRELER
Okunma Sayısı: 3483
Yazar: Yavuz Bülent Bakiler
İŞTE NECİP FÂZIL

BİRKAÇ günden beri, elimde, Ahmet Kaplan'ın: İŞTE NECİP FAZIL isimli önemli bir kitabı var. Eser, Türkav (Türkiye Kamu Çalışanları Kalkınma ve Dayanışma Vakfı) yayınları arasında çıkmış.

İşte Necip Fazıl'ı büyük bir dikkatle ve zevkle okudum!

Necip Fazıl, bizim fikir ve sanat dünyamızın dehalarından biri. 1978 yılında, İstanbul'da, Atatürk Kültür Merkezi'nde Samet Ağaoğlu ile konuşurken bana demişti ki: 'Necip Fazıl, bir dehadır. Türkiye'ye yüzyılda bir Necip Fazıl ancak gelir.'

Bu, doğru bir tesbit, 'Türkiye'ye yüzyılda bir Necip Fazıl ancak gelir ama, Türkiye o dehanın kıymetini bilemez. Necip Fazıl'ı yeteri kadar okuyamaz; yeteri kadar anlayamaz. Bir beytinde demişti ki:

'Ey düşmanım sen benim ifadem ve hızımsın
Gündüz geceye muhtaç; bana da sen lâzımsın!'

Düşmanları Onu okumamakta, anlaşılmasına imkan tanımamakta... ısrarlı oldular.

'Türk'ün ruh köküne düşman olanlar' 'Allah'ın kitabını inkar edenler' 'Himalaya çapında ahmaklar' ile 'İslamı anlamayan' tavla zarlı kafalı ham softalar, kaba yobazlar...' da, Necip Fazıl'ı ya hiç görmemeye veya kendilerine göre törpülemeye, değiştirmeye çalıştılar. Necip Fazıl'ın kırk ayrı özelliği var. Bu özelliklerinin başında, Onun anlatılmaz ölçüler içinde Müslüman bir Türk mütefekkiri olması geliyor. Necip Fazıl, Türklüğüyle, Türk Milletiyle övünen gönül kumaşı ipekten bir Müslüman.

Biri ben olurdum

1934 yılında, Necip Fazıl'ı yepyeni bir aydınlığa kazandıran Nakşibendi şeyhlerinden, veliler zincirinden Abdülhakim Arvasî Hazretleri'nin 'Himalaya çapındaki ahmaklara, Türklüğü reddeden ham softalara, kaba yobazlara' bir ikazı var. Diyor ki: 'Ben bir seyyidim! Yani bu demektir ki Türk değilim. Ama yer yüzünde, bütün Türkler silinse, üç Türk kalsa, biri ben olurdum. İki Türk kalsa, biri ben olurdum. Son Türk kalsa da o gene ben olurdum! Çünkü; Türkler olmasa, bugünkü manada İslamiyet de olmazdı!'

'Kurtarıcısı, yol göstericisi' böyle söylerse, acaba talebesi, takipçisi, terkipçisi kendisini nasıl ifade eder? Sesinin en yüksek tonuyla Necip Fazıl da şöyle der: 'Nutuklarımı Türkçe söylüyorum. Yarın öldüğüm zaman da, affımı Türkçe isteyeceğim!'

Sonra devam eder:

'Ne Haçlı, ne şaman Türk!
Müslüman, Müslüman Türk!
Ölümsüz, kahraman Türk
Yeni yurtta yaman Türk
Her şey Türktür orada
Mekan Türktür, zaman Türk!'

İki meşaleden biri

NECİP Fazıl'ın iki mukaddes meş'alesinden birisi Türklüktür, ötekisi İslamiyet! Türklüğü yüceltmek ve güzelleştirmek için İslamiyeti bütün varlığıyla benimser. İslamiyeti yaymak, yaşatmak, bayraklaştırmak için Türklüğe sarılır. Türklük ve İslamiyet, Ona göre iki kutup yıldızıdır. Onun, olmazsa olmazlarıdır. Türklük ve İslamiyet birbirini tamamlayan iki asli unsurdur. Birini ötekisinden ayırmak, tek başına kalana ihanet etmektir. Necip Fazıl böyle düşünür.

