ÂYET-İ KERÎME
Ey Peygamber! Dinlerine uymadıkça Yahudiler de Hrıstiyanlar da senden asla hoşnut olmayacaklardır.
Bakara, 120.
HADÎS-İ ŞERİF
Dünya tatlı ve caziptir. Allah sizi dünyada egemen kılacak ve nasıl davranacağınıza bakacaktır. Dünyadan ve kadınlardan sakının.
Müslim, Rikak, 99.
SÖZÜN ÖZÜ
Bir düşünce için ölümü göze almak, kendini feda ediş değil; hayatı anlamlandırmaktır.
İsmet Özel
Kategori : / KÜLTÜR ve MEDENİYET
Okunma Sayısı: 2202
Yazar: Ergün Yıldırım
SEKÜLER KÜRTÇE BÖLER

Türkçeyi dinsizleştirdiler, şimdi sıra Kürtçede!

Eğitim dönemi başlıyor. Yeniden yeni programlarla karşı karşıyayız. Karmaşa, değişim ve eski alışkanlıkların aldırmazlığı iç içe devam ediyor. Bir yandan akıllı tahtalar, aypetli talebeler ve beş yıldızlı kolejler, öte yandan döküntü okullar... Bu döküntü devlet okullarına bile çocuğunu kaydettirmek ya da naklettirmek için illaki bir yerlerden telefon ettirmek, selam götürmek zorunda kalmalar... Sıradan, torpilsiz ve minnetsiz bir vatandaş olarak eğitimin en basit ve fukara biçiminden yararlanma zorlukları (Bunları şahsen bu hafta yaşadım)...Arkaiklik ve ultra modernlik bu kadar nasıl yan yana gidiyor insanın aklı almıyor.

Bunlarla beraber, asıl başka bir eğitim olgusuyla karşılaşıyoruz. KCK, Doğu'da okulları boykot etme girişiminde bulunuyor. Ailelerden çocuklarına Kürtçe eğitim talebinde bulunmasını dayatıyor. KCK, seçmeli Kürtçe derslerinden öte bütün derslerin Kürtçe yapılmasını istiyor. Hem Kürtçe eğitim talebi var hem de zorunlu din derslerinin kaldırılması talebi birlikte, aynı dilekçelerde savunuluyor. Kürtlerin önüne koydukları Kürtçe de oldukça ilginç! Bizi düşündürmesi gereken bu. 'Rojbaş mamoste', yani günaydın öğretmenim. Oysa annemden ve babamdan duyduğum Kürtçe şöyle: 'Sıvate bığırbe malumımın' (sözsel Kürtçe içinde yetiştiğim için harflerin yazılışı hatalı olabilir!) . Yani sabahın hayırlı olsun muallimim.

İki ayrı Kürtçe! KCK'nın Kürtlere önerdiği ifadede tarihi ve dini ortak anlamla karşılaşmadığımız bir Kürtçe var. Sadece Kürtlerin kendisini anlatan ve yine kendilerinin anlayabileceği bir Kürtçe önerisi ile karşı karşı karşıyayız. Bu Kürtçe ifade seküler, milliyetçi, dışlayıcı ve bölücü bir anlam dünyasını temsil ediyor. Kürtleri içinde bulundukları ve beraber yaşadıkları toplumlardan soyutlayan, ayrıştıran ve 'dilsizleştiren' bir dil! Bu dil düzeni içinde ne Araplar, ne Türkler ne de başka Anadolu-Mezopotamya toplulukları aynı anlam içinde buluşabilirler. Bundan dolayı bu dil, kültürel bölünmeci ve millet parçalayıcı bir işleve sahip. Asıl korkacağımız bölünme fiziksel olanı değil, bu kültürel olanıdır. Çünkü kültürel bölünme, aynı millet içinde var oluşu ve hissiyatı yok eder.

Bir de benim ananem ve babamdan öğrendiğim ifadeyi okuyalım! 'Sıvate bığırbe malumımın'. Sıve, sabah; bığır hayır; malum muallim... Zaten ses çağrışımında sabah, hayır ve öğretmen anlıyorsunuz. Bu Kürtçe, üç kelimeyle üçten fazla dünyayı birlikte anlatıyor. Türk, Arap, Fars ve Kürtler için aynı anlamı ifade ediyor. Dört halk bu kelimeleri ortak kullanıyor. Daha ne kadar topluluk anlıyor Allah bilir? İşte bu dil, millet dilidir. Binlerce yıl aynı coğrafyada yaşayarak millet oluşturan bir varlığın anlam dünyasıdır. İslam toplumlarını bir birine bağlayan dildir. Onları aynı anlam tahayyülünde tutan ruhtur. Onları aynı tarih içinde, aynı kültür içinde ve aynı varlık içinde tutan bütündür. Osmanlıca bunun tarih içindeki örneğidir. Ortaklığı, millet olmayı ve aynı anlam dünyasında beraber yaşamayı temsil eder. Anasır-ı İslam arasında kültürel yabancılaşmayı ve 'dilsizleşmeyi' kaldırır.

KCK'nın, BDP'nin ve PKK'nın önerdiği dil, öz Kürtçe'dir. Bunu daha önce öz Türkçecilikte yaşadık. Aydınlar dilsizleşerek bir birine kavgalı bir toplum meydana getirdiler. Bin yılları aşan mirası aktarıp getiren bütün imgelerden ve anlamlardan soyundular. Türkler, Türk olmaktan çıkmaya zorlandı! Çalıştığım din dersi kitaplarında hicret göç, cihat savaş, yüce ulus, Allah tanrı vs. yapılmıştı. Büyük geleneğimizin mirasını oluşturan bütün İslami bagaj yok edilmeye çalışılmıştı. Bu dil içine en başta Türkler hapsedilmeye çağrıldı.

Şimdi KCK, Türkçe için yaşanan pratiği Kürtlere deniyor. Kemalistler gibi talimatlarla sıfırdan bir dil yaratmak istiyor. Asırların bütün çağrışımlarını, birikimlerini ve anlamlarını yüksek emirlerle bir elden silmeye çalışıyor. Kürtleri dinlerinden, tarihlerinden ve millet varlığından koparan bir anlam inşa ediyor. İşte asıl bölünme buradan doğar. Çünkü Kürtleri Türkler, Araplar, Farisiler ve diğer İslam topluluklarından ve onlarla oluşturduğu bütün kültürel mirastan uzaklaştırıyor. Kürtler, dilsizleşerek dillerine kavuşma tuzağına davet ediliyorlar!

Yazının kaynağına ulaşmak için tıklayınız.

Yazar: Ergün Yıldırım
15-09-13
E mail: yenisafak.com
 
 
Yorumlar: 0
Bu yazı için henüz yorum yapılmamıştır.
SEKÜLER KÜRTÇE BÖLER
Online Kişi: 12
Bu Gün: 275 || Bu Ay: 8.089 || Toplam Ziyaretçi: 2.219.090 || Toplam Tıklanma: 52.153.953