ÂYET-İ KERÎME
Ey Peygamber! Dinlerine uymadıkça Yahudiler de Hrıstiyanlar da senden asla hoşnut olmayacaklardır.
Bakara, 120.
HADÎS-İ ŞERİF
Dünya tatlı ve caziptir. Allah sizi dünyada egemen kılacak ve nasıl davranacağınıza bakacaktır. Dünyadan ve kadınlardan sakının.
Müslim, Rikak, 99.
SÖZÜN ÖZÜ
Bir düşünce için ölümü göze almak, kendini feda ediş değil; hayatı anlamlandırmaktır.
İsmet Özel
Kategori : / PORTRELER
Okunma Sayısı: 2131
Yazar: Taha Akyol
TAHA AKYOL'DAN: NEVZAT KÖSOĞLU

...

Milliyetçi muhafazakâr düşüncenin Erol Güngör’den sonraki büyük düşünürü olarak gördüğüm Nevzat Kösoğlu vefat etti. Allah’tan rahmet diliyorum.

Ben İstanbul Hukuk Fakültesi’ne başladığımda o son sınıfta, bize rehberlik eden bir ağabeyimizdi. Avukatlık yaptığımız sırada da ilişkilerimiz devam etti.

MHP davasında beraber idamla yargılandık, beraber beraat ettik. Partinin genel savunmasını diğer birkaç arkadaşla birlikte, beraber hazırladık.
Sonra siyaseti bıraktı, kendisini araştırma ve düşünce hayatına verdi. İyi ki siyaseti bırakmış.

Elbette kaliteli insanlar siyasete girmelidir. Fakat siyaset dışında, ülkeye daha büyük katkıları olabilecek insanların, siyaseti bir “tecrübe” olarak yaşadıktan sonra bırakıp tamamen fikir hayatına yönelmelerini olumludan öteye gerekli bulurum.
Nevzat Kösoğlu, ömrünü siyasete verseydi, bizlere bırakıp gittiği eserleri kim yazacaktı, değil mi?

KÖSOĞLU’NUN ESERLERİ

Eserlerinden bilhassa iki kitabını başyapıt olarak görürüm: Biri “Hukuka Bağlılık Açısından Eski Türklerde, İslam’da ve Osmanlı’da Devlet” adlı kitabı, öbürü dört ciltlik “Türk Dünyası Tarihi ve Türk Medeniyeti Üzerine Düşünceler”dir. Her bir cilt bağımsız bir konuyu ele alır.

Kösoğlu’nun “Küreselleşme ve Milli Hayat”, ayrıca “Milli Kültür ve Kimlik” adlı kitaplarını da tavsiye ederim. “Milliyetçilikte Yeni Arayışlar, Yahya Kemal” adlı kitabının önemi, isminden de belli. Değişen çağ ve ortaya çıkan yeni ciddi sorunlar, bütün düşünceler gibi milliyetçi düşüncelerde de “yeni arayışlara” yol açmalıdır.

Bütün toplumsal ve siyasi düşüncenin sosyolojik perspektife kavuşmasını çok önemli bulurum. Bu açıdan, merhum Kösoğlu’nun “Türk Milliyetçiliğinin Doğuşu ve Ziya Gökalp” adlı eseri ilk yayınlandığında da hakkında bir tanıtım yazısı kaleme almıştım. Özellikle milliyetçilerin okuması gereken bir kitaptır.

Bütün eserlerini burada sıralamam mümkün değil. “Nevzat ağabey”imize Allah’tan rahmet diliyorum.

Yazının tamamı için tıklayınız.

Yazar: Taha Akyol
14-10-13
E mail: hurriyet.com.tr
 
 
Yorumlar: 0
Bu yazı için henüz yorum yapılmamıştır.
TAHA AKYOL'DAN: NEVZAT KÖSOĞLU
Online Kişi: 16
Bu Gün: 240 || Bu Ay: 698 || Toplam Ziyaretçi: 2.226.197 || Toplam Tıklanma: 52.216.255