ÂYET-İ KERÎME
Ey Peygamber! Dinlerine uymadıkça Yahudiler de Hrıstiyanlar da senden asla hoşnut olmayacaklardır.
Bakara, 120.
HADÎS-İ ŞERİF
Dünya tatlı ve caziptir. Allah sizi dünyada egemen kılacak ve nasıl davranacağınıza bakacaktır. Dünyadan ve kadınlardan sakının.
Müslim, Rikak, 99.
SÖZÜN ÖZÜ
Bir düşünce için ölümü göze almak, kendini feda ediş değil; hayatı anlamlandırmaktır.
İsmet Özel
Kategori : / TÂRİH
Okunma Sayısı: 3165
Yazar: Meryem Aybike Sinan
OSMANLI SENİ TORUNU SAYDI MI Kİ LEMAN?

Osmanlı seni kabul etti mi Leman?

"Osmanlı benim ceddim değil" demişsin!

Osmanlı şanlı bir imparatorluğun adıdır ve altı yüz sene dünyayı yöneten büyük bir medeniyettir! Senin ceddin olmadığına göre, biz senin ceddini sormayacağız! Zira senin ceddin sana, benim ceddim bana!

Senin gibi birisine Osmanlı da cedd olmak istemezdi zaten!

Benim ceddim hakkında ileri geri konuşmasaydın seni muhatap bile almayacaktım zira şimdi sana cevap hakkım var. Bu nedenle sana bazı şeyler söylemek boynumun borcu, biliyorum dinlemesen de eminim ki beni okuyacaksın!

Bak Leman,

Ya da Leman Sam,

Seni lisede iken tanıyıp dinlemeye başladım ve o zamanlar sen Kültür Bakanlığının baş tacıydın, her yerde seni sahneye sürerlerdi! Her yerdeydin… Sonra tedavülden kalktın birden! Her fani gibi sen de yükselişten düşüşe geçtin! Sen de sermayeyi tükettin! Senin de soluğun kesildi!

Ama nefis bu, yeniden gündeme nasıl gelecektin ki?

Cedd(in)e sayıp dökerek! Tıpkı seninle aynı çeşmelerden su içenler gibi, aynı bulvarlardan geçenler gibi sen de zehrini, öfkeni ve unutulmuşluğunu bizim için aziz hatıraları olan ceddimize saldırarak kustun!

Bak leman,

Ya da Leman Sam,

Söğütten bu yana, Şeyh Edebali Dergâhından, Ertuğrul Gazi Ocağından bu yana Osmanlı'nın çok düşmanı oldu, çok ihanete uğradı, çok nankörleri oldu! Ama Osmanlı merhametini de şefkatini de, adaletini de bütün halklarına sebil etti! Sen bunları bilmezsin Leman, bilseydin konuşur muydun? İnsan cahili olduğunun düşmanıdır!

İnsan bir de nankör olmaya görsün, insanın nankörü emin ol beş para etmez!

Bizim bağın çeşmesinden su içseydin dönüp bağbana küfreder miydin hiç?

Sen Arif Nihat Asya'yı da bilmezsin değil mi? O da sağ olsaydı seni bilmezdi zaten. Ferasetinden ve hikmetinden, daha o yıllarda senin gibileri tanıdığı için bak şu dörtlüğünde neler söylemiş:

“Tarihine yüz vermeyen
Tarihten yüz bulmaz olsun!
Kendisi de benzeri de
Olmaz olsun, olmaz olsun!

Osmanlı muhteşem bir mazinin öteki adıdır!

Bak atalarımızın ruhunu en iyi anlatan şu insanlık mertebesine bak:

“Kanuni Sultan Süleyman, sarayın bahçesindeki armut ağaçlarının kökünü kurutan karıncaların öldürülmesi için Şeyhülislam Ebussuud Efendiden fetva istemiş?

Dırahta ger ziyan etse karınca

Zararı var mıdır ânı kırınca?

(Ürünlere zarar veren karıncaların öldürülmesinde dinen bir sakınca var mıdır?)

Şeyhülislam Ebusuud Efendi şu beyitle cevap verir:

“Yarın Hakk'ın divanına varınca
Süleyman'dan hakkın alır karınca!”

Böyle bir medeniyet ve insanlık hüküm sürerken Osmanlıda senin hayranı olduğun batılı cedlerin “Karıncanın hakkı ne demek” onu bile bilmiyorlardı. Hayvan severlere de bu anekdotu bir zahmet anlatıver Leman!

Osmanlıda insan eşref-i mahlûkat terazisinde iken o çok hayran olduğun batıda (ya da cedlerin neresi ise, orada)  insan ve insanlık şerefi yerlerde sürünüyordu. Kulaktan dolma, sonradan olma bir takım bilgi kırıntılarınla haddinden geçmiş büyük bir kabalıkla bu milletin büyük yekûnunun “ ceddim” dediği geçmişine böyle canın istedi diye ileri geri konuşamazsın!

Sen rahat rahat şarkılarını söyledin de bu milletin hangi bireyi sana engel çıkardı? Derdin nedir, bilmediğin, tanımadığın, ruhunu duyamadığın Osmanlı ile ne alıp veremiyorsun Leman!

Şimdi Leman,

Ya da Leman Sam,

Köksüzlük ne büyük bir yaradır bilir misin? Bilmezsin sen, bilseydin böyle büyük lokmalar yutmazdın! Yurtdışında sizin gibileri hala Osmanlının yüzü suyu hürmetine adam yerine koyuyorlar! İstanbul'un en güzel mekânlarında Osmanlının alın terinin üzerinde tepişiyorsunuz, semiriyorsunuz, sonra da kalkıp geçmişinize hakaret ediyorsunuz!

Nostaljik takıldığınız zaman Osmanlı, yaşadığınız zaman Frenk, siyasi takıldığınız zaman nankör oluyorsunuz! Bazan san/atçı oluyorsunuz, bazen zan/atçı olup sağa sola saldırıp “buradayım” diye bağırıyorsunuz bağırıyorsunuz! Ama nedense sanatçı olamıyorsunuz Leman!

Kötü kötü  bağırdığın için seni farkettim!

Yoksa seni çoktan unuttuklarım arasına göndermiştim!

Bu suni çıkışınla kendin hakkında reset attırdın ya! Tebrik ederim Leman, ya da Sam!

Tebrik ederim, büyük iş başardın!

Muhabbetle Kalınız…

Yazının kaynağına ulaşmak için tıklayınız.

Yazar: Meryem Aybike Sinan
23-01-13
E mail: haber7.com
 
 
Yorumlar: 0
Bu yazı için henüz yorum yapılmamıştır.
OSMANLI SENİ TORUNU SAYDI MI Kİ LEMAN?
Online Kişi: 26
Bu Gün: 393 || Bu Ay: 8.997 || Toplam Ziyaretçi: 2.200.448 || Toplam Tıklanma: 51.933.711