Ahmet Kaplan, Necip Fazıl'ı çok iyi okumuş, çok iyi incelemiş. Sonra tesbitlerini, tertemiz, pırıl pırıl ve şahsiyetli bir Türkçe'yle ortaya koymuş. 155 sayfalık İşte Necip Fazıl kitabında birtek uydurukça kelime yok. 'Sel', 'Sal' sarsaklığında birtek cümle yok. Zarif üslubunda, Necip Fazıl aydınlığı dikkat çekiyor! N.Fazıl diyor ki:

'Ruhsal, parasal, soyut, boyut, yaşam, eğilim...
Ya bunlar Türkçe değil, yahut ben Türk değilim!
Oysa halis Türk benim, bunlar işgalcilerim...
Allah Türk'e acısın, yalnız bunu dilerim!'

Ahmet Kaplan, Necip Fazıl'ın eserlerinde, Türklükle ilgili yazıların başlıklarını ve üstadın Türk'ü, Türklüğü anlatırken kullandığı deyimleri birbir bulup sıralamış. Yüz'e yakın tesbitten bazıları şöyle: Türk'ün ruh kökü/Türk Milleti'nin ruh mührü/Türk'ün hakikatı/Türk haşyeti/Türk'ün tarihi çilesi/Türk'ün mukaddesatı/Türk'e karşı Türk'ün yanında/Türk'ün saffetli hayatı/Türk anaları/Türk'ün bütün milli kokuları/Türk ruh kumaşı/Sapına kadar Müslüman dibine kadar Türk/Türk hücresi Anadolu/Türk'ün genç adam tipi/Asil Türk halkı/Aziz ve mübarek Türk Milleti... vs.vs.'

Başkalarının uşakları

NECİP Fazıl'a göre, 'Türk'de İslamı, İslam da Türk'ü tasfiye etmeye çalışanlar, Rusya'nın ve Batı dünyasının uşaklarıdırlar. Bunlar bazan, 'Himalayalar kadar ahmak' bazan da 'beyinleri tavla zarı kadar küçülmüş ham softalar, kaba yobazlardır.

Ahmet Kaplan'ın kitabı bana iki-üç yıl önce yaşadığım bir hadiseyi hatırlattı: Sakarya ilimizde yapılan bir şiir programına davetliydim. Yanımda Olcay Yazıcı ile Ekrem Kaftan da vardı. Bir ara birisi Necip Fazıl'ın, Sakarya Türküsü isimli şiirini, şiirdeki 'Türk' kelimesini çıkartarak okudu:

'Rabbim isterse sular, büklüm büklüm burulur
Sırtına Sakarya'nın Türk tarihi vurulur

beytinin ikinci mısrasını:

'Sırtına Sakarya'nın İslam tarihi vurulur' şeklinde değiştirdi.

Kalkıp kürsüye geçtim ve itiraz ettim:

- Necip Fazıl, İslam İlmihalini yazacak kadar İslamı bilen bir mütefekkir şairimizdir. Burada hiçkimsenin o şiiri değiştirmeye, oradaki Türk kelimesini çıkarmaya hakkı yoktur. Türk'e, Türklüğe tahammül edemeyenler, İslamiyeti Sakarya'da boğmak isteyenlerle aynı kafada olanlardır! dedim.

Bazı gençlerin salon terk etmelerine dehşetle şahit oldum. Sonra o gençlerin bir kısmı, programdan sonra tekrar bana geldiler. Soy bakımından Türk olduklarını ama ırkçılığa inanmadıklarını söylediler. Gece saat 01'e kadar onlara anlatmaya çalıştım ki Türk olmak, Türk'ü sevmek, Türk'ten bahsetmek, Türk tarihinin şiirini yazmak... kat'iyyen ırkçılık değildir. Türk'ü bertaraf edenler, esasında İslamı kolsuz kanatsız bırakmak isteyen budalalardır!'

İşte Necip Fazıl'ı iyi okumak-okutmak lazım. Ahmet Kaplan ve hayırlı bir hizmette bulunan TÜRKAV'ı tebrik ederim.

Tercüman, 15 Temmuz 2003 Salı

Yazının alındığı kaynağa ulaşmak için tıklayınız.

Yazar: Yavuz Bülent Bakiler
11-12-12
E mail: turkcebilgi.com
 
 
Yorumlar: 0
Bu yazı için henüz yorum yapılmamıştır.
İŞTE NECİP FÂZIL
Online Kişi: 16
Bu Gün: 109 || Bu Ay: 3.917 || Toplam Ziyaretçi: 2.233.591 || Toplam Tıklanma: 52.280.